4 bin gündür kullanılan beton yol 25 yıl hizmet verebilir
Afyonkarahisar'da 2004 yılında deneme amacıyla yapılan Türkiye'nin ilk beton yolu, onarım ve bozulma olmaksızın 11'inci yılını tamamladı. 4 bin gündür hizmet veren beton yolu yerinde inceleyen uzmanlar, yolun ömrünün 25 yıl olacağını ve 5 bin gün daha sorunsuz hizmet verebileceğini açıkladı. Beton yolla aynı yıl yolun karşı şeridine yapılan sıcak asfalt geçen yıl yenilendi. Yenilenen [&hellip]
Afyonkarahisar’da 2004 yılında deneme amacıyla yapılan Türkiye’nin ilk beton yolu, onarım ve bozulma olmaksızın 11’inci yılını tamamladı. 4 bin gündür hizmet veren beton yolu yerinde inceleyen uzmanlar, yolun ömrünün 25 yıl olacağını ve 5 bin gün daha sorunsuz hizmet verebileceğini açıkladı. Beton yolla aynı yıl yolun karşı şeridine yapılan sıcak asfalt geçen yıl yenilendi. Yenilenen asfalt yol, yaz döneminde de yamalandı
Karayolları Genel Müdürlüğü ile Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) arasında imzalanan protokolle Türkiye’nin ilk beton yolu deneme amacıyla 2004 yılının Eylül ayında Afyonkarahisar’a yapıldı. Çoğu ağır tonajlı ortalama günlük 30 binden fazla aracın geçiş yaptığı Afyonkarahisar-Ankara bölünmüş karayolunun, Afyonkarahisar’a gidiş yönünde 5’inci ile 7’inci kilometreleri arasına iki kilometre uzunluğunda ve 12 metre genişliğinde inşa edilen beton yolun, karşısındaki Ankara’ya gidiş istikametine ise kaliteli sıcak asfalt kaplama yapıldı. Aradan geçen 11 yılda onarım görmeyen beton yolda bozulma olmadı. Yolun karşı şeridindeki asfalt ise, geçen yıl yenilendi. Yenilemeye rağmen geçen kış bozulan asfalt, bu yıl yaz aylarında yama yapılarak onarıldı.
DENEME YOLU 14 YIL
DAHA HİZMET VERECEK
Beton yoldan geçen yıl alınan örnek sonuçlarını yerinde inceleyen TÇMB Eğitim Müdürü Sabit Uslu ile TÇMB üyesi ve Türkiye’nin önde gelen çimento ve yapı malzemeleri üreticilerinden Çimsa Çimento’nun Proje Müdürü Gökhan Arıkoğlu, 4 bin hizmet gününü dolduran yolu kontrol etti. Beton yolda oluşan çatlakların rötre çatlakları olduğunu ve beton yolun konforunda ve taşıma gücünde herhangi bir bozulma ve deformasyonun oluşmadığı ifade eden Gökhan Arıkoğlu, yolun ilk gün yapılan konfor ve kalitede 14 yıl daha hizmet verebileceğini söyledi. 11 Yıldır hiçbir bakım görmeyen beton yolun bakımdan geçmesinin servis ömrünü uzatacağını belirten Arıkoğlu, “Karayolları ile TÇMB’nin yaptığı protokol esasında yapılan ilk beton yol 11’inci senesi tamamladı. Buna rağmen konforunda herhangi bir değişme olmadı. Biz bu yolu sürekli kontrol ediyoruz. Karot numuneler alarak durumuna bakıyoruz. Bu yıl yolun derzlerinde bakım yapılması durumunda toplamda 25 sene hizmet verebileceğini öngörüyoruz. Ağır yük trafiğinde beton yolun daha iyi hizmet vereceğini hatırlatmak isterim.” dedi.
60 YIL ÖMÜRLÜ YOL YAPMAK MÜMKÜN
Türkiye’nin farklı yerlerinde beton yollar yapıldığını anlatan Çimsa Proje Müdürü Gökhan Arıkoğlu, beton yolların bugüne kadar onarım ve bakım görmediğini belirtti. “Afyon beton yolu bizim için ilkti. Sonrasında Avrupa’daki yol örneklerini ve tecrübeleri inceledik. Akademik uzmanların görüşünü aldık. Çimsa olarak 2012’de Eskişehir’de özellikle ağır tonajlı araçların çok yoğun kullandığı bir yolu daha beton yaptık. Neredeyse 4’üncü yılında ne bir konfor bozukluğu ne de bir çatlak oluştu. Üstelik beton yolların yolun servis ömrünü hesaplayabiliyoruz. Şu an Türkiye’nin en iyi yollarından biri olan Çimsa’nın Eskişehir Fabrikası’nın önündeki yolun ömrü en az 30 sene. Kullanım ömrünü daha ileri götürmek, örneğin 60 seneye varan kullanım ömürlü yol yapmak mümkün.” şeklinde konuştu.
BETON YOL BELGESEL OLDU
Beton yolların dünyada 100 yılı aşkın süredir kullanıldığını söyleyen Gökhan Arıkoğlu, Afyonkarahisar beton yolundan alınan tecrübelerle Çimsa’nın Eskişehir’de yaptığı beton yolun Türkiye’nin en iyi örneği olduğuna dikkat çekti. Arıkoğlu, “En güvenilir ve uzun ömürlü üstyapı sistemi olan beton yolları Eskişehir’de de hayata geçirerek, Türkiye’de de beton yol yapımının yaygın olarak kullanılabileceğini, teknik ve ekonomik olarak irdelendiğinde beton yolun asfalta göre daha verimli ve kullanışlı bir alternatif olduğunu göstermek istedik. Bu süreçte Çimsa olarak edindiğimiz tecrübe ve bilgiyi toplumumuza katkı sağlaması açısından beton yollar konusunda dünya lideri ABD’nin know-how’ından yararlandığımız teknolojik ve bilimsel gelişmeleri dikkatle takip edilerekbir belgesel haline getirildi. Birçok akademisyen, karayolları uzmanı, mühendis ve sivil toplum kuruluşlarının katkısı ile hazırlanan belgeselde A’dan Z’ye beton yollar ile ilgili tüm bilgilere yer verdik.” ifadelerini kullandı.
REKABET DAHA UCUZA YOL
YAPILMASINI SAĞLAR
Yolların malzeme çeşidine göre esnek, rijit ve karma olarak sınıflandırıldığını belirten Çimsa Proje Müdürü Gökhan Arıkoğlu, esnek yolların asfalt ve bitümlü malzemeden yapıldığını, rijit yolların ise beton yollar olduğunu anlattı. Hem asfalt hem de betonun kullanıldığı karma yolların da yapıldığını ifade eden Gökhan Arıkoğlu, Afyonkarahisar’daki yolun beton yol ile ilgili yanlış yorumları düzeltmek amacıyla yapıldığını aktardı. Yoğun asfalt kullanımı nedeniyle rekabetin oluşmadığına değinen Arıkoğlu şunları söyledi, “Yanlış bilinen konulardan biri beton yolun pahalı, asfaltın ucuz olduğuydu. Şu an beton yol ile sıcak asfalt başa baş maliyetle yapılabiliyor. Yol yapımında tek bir malzemenin kullanımı rekabet oluşmasına engel oluyor. ABD’de yapılan bir çalışmada; bir eyalette beton yolun kullanımı ne kadar fazlaysa o eyalette, hem beton hem de asfalt yolların daha ekonomik olarak yapılabildiği belirlendi. Benzer şekilde Türkiye’de de beton yolun yaygınlaşması, hem asfalt hem de beton yol yapımında rekabet oluşturacağından daha iyi, daha uygun fiyatlarla yol yapmak mümkün olacaktır.”
İTHAL YERİNE YERLİ ÜRÜN
EKONOMİYE KATKI SAĞLAR
Asfaltın petrol artığından üretilmesine rağmen Türkiye’deki yoğun asfalt kullanımı nedeniyle asfaltın ithal ettiğini hatırlatan Gökhan Arıkoğlu, betonun ise Türkiye’de üretilen, yerli ürün olduğunu söyledi. İthal ürün yerine yerli ürünün ekonomiye katkı sağlayacağına değinen Arıkoğlu, “Asfalt-beton gibi bir kıyaslamayı uygun bulmuyoruz. Bir yol yapımı sırasında teknik ve ekonomik parametrelere bakılarak seçim yapılmalıdır. Beton ya da asfalt yol seçimi yaparken ikisinin de artı ve eksileri olduğunu, ikisinin de farklı bir teknoloji olduğunu unutmamak gerekir. Beton yol uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Beyaz renkli olmasından dolayı gece konforlu bir yolculuk sunar. Beton yolda araçların daha iyi yol tutuşları olduğunu, daha az yakıt tüketildiğini akademik çalışmalardan biliyoruz. Üstelik beton yol kullanım ömrü dolana kadar ilk senenin konforunu koruyor.” diye konuştu.
SON 12 YILDA KARAYOLLARINA
100 MİLYAR TL
Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün geçen yılın Nisan ayında gerçekleşen 64’üncü Bölge Müdürleri Toplantısı’nda konuşan dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Türkiye’nin son 12 yılda kara ulaştırmasına 100 milyar TL harcandığını açıklamıştı. Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinin görüşmeleri sırasında ise, 2013’de karayollarının onarımına 1,7 Milyar TL harcandığı ifade edilmişti. 2003-2014 Arası yapılan karayollarının yolların yüzde 78’inin sathi kaplama, yüzde 20’si ise bitümlü sıcak karışım olduğu ifade edilen karayollarının raporuna göre, sathi kaplamanın 4, bitümlü sıcak karışımın ise 14 yıl hizmet ömrü bulunuyor. (Kocatepe Haber Merkezi)