40 araçlık yeni ihale, vatandaşın lehine
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, 40 araçlık yeni halk otobüsü ihalesinin ayrıntısını Gazeteniz Kocatepe'ye anlattı. Birliktir, vatandaşın ve Afyonkarahisar Belediyesi'nin çıkarları doğrultusunda belirli güzergâhlar için yeni ihaleye çıkılacağını belirtti Afyonkarahisar Belediye Meclisi'nde görüşülen ve oyçokluğuyla kabul edilen, toplu taşımada 40 araçlık yeni bir ihaleye çıkılması için Belediye Encümeni'ne yetki veren gündem [&hellip]
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, 40 araçlık yeni halk otobüsü ihalesinin ayrıntısını Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı. Birliktir, vatandaşın ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin çıkarları doğrultusunda belirli güzergâhlar için yeni ihaleye çıkılacağını belirtti
Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde görüşülen ve oyçokluğuyla kabul edilen, toplu taşımada 40 araçlık yeni bir ihaleye çıkılması için Belediye Encümeni’ne yetki veren gündem maddesi, tartışmalara neden oldu. Bir kesim, trafikte yeni 40 halk otobüsünün sıkışıklığa neden olacağını savunurken bir kesim de Afyonkarahisar’daki nüfus artışı dolayısıyla 40 araçlık yeni ihalenin ardından dolmuş ve halk otobüslerinde yaşanan yoğunluğun azaltılacağını savunuyor.
ARAŞTIRMA YAPILDI
Proje hakkında yılbaşından bu yana çalışma yapan ve Belediye Meclisi toplantısında konuyla ilgili bilgilendirme yapan Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, yeni ihaleyi ve şartnameyi Gazeteniz Kocatepe’ye değerlendirdi. Afyonkarahisar halkını ve Belediye’yi düşünerek yola çıktıklarını belirten Birliktir, Afyonkarahisar’a yeni bağlanan mahallelerden gelen taleplere de yanıt vermek istediklerini söyledi. Birliktir, trafikteki toplu ulaşım kullanımı ve ihtiyaçları araştıran bir çalışma yapıldığını, bu çalışmanın da kendilerine yeni ihale şartnamesi yazarken yardımcı olduğunu kaydetti.
KÖYLERDEN TALEP VAR
30 Mart 2014’teki yerel seçimlerden önce Afyonkarahisar’a bağlanan 10 köyün, mahalle hâline geldiğini hatırlatan Birliktir, “Afyonkarahisar’a 10 köy bağlandı. Bu köylerle ilgili muhtarlardan talepler oluyordu. Biz bu köylerden gelen talebi karşılamak için Turex’e yazı yazdık. Bize araç ver dedik. Benim şartnamemde yok, araç veremem diyor. Minibüslere diyorsunuz; minibüsler biz gidemeyiz oraya diyor. Ana sebep aslında bu. Uydukent Küçükçobanlı’ya gidiyor ama saatlerinde gitmiyor. Nadiren gidiyor” dedi.
SORUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREK
Afyonkarahisar merkez ilçesinin nüfusunun da arttığına dikkat çeken Birliktir, “Nüfus Müdürlüğü’ne yazı yazdık. 2007’de 163 bin olan nüfus, bugün 209 bin olmuş. 45-46 bin artış var. Üniversite öğrenci sayısı 15 bin civarındaydı, 32 bin olmuş. Eski şartnamede 65 yaş yoktu. Turex’e ‘Bedava taşı’ diyorsunuz, ‘Neden bedava taşıyacağım’ diyor. Minibüs ‘Ben niye taşıyacağım’ diyor. 65 yaş üstü, yasada çıkmış. Sadece bizim derdimiz değil, CHP’ye de gidiyorlar, MHP’ye de gidiyorlar. Haklılar, yasa çıkmış. Yeni şartnamede bunu koyduk. Engelli vatandaşlarımızın sayısı 10 bin 500 olmuş. Hiçbir araç, engellilerin binmesine müsait değil. Bunlara çözüm bulacağız. Engelli vatandaşlarımız toplu taşıma araçlarına binemesinler mi? Milli Eğitim’in öğrenci sayısı da 50 bin 422’den 57 bin 439’a çıkmış. Bunlara bir çözüm bulmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SIKINTIDA
Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencilerinin günün bazı saatlerinde yoğunluk dolayısıyla sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Birliktir, “Biz geldiğimizden beri yeni bir hat satmadık, ama bunlara da bir çözüm bulunması lazım. Üniversite’ye de bir çözüm bulunması lazım. Öğrenciler, belli saatlerde minibüs ve otobüslerde üst üsteler. Pestil oluyorlar. Köylümüz de gelemiyor. Şehir içi taşıma gibi 1 lira 75 kuruşa taşımıyorlar; 2 buçuk liraya taşıyorlar. Turex, ‘Zarar ediyorum’ diyor. Kışlacık ile Ataköy’e soktuk; Köprülü’ye soktuk. ‘Ben buralardan zarar ediyorum’ diyor. Bu Turex’e verilen bir sayı değil, ayrı bir ihale. Öncelikle Uydukent hattında Fen Lisesi tarafına gitmiyorlar. Kız Meslek Lisesi’nin olduğu yerlerde sıkıntı var. Orada okuyan çocuklarımız kız çocukları. Oradaki sokak köpekleri bile korkutuyor” dedi.
DÜŞÜNÜLEN GÜZERGÂHLAR
40 araçlık yeni halk otobüsü ihalesinin güzergâhları hakkında bilgi veren Birliktir, şöyle devam etti:
“Çavuşbaş’a da otobüs girmiyor. Yeni şartnamede dedik ki 18 kişilik halk otobüsü Çavuşbaş’a girsin. Halk 1 lira 50 kuruşa binsin. Kartlı olsun. Oradaki talebenin suçu ne? Fakülte-Şuhut yolundan Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ne giden hattımız yok. Oralarda ucuz ev bulmuş öğrenci, yerleşmiş. Oradaki öğretim görevlileri Üniversite’ye nasıl ulaşacaklar? Kampüs’e 6 tane verdik ki 3 tane gitsin, 3 tane gelsin. İkinci Küçük Sanayi Sitesi’nde gündüz nüfusumuz 5 bin. Buradaki minibüsler, anayoldan giriyorlar, kendi duraklarına gidiyorlar. Sağ tarafta çok daha fazla blok olmasına rağmen Sanayi’nin içinde indirmiyorlar. Burada, sokaklara da girilecek şekilde bir düzenleme yaptık. Oradaki bir esnaf çırağını çarşıya gönderdiğinde geri dönüşü 3 saati buluyor. Bu çırak 45 dakikada dükkanına varsın. İkinci Küçük Sanayi’ye bir halk otobüsü verdik. Ataköy Mahallesi’ne iki tane verdik. Akçin’e, Erenler’in içine girmiyorlar. İsmail Mahallesi’ne girmiyorlar, az giriyorlar. Küçükçobanlar’ı hatırla koyduk. İsteseler girmezler. Çakır Mahallesi’ni hatır ile Özdilek hattı vasıtası ile çözdük. Sadıkbey öyle. Demirçevre öyle. Köylü halkımızın ne suçu var? Bir de Organize Sanayi Bölgesi’ne hat koyacağız. Organize Sanayi Bölgesi’ne yazı yazdık. Organize Sanayi Bölgesi diyor ki ‘Bizde gündüz nüfusu 8 bin’.”
TOPLU ULAŞIMDA TEKEL İSTENMİYOR
Minibüs esnafının, Afyonkarahisar’daki mevcut özel halk otobüsü şirketi ile görüşmeler yaptığını söyleyen Birliktir, Afyonkarahisar’da toplu ulaşımda tekel istemediklerinin altını çizdi.
Yeni şartnameye göre yapılacak ihalede denetimin Belediye’de olacağının altını çizen Birliktir, “Siz de duydunuz, biz de duyduk. Turex’i minibüsçüler satın alıyormuş. Olabilir, ticarettir bu. Birinci şartnamede Abdullah Kaptan iyi bir iş yapmış; Turex’i ihale etmiş. Türkiye’de o dönem toplu taşıma ihaleleri yeni yeni başlıyordu ki şartnamede birçok eksik var. Turex’e ‘Şuraya git’ diyorsun, ‘Gitmem’ diyor. Şartnamedeki eksiklik, kötü niyetten değil, acemilikten. Doğru da yapılmış, iyi olmuş. Bu şartnameye öyle şartlar koydum ki yeni ihalede Belediye’den ekip vereceğiz. Belediye personel verecek. Yüklenici firma tarafından Belediye’ye, içinde araç takip sisteminin kurulu olduğu büro tahsis edilecek; büro ekipmanı tesis edilecek. Bizim Belediye personeli takip edecek. Seferleri, gidip gitmediğini takip edecek. Bunu niye koyduk? Halkın tamamını otobüsçülerin veya minibüsçülerin insafına bırakmak istemiyorum. Bizim Belediye personelimiz, hangi saatte nerede olduğunu görecek. İş yavaşlatmada 500 tam biletten 10 bin tam bilete kadar ceza koyduk” dedi.
ZAM BELEDİYE’NİN YETKİSİNDE
Yeni şartnamede “zam” konusunun da Belediye’nin elini rahatlatacak şekilde düzenlendiğini aktaran Birliktir, şu ifadeleri kullandı:
“Eski şartnamede yılda bir sefer zam verilir deniyor. Talep eder, Belediye Meclisi verir diyor. Belediye Meclisi zam vermezse mahkeme kararıyla yine alıyor. Yeni şartnamede, yüklenici yılda bir kez fiyat artırılması talebinde bulunabilir; yüklenicinin bu talebi Belediye Meclisi tarafından değerlendirilir. Bizim için halk önemli. Halkın sıkıntısı önemli. Bunlar iş yavaşlattı, Belediye Meclisi zam vermez. Minibüs de zam koyamaz o zaman. Zam koyduğunda yolcu kaybeder. Şu şartnameye göre büyük zamlara kimse cesaret edemez. Biz bunu 10 yıllığına düşünüyoruz. Biz birleşmeyi istemiyoruz. Her yıl zam istedi durdu. Ne yapacağız?”
BELEDİYE CİRODAN PAY ALACAK
40 araçlık halk otobüsü ihalesinde, topluca para alınması yerine cirodan Belerdiye’ye pay verilmesinin sağlanacağını belirten Birliktir, “Her ay Belediye’ye ciro üzerinden para girişi olacak. Belediye cirosuna ortak olacak. 2018’de ihale yapılacak olursa bu şartnameye göre yapılacak. Hiçbir yönetim de bu şartnamenin altında bir şartname ile ihale yapamaz. Adam ihaleye girdi. Toplam 4 milyon lira dolaylarında ihalenin ve ihale gereklerinin masrafları olacak. Kendisine araç alacak. Buna da para yatıracak. Biz burada 10 yıllığını peşin yatıracak desek, 15 milyon lira da para bulmak zorunda kalacaktı. O 15 milyon liraya gücü yetmeyen firmalar ihaleye giremeyecekti. Ama şimdi biz o parayı istemiyoruz. Gücü olan girsin. Katılımı artırmak için de gerekli bu. Kimin gücü yetiyorsa Türkiye’de, herkes o ihaleye girsin. Bizim istediğimiz bilgisayar sistemi de kurulacak. 40 aracı da alacak. Parayı kazansın da yatırsın dedik. İlk yatırıma gücü olan bütün firmalar gelsin” diye konuştu.
ASGARİ 1000 YOLCU
Birliktir, şöyle devam etti:
“Bu firmanın diyelim ki sayılarını artırma isteği var, yeni hat ilavesi gibi konuları gireceğiz. Oldu da bunu minibüsçüler aldı. Ben hiçbir otobüsü 1000 yolcudan aşağı kabul etmiyorum. Ben cironun 1000 yolcudan aşağı olması durumunda yine 1000 yolcu üzerinden cirodan pay alacağım. 1200,1300 olursa ciroyu o sayı üzerinden alacağım. Yıllık ortalama 800-900 bin lira, Belediye’ye ciro katkısı yapılacak. Bizden sonra gelecek yönetimin alacağı parayı da biz almamış olacağız. Ödenmemesi durumunda fesih söz konusu olacak.” MURAT ARISOY