4 ülke, 'çevre eylem planı' hazırlayacak

Türkiye, İran, Irak ve Suriye arasında çevre ve meteoroloji konularında işbirliğini öngören “http://m.kocatepegazetesi.com/”Ankara Deklarasyonu”http://m.kocatepegazetesi.com/” açıklandı Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Çevre Koruma Kurumu Başkanı Muhammed Cevad Muhammedizade, Irak Çevre Bakanı Narmean Othman Hassan ve Suriye Çevre İlişkilerinden Sorumlu Devlet Bakanı Kaoukab Alsabah Daya, Ankara Deklarasyonu hakkında basın mensuplarına [&hellip]

4 ülke, “çevre eylem planı” hazırlayacak

Türkiye, İran, Irak ve Suriye arasında çevre ve meteoroloji konularında işbirliğini öngören “http://m.kocatepegazetesi.com/”Ankara Deklarasyonu”http://m.kocatepegazetesi.com/” açıklandı

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Çevre Koruma Kurumu Başkanı Muhammed Cevad Muhammedizade, Irak Çevre Bakanı Narmean Othman Hassan ve Suriye Çevre İlişkilerinden Sorumlu Devlet Bakanı Kaoukab Alsabah Daya, Ankara Deklarasyonu hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Bakan Eroğlu toplantılarda çok önemli kararlar alındığını belirterek, bu kararları “http://m.kocatepegazetesi.com/”Ankara Deklarasyonu”http://m.kocatepegazetesi.com/” adıyla yayımlayacaklarını bildirdi.
Bu deklarasyonda, dört ülkenin çevre koruması, toz oluşumunun önlenmesi, ağaçlandırma, orman yangınlarıyla mücadele konularında mutabakata vardıkları hususların yer alacağını ifade eden Eroğlu, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Ancak bu çalışmalar dört ülke ile sınırlı kalmayacaktır. Bilhassa Basra Körfezi’ndeki Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Suudi Arabistan hatta Kuzey Afrika’daki ülkeleri de kapsayacak şekilde bu çalışmaların genişletilmesi ve bu deklarasyonun bu ülkelere de gönderilmek suretiyle müteakip çalışmalara onların da katılmalarının sağlanması da kararlaştırılmıştır. Bu tür çalışmaların bir an önce eylem planlarının hazırlanması için her ülkeden çalışma gruplarının oluşturulması ve bu çalışma gruplarının en geç üç ay içinde iki yıllık eylem planı hazırlaması şeklinde mutabakata varılmıştır. Öncelikle bir veri bankası oluşturmayı planlıyoruz. Daha sonra acil bir takım tedbirlerin alınması ve erken uyarı sisteminin geliştirilmesi, bir takım verilerin ülkeler arasında paylaşımının sağlanması konusunda tam bir mutabakata vardık”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Bakanlar düzeyinde toplantı yapılacak
Bakan Eroğlu, İran, Suriye ve güvenlik sağlandığında Irak’ta bakanlar düzeyinde toplantılar yaparak eylem planının hayata geçirilmesi için anlaşma sağlandığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Özellikle toz oluşumu, maalesef bölgedeki insanların sağlık problemlerine, hatta hayatlarının kaybına ve ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Bu konuda da bütün imkanlarımızı seferber etmemiz gerektiği konusunda da bir mutabakata varılmıştır. Biz de Türkiye olarak bu konunun fevkalade önemli olduğuna, insani olduğuna inanıyoruz. Maalesef çevre ile alakalı bu kirlenmenin, toz oluşumunun sınır tanımadığına, sınırları aştığına da biz zaten bizzat şahit oluyoruz. Son volkan patlamasında da herkes tarafından bu anlaşıldı. Çevre kirlenmesi maalesef sınır tanımıyor, dolayısıyla kuvvetli bir işbirliği şarttır, biz de Türkiye olarak bu konuyu fevkalade ehemmiyetli görüyoruz ve insani mülahazalarla her türlü maddi ve manevi desteği vereceğimizi, bütün imkanlarımızı seferber edeceğimizi özellikle vurgulamak istiyorum.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Eroğlu, Türkiye’deki erozyon ve ağaçlandırma çalışmalarının, fidan üretimi konularındaki bilgi deneyimlerin ve başarılı çalışmaların deklarasyona iştirak eden ülkelerle paylaşılacağını, gerekirse fidan desteğinde bulunulacağını belirtti. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Çevre Koruma Kurumu Başkanı Muhammedizade yaptığı konuşmada, toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere ve deklarasyona katkı sağlayan ülke temsilcilerine teşekkür etti. (cevreveorman.gov.tr)

Bakmadan Geçme