Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

40’I BEĞENMİYORDUK, 60’A DÜŞTÜK. SORUMLUSU KİM?

Liselere Geçiş Sınavı’nın illere göre sonuçları açıklandı. Sonuçları gören Afyonkarahisarlıların tam manasıyla “afakanı kalktı.”
Yıllardır Afyonkarahisar’ın eğitim başarı sıralamasında bölgesinin en gerisinde yer aldığı tartışılır durur. Her sınav sonucu açıklandığında “Ankara’nın batısında kalan iller arasında en geri” olduğumuz dile getirilir.
Eğitimdeki başarı sıralamasında Afyonkarahisar’ın doğu ve güneydoğu illerimiz ile aynı kulvarda olduğundan dert yanarız. Gazeteniz Kocatepe’de son 15-20 yıl içerisinde bu konuyu içeren kaç haber yaptık, kaç manşet attık, kaç köşe yazısı yayımladık, sayısı belirsiz…
Maalesef 2019 yılına geldiğimizde manzara daha da vahim bir görünüme büründü. Çünkü geri geri gidiyoruz.
Hatırlayınız, Afyonkarahisar bundan 5-8 sene önce liselere giriş sıralamalarında 40’lı sıralarda yer alıyordu. 42-43 gibi sıraları beğenmiyorduk. Sonrasında 50’li sıralara geriledik. İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin Yalçın bey, 40’lı sıralardan, 50’li sıralara gerilediğimiz için eleştiri oklarının hedefinde yer alıyordu. Hatta öyle ki Sayın Metin Yalçın’a “52 Metin Yalçın” lakabı takılmıştı. Milli Eğitim Müdürü Metin Bey, okul müdürleri ile yaptığı toplantılarda bu lakabın kendisine zül geldiğini, eleştiriler karşısında büyük üzüntü yaşadığını dile getiriyordu. Sayın Metin Yalçın Bursa Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanalı 7 yılı aşkın bir süre olmuş. 7,5 yıl içerisinde Afyonkarahisar eğitim başarı sıralamasında 40’lı sıralardan 60’ıncı sıraya gerilemiş.
Kimsenin kişiliğiyle, şahsıyla, inancıyla, görüşüyle işimiz yok.
Biz Afyonkarahisarlıyız, memleketimizi ve bu memlekette yaşayanları seviyoruz. Afyonkarahisar’ın ileriye gitmesinin ülkemize ve milletime faydası olacağına inanıyoruz. Herkesin kendi kapısının önünü temizlemesi halinde, yaşadığımız yerlerin tertemiz olacağına inanıyoruz. Afyonkarahisar bizim evimiz, evimizin her alanda iyi olmasını diliyoruz.
İşte bu sebeptendir ki, Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürlüğü’nde acil değişiklikler yapılması gerektiğine inanıyoruz. Sayın Metin Yalçın çok düzgün, doğru, dürüst, inançlı bir insandır. Bununla ilgili söyleyeceğimiz bir şey olamaz. Ama maalesef bu özellikler “başarı” için yeterli gelmemektedir. Afyonkarahisar ise eğitim alanında “başarıya” açtır, muhtaçtır.
Milli Eğitim’de yapılan yanlışlar bu memleketin çocuklarının geleceğine, ülkemizin ve devletimizin geleceğine olumsuz etki etmektedir.
Bugüne kadar Afyonkarahisar’ın eğitimdeki başarı ve kalitesini yükseltebilmek için onlarca proje denendi. Büyük bütçeler harcandı. Yüzlerce toplantı yapıldı. Yapılan her açıklamada eğitim açısından fiziki kapasitemizin yani okul, sınıf, sıra v.b. şeylerle ilgili olarak çok iyi durumda olduğumuz dile getiriliyor. Öyleyse sorunu önce eğitim sistemimizde, sonra eğitim sistemini yöneten bürokrat ve siyasilerimizde aramamız gerekir.
“Şu isim giderse her şey hallolur” mantığı da yanlış. Biri gitsin, biri gelsin derdinde değiliz. Afyonkarahisar’ın çocuklarının, Kütahya’nın, Eskişehir’in, Konya’nın, Uşak’ın çocuklarından geri kalmamasının derdindeyiz.
“Afyonkarahisar’ın kırsal nüfusu çok, çocuklar çalışmıyor, velilerde de kabahat aramak gerekir” eleştirilerinin de belki haklılık payı olabilir. Ama bunlar öncelik sıralamasında geride kalmaktadır. Geçiniz efendim, bahane üretmeyi.
Afyon aynı Afyon, çocuklar aynı çocuk, öğretmenler aynı öğretmen, okullar aynı okul… Peki biz neden 40’ıncı sıradan 60’ıncı sıraya geriliyoruz? Komşu iller neden bizi geride bırakıyorlar? Bunun cevabını kim verecek?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER