40 otobüs için ihaleye çıkılacak

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Mart ayı gündemine toplu taşımacılıkta sona eren özel halk otobüsü işletme faaliyeti damgasını vurdu. Gündemin 24'ncü maddesinde yer alan Belediye Başkanlığı'nca toplu taşıma hizmeti ihalesi yapılıp yapılmayacağı, ihale yapılacaksa şartlarının belirlenmesi teklifi enine boyuna tartışıldı.MHP CEPHESİNDEN REDTrafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, komisyonun toplu taşıma ihtiyacının giderilmesi amacıyla 18 güzergâhta, 60 adet [&hellip]

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Mart ayı gündemine toplu taşımacılıkta sona eren özel halk otobüsü işletme faaliyeti damgasını vurdu. Gündemin 24’ncü maddesinde yer alan Belediye Başkanlığı’nca toplu taşıma hizmeti ihalesi yapılıp yapılmayacağı, ihale yapılacaksa şartlarının belirlenmesi teklifi enine boyuna tartışıldı.
MHP CEPHESİNDEN RED
Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, komisyonun toplu taşıma ihtiyacının giderilmesi amacıyla 18 güzergâhta, 60 adet halk otobüsünün ihtiyacı karşılayacağını, ihtiyaç duyulduğunda bu sayının arttırılabileceği, halk otobüsünün 10 yıla kadar ihale edilebileceği yönünde komisyon kararını açıkladı. Birliktir, bu hususta Belediye Encümenine yetki verilmesi teklifinin komisyonun MHP’li üyeleri Halil İbrahim Baykara ve İbrahim Karataş’ın ret oylarına karşı uygun görüldüğünü söyledi.
“İHALE ÖLÜ DOĞDU”
Toplantıda özellikle Trafik Komisyonu Üyeleri Halil İbrahim Baykara ile M. Emin Birliktir arasında konu üzerinde zaman zaman tansiyonu yükselten tartışmalar yaşandı. Halil İbrahim Baykara, 2015 yılında özel halk otobüsü işletme işinin yürümeyeceğini, hiç kimsenin 2018 yılından sonrası için plan yapmaması gerektiğini, otobüs ihalesinin ölü doğduğunu söylediğini kaydetti. Baykara, ücretsiz taşıma oranının yüzde 35 olduğunu, 32 yıldır ticaretle uğraşan bir işadamı olarak son 15 yılda ve günümüzde işini namusluca yapıp, vergisini ödeyen, hile yapmayan esnafın kazancının yüzde 10’u geçemeyeceğini ifade etti. Baykara, ihaleye girecek kişinin yüzde 35’lik ücretsiz yolcu oranını peşinen kabul etmiş olacağını dile getirdi. Baykara, “AK Partili Meclis üyelerinin dahi haberi olmadan yapıldı. Ben o zaman ‘yapmayın, etmeyin’ diyerek çok uyarmaya çalıştım. Bu şekilde bu işin olmayacağını, önümüzde 2,5 senenin bulunduğunu bu sürenin dolmasını beklememiz gerektiğini söyledim. 2,5 yıldan önce ne olacağının belli olmayacağını, hatta öncesinde de 2018’den sonrasına da kimse hesap yapmasın demiştim. Siz de doğru demiştiniz. Ben herkesi uyardım. Fakat beni birileri dinlemedi. İhale yapıldı ama bu işin yürümeyeceği baştan belliydi. İzah etmeye çalıştım anlamadılar. Bu ihale ölü doğdu. Şehit aileleri ve gazilerimize, 65 yaş üstü yaşlılarımıza halka hizmet için var olan Belediyemizin alacağı 15-20 adet otobüsle üstlenmesi gerekiyor” dedi.
KONU ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI
MHP Trafik Komisyonu Üyesi İbrahim Karataş, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın 2009 yılında aday olduğunda “Ben olsaydım 2008’de bu ihaleyi yapmazdım. Bu hataya düşmezdim” görüşünü çok takdir ettiğini söyledi. Karataş 10 yıl sonra aynı hatanın tekrarlandığını ifade ederek, “Biz komisyon üyesi ve esnaf olarak Afyon için bu sayıdaki toplu taşıma aracının fazla olduğunu, gelirin az olduğu bir yerde huzursuzlukların devam edeceğini, hala bundan sonra da yeni sorunların geleceğini sözlerimize ilave ediyoruz. Bu konu üzerinde bir ay ya da 15 gün daha çalışılmalı. Toplu taşıma tüm Afyon’u ilgilendiren bir konudur” diye konuştu.
“HABERSİZ YAPILDI
DENİLMESİ AYIP OLUR”
“Suçu gelin etmişler de güvey giren olmamış” atasözünü hatırlatan Birliktir şöyle konuştu: “Ben demiştim demek bana göre en basit cevaplardan bir tanesidir. Benim 8 senedir psikolojim bozuldu. Bu minibüsçülerle, pazarcılarla, taksicilerle, dolmuşçularla uğraşacağım diye. BİMER v.s. giden bir sürü şikâyetler var. Sen dediydin, ben ettiydim gibi laflarla siyaset yapmaya gerek yok. Birbirimizi kırmaya gerek yok. Afyon’da senelerdir bu mesele var. Baykara benim çocukluk arkadaşım. Birbirimizde hatırımız yüksektir. Şunu demesini ben biraz yadırgadım, kimsenin haberi olmadan bu iş yapıldı denilmesi ayıp olur” şeklinde konuştu.
BAŞLANGIÇ İÇİN 40 OTOBÜS
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, döneminde minibüs hattı satmayan tek Belediye Başkan�� olduğunu vurguladı. 2009 yılındaki seçim sonucu özel halk otobüsü sorununu kucağında bulduğunu belirten Çoban, “Bu sorunu karşımızda bulduk. Yaralamalar, tehditler v.s. O zaman ben olsaydım böyle bir sistem yapmazdım demiştim. Ben minibüsleri otobüsleştirirdim dedim. Yabancı bir firma gelmezdi dedim. Halen de bu fikirdeyim” dedi. Kayseri modelinin incelendiğini ve minibüsçü esnafıyla toplantılar düzenlediklerini hatırlatan Çoban, ilk başta uzlaşının sağlanması ardından sonra minibüsçülerin vazgeçtiklerinin altını çizdi. Önce Halil İbrahim Baykara ile birkaç dakika yalnız görüşen Çoban’ın ardından MHP grubu da toplantıya ara verilerek konu üzerinde istişare etti. Toplantıdan 40 otobüsle başlangıçta ihaleye çıkılacağı, ihtiyaç halinde bu sayının arttırılacağı kararı oybirliği ile alındı. Çoban, Baykara’nın hassasiyetlerini paylaştığını ifade etti. >> Burcu AYDIN’ın Haberinin Ayrıntıları Yarın Kocatepe’de

Bakmadan Geçme