'42 il arasında 1. sıradayız'

Avrupa Birliği Katilim Öncesi Yardım aracı IPA’nın 5. Bileşeni Kırsal Kalkınma kapsamında uygulanan IPARD Programı çerçevesinde, Afyonkarahisar kalkınmasına güç katan, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Desteklerini, üretici ve yatırımcılarla buluşturan TKDK İl Koordinatörlüğü'nün IPARD II Dönemi 1. Çağrı Sözleşme töreni Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Sözleşme törenine Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar [&hellip]

Avrupa Birliği Katilim Öncesi Yardım aracı IPA’nın 5. Bileşeni Kırsal Kalkınma kapsamında uygulanan IPARD Programı çerçevesinde, Afyonkarahisar kalkınmasına güç katan, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Desteklerini, üretici ve yatırımcılarla buluşturan TKDK İl Koordinatörlüğü’nün IPARD II Dönemi 1. Çağrı Sözleşme töreni Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Sözleşme törenine Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Mustafa Solak, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, kurum müdürleri, çok sayıda işadamı, yatırımcı ve girişimciler katıldı.
Açılış konuşmalarında konuşan TKDK Afyonkarahisar Koordinatörü Zülgari Özdemir, Afyonkarahisar’ın 42 il arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çekti. İlk çağrı döneminden bahseden Özdemir,  “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak, uygulanan IPARD I döneminde (2007-2013), yani 1. çağrıya çıkılan 1 Temmuz 2011- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında 15 başvuru çagrı döneminde, toplam 10 bin 617 proje yatırıma dönüşmüş; bu kapsamda ülkemize yaklaşık 6 milyar 700 milyon liralık yatırım yapılmış, bu yatırımlara 3 milyar 330 milyon lira hibe ödemesi yapılmış ve 56 bin 914 kişiye istihdam sağlanmıştır. Yine bu dönemde, 5 bin 320 çiftçimize traktör desteği verilmiş, arıcılarımıza yaklaşık 369 bin adet kovan desteği verilmiştir. İlimizde ise 1 Temmuz 2011- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında, 241 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve aricilik projesi, 82 adet süt ve besi hayvancılığı yetiştiriciliği projesi, 43 adet et işleme, kesimhane, sut işleme ve meyve sebze işleme tesisi projesi, 13 adet dekoratif mermer ve ahşap işleme projesi, 10 adet kırsal turizm yani, konaklama ve yeme içme tesisi projesi olmak üzere toplam 389 adet proje yatırıma dönüşmüştür. Bu yatırımların toplam maliyeti 265 milyon lira olup; Bu kapsamda ilimizdeki yatırımcılara 134 milyon lira hibe ödemesi yapılmıştır. Bu yatırımlarla ilimizde, 2 bin 614 kişiye doğrudan istihdam sağlanmıştır. Yine bu dönemde 169 çiftçimize traktör desteği verilmiş, Afyonkarahisar programın uygulandığı 42 il arasından ilk sıralarda yer alarak IPARD I dönemini başarıyla sonuçlandırmıştır” dedi.
6 yılda kırsal alanda yaklaşık 2 Milyar 100 milyon Avroluk bir yatırım gerçekleştirileceğini belirten Özdemir, “2014-2020 yılları arasında uygulanacak olan IPARD II Programı ile tarım ve gıda sektörünün sürdürülebilir modernizasyonu, AB Müktesebatına bağlı olarak gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı, çevre standartlarının iyileştirilmesi ve Kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek amacıyla, ülkemize, 2014-2020 döneminde yaklaşık 1 milyar 45 Milyon Avro destek sağlanacak, bu rakama yatırımcı katkısı da ilave edildiğinde 6 yılda kırsal alanda yaklaşık 2 Milyar 100 milyon Avroluk bir yatırım gerçekleştirilecektir” ifadesini kullandı.
“95 MİLYON 97 PROJE”
IPARD II’nin İlk çağrı döneminde 95 milyon liralık yatırım ve 97 adet sözleşme bulunduğunu söyleyen Özdemir, “2014-2020 yılları arasında uygulanacak olan IPARD II Programı AB Komisyonunca onaylanmış ve bu kapsamda 2016 yılı başında 1. Başvuru Çağrı ilanıyla proje kabulleri yapılmıştır. Alınan projelerin incelemeleri tamamlanmış ve sonuçları ilan edilmiştir. Bu sonuçlara göre bugün burada sözleşmelerini teslim edeceğimiz, ilimize yatırım yapılacak 39 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği projesi, 2 adet arıcılık projesi, 29 adet süt ve besi hayvancılığı yetiştiriciliği projesi, 3 adet Yumurta Tavukçuluğu projesi, 8 adet et işleme, kesimhane, süt ye meyve sebze işleme tesisi projesi, 2 adet mantar yetiştiriciliği projesi, 1 adet dekoratif mermer işleme tesisi projesi, 12 adet kırsal turizm yani konaklama ve yeme-içme tesisi projesi ve 1 adet Güneş Enerjisi, Santrali projesi olmak üzere toplam 95 milyon lira yatırım tutarlı, 97 adet sözleşme bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
“500 MİLYON LİRALIK HİBE”
500 milyon liralık hibe miktarı ile çıkılan çağrı için Afyonkarahisar’da tanıtım atağında olduklarını belirten Özdemir, “İllerin ve projelerin yarıştığı IPARD II 1.Çağrı döneminde 42 İlde imzalanan sözleşmelere göre 95 milyon liralık yatırım; 61 milyon liralık hibe sözleşmesiyle Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğümüz ayrılan fonun yaklaşık olarak yüzde 14’ünü ilimize getirerek büyük bir başarıya imza atmış ve 42 İI içerisinde 1. sıradaki yerini almıştır.  Kurumumuz ayrıca 12 Haziran 2017 tarihinde süt işleme, kırmızı ve kanatlı eti işleme ve kesimhane, su ürünleri işleme ve meyve-sebze işleme sektörlerine yönelik olarak başvuru çağrısına cıkmış olup; proje başvuruları 6 Eylül-28 Eylül tarihleri arasında İl Koordinatörlüğümüze yapılacaktır. 122 milyon Avro yani yaklaşık 500 milyon liralık hibe miktarı ile çıkılan çağrıdan ilimizin en fazla yararlanan İl olması için tanıtım çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir” ifadesine yer verdi.
“15 TEMMUZ ŞEHİTLERİMİZİ
RAHMETLE YAD EDİYORUM”
15 Temmuz’un yıl döneminde şehitleri rahmet ve minnetle yad ettiğini söyleyen Özdemir, “Yakın tarihimizde bir dönüm noktası olan 15 Temmuz hain darbe girişiminin sene-i devriyesi olan bugünde; tankın, topun, uçağın, helikopterin, tüfeğin karşınsına sadece ve sadece imanıyla, inancıyla, yüreğiyle dikilen aziz milletimizin önünde saygıyla eğiliyor, bir kez daha 15 Temmuz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum” dedi.  
“KİRAZ 7 BUÇUK LİRA TEŞEKKÜR EDEN YOK”
Geçen sene kiraz üreticisinin zarar ettiğini bu sene ise 7 buçuk lira olduğunu söyleyen AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, “Türkiye’nin en iyi et işleme tesisleri, gıda tesisleri Afyonkarahisar’dadır. Belki de dünyanın en iyi diyebiliriz. Avrupa’da gördüklerimizde bizimkiler kadar temizlik yok. Bu konuda değerli İl Müdürlüğümüze ve Kırsal kalkınma yöneticilerimize ve çalışanlara teşekkür ederiz. Üretim konusunda pek sıkıntı olmadığı kanısındayım. Ama üretimin planlaması ve pazarlama konusunda daha fazla çalışmamız gerekiyor. Geçen sene dünyanın en güzel kirazı Sultandağı kirazının fiyatı düştü, bütün çiftçilerimiz bağırıyor Vekilim kirazdan batıyoruz. Bu yıl 7 buçuk lira kimse teşekkür etmiyor. Bu yıl maşallah kiraz bereketli fiyatı iyi gayet güzel. Biz pazarlamadaki sürekliliği temin etmemiz lazım. Bunun için değerli yöneticilerimizin, uzman arkadaşlarımızın, depolama, paketleme konusunda çok ciddi gayret sarf edeceğiz. Buradan Ahmet Bey yeni IPARD sözleşmesi yapacak arkadaşımız Niğde’den ilimize geldi. Büyük bir patates paketleme tesisi kuracak. Ankara’daki market sahibi arkadaşımız diyor ki bize mesela 250 gramlık, 500 gramlık ve 1 kiloluk paketler halinde bunu getirin ki biz bunu daha kolay satabilelim. Çok kıymetli bir ürün, büyük koliklerle ve kasalarla taşındığında daha fazla zayiat oluyor ve fiyat artıyor” ifadesine yer verdi.
“PROJELERDEN FAYDALANMAK
ÇOK KOLAY”
Bu tür hibelerden faydalanmanın çok kolay olduğunu belirten Vali Mustafa Tutulmaz, “Bu tür projelerden faydalanmak çok kolay. Aslında geldiğimiz çağda kamudan kaynak almanın yolu da projeden geçiyor. Eskiden bundan 15-20 yıl önce kamu bütçe ödeneğini koyar, kendince planlar işte şu alanda yatırım yapılacak der. Kamu projesini de kendisi yapardı. Ama gelinen noktada projeyi, fikri, girişimciliği vatandaş yapacak ve devlet kaynaklı, ya da devletin ajanları diyebileceğimiz değişik kurumlar kaynaklı kredilerle gelişmeye sağlayacağız, yatırımları yapacağız. Bunda Avrupa’nın da büyük katkısı oldu. Bugün ki sözleşme töreni olan sebebi olan IPARD’ın projesi de işte kalkınmamızın bu yönüyle sağlayacak bir yapı. Orada söylediği şey şu, projen varsa az da paran varsa ben çoğunu karşılıyorum yeter ki sen bu işte bulun diyor. Bunun tercümesi bu, iyi bir yolda olduğumuz görülüyor. Bu heyecanı hep beraber canlı tutmamız gerekiyor. Bu projelerin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını diliyorum. Açılışlarında da yine aynı heyecanı birlikte yaşarız” şeklinde konuştu. >> Ali Fuat GÜÇLÜER’in Haberi

Bakmadan Geçme