4 bakana Beyyazı sorusu – Kocatepe Gazetesi

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Bakanlar Kurulu’ndaki 4 bakana, Beyyazı’daki protestolara neden olan taş ocağını sordu. Ünlütepe, yaşanan olumsuzlukların belde halkı ile taş ocağı yetkililerini sık sık karşı karşıya getirdiğini söyledi Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Beyyazı’daki taş ocağı ile ilgili gelişmeleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, [&hellip]

4 bakana Beyyazı sorusu

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Bakanlar Kurulu’ndaki 4 bakana, Beyyazı’daki protestolara neden olan taş ocağını sordu. Ünlütepe, yaşanan olumsuzlukların belde halkı ile taş ocağı yetkililerini sık sık karşı karşıya getirdiğini söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Beyyazı’daki taş ocağı ile ilgili gelişmeleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu. Ünlütepe, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a verdiği önergede, “Afyonkarahisar ili merkeze bağlı Beyyazı Kasabası halkı, bölgede bulunan taş ocakları nedeniyle yaşadıkları sıkıntılarına mülki idarenin duyarsız kalmasından şikayetçidir. Taş ocağında yasal seviyenin üzerinde yapılan patlamalar çocuklarda ve hanımlarda korku yaratmakta, hayvanların sütten kesilmesine sebep olmaktadır. Büyük ve ağır tonajlı araçlar beldenin yolunu bozmaktadır. Belde toz toprak içerisinde kalmaktadır. İlköğretime giden çocuklar okullarına toz soluyarak gitmek durumunda kalmaktadırlar. Bölge halkında, yardım istenen kamu yöneticilerinin belde halkı yerine taş ocağı firması yanında yer aldığı, jandarmanın olay yerine gönderilerek yurttaşlarımızın darp edildiği yönünde bir kanaat oluşmuştur” ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a verdiği soru önergesinde “Afyonkarahisar ili merkeze bağlı Beyyazı Kasabasına oldukça yakın mesafede kurulan taşocakları, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan belde halkının sosyal ve ekonomik hayatını son derece olumsuz etkilemektedir. DSİ şube müdürlüğü 21.10.2010 tarihli yazısında taş ocağı firmasına ruhsat verilmesini, işletme aşamasında ocakta oluşacak rüsubatın yağışlarla birlikte tarım arazilerine sürükleneceği ve zamanla bu arazilerin kullanılmaz hale geleceği gerekçesiyle olumsuz bulmuştur. Ancak DSİ bölge müdürlüğü bir hafta sonraki 29.12.2010 tarihli yazısında bir taşkın riski potansiyeli-nin bulunmadığı yönünde rapor hazırlamıştır. Ruhsat verilen taş ocaklarının bulunduğu yer tapu kayıtlarında mera alanı olarak tescillidir. Ocakta yapılan patlatma işlemleri nedeniyle beldenin su kaynakları zarar görmektedir. Yaşanan olumsuzluklar belde halkı ile taş ocağı yetkililerini sık sık karşı karşıya getirmektedir” diyen Ünlütepe, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e verdiği önergede de “Afyonkarahisar ili merkeze bağlı Beyyazı Kasabasına oldukça yakın bir noktada kurulan taşocakları, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan belde halkının hayatını son derece olumsuz etkilemektedir. Taş ocağında yapılan patlatma, taş kırma işlemleri ve ağır tonajlı araçların geçişi sırasında oluşan tozlar yılda iki ürün alınan arazileri kirletmekte ürünlere zarar vermektedir. Bölgede tarım ürünlerinin kalitesi ve verimi düşmeye başlamıştır. Taş ocaklarının ruhsat işlemleri sırasında DSİ Şube müdürlüğü 21.12.2010 tarihli yazısında işletme aşamasında ocakta oluşacak rüsubatın yağışlarla birlikte tarım arazilerine sürükleneceğini ve zamanla bu arazilerin kullanılmaz hale geleceğini bildirmiştir. Yoğun gürültü kirliliği nedeniyle hayvanlar sütten kesilmektedirler. Tapu kaydında mera olarak tescil edilmiş olan arazinin üzerinde taş ocağı işletmesinin açılması hayvancılık yapmayı zorlaştırmaktadır” yorumunu yaptı.
Ünlütepe, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na verdiği önergede de şöyle dedi:
“Afyonkarahisar ili merkeze bağlı Beyyazı Beldesi, burada kurulan taş ocaklarındaki patlatma, taş kırma ve ağır tonajlı araçların belde içinden sürekli geçmesi nedeniyle yoğun çevre ve gürültü kirliliğine maruz kalmaktadır. Bu kirlilik öyle boyutlara varmıştır ki, belde halkının sağlığını, psikolojisini, huzurunu ve ekonomisini ciddi oranda tehdit eder hale gelmiştir. Beldede yaşam alanları, tarım alanları ve ekolojik alan toz toprak içerisinde kalmıştır. Tarımsal verim azalmıştır. Bölge halkı ve İlköğretime giden küçük çocuklar yoğun toz nedeniyle nefes almakta dahi güçlük yaşamaktadır. Özellikle patlamalardan çocuklar ve hanımlar olumsuz etkilenmektedir. Yaşanan sorunlar nedeniyle belde sakinleri ile taş ocağı firması yetkilileri sık sık karşı karşıya kalmaktadır.”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe’nin bakanlara sorduğu sorular şöyle:
İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a: “Taş ocağı firmasının kolluk güçlerinin emrinde olduğu izlenimi yaratarak belde halkına uyguladığı yıldırma ve baskı politikasına mülki idarenin sessiz kalmasının sebebi nedir? Kamu yöneticilerine taş ocağı firmasını kollaması için baskı mı uygulanmaktadır? Uygulanmakta ise bu baskıyı kimler uygulamaktadır? Beldede nüfuslu şahısların kendilerini sindirmeye çalıştığı yönünde yaygın bir kanaat oluşmuştur. Belde halkı sıkıntısını her dile getirdiğinde şiddet uygulanarak susturulacak mıdır? Beyyazı Beldesi halkının taş ocağının faaliyetleri nedeniyle yaşamakta olduğu sorunlar çözülecek midir? Çözülecekse nasıl çözülecektir?
Yaşanan son olaylarda mülki idarenin ilgi ve desteğini göremeyen belde halkı ile sevgi, saygı ve güvene dayalı bir ilişki nasıl kurulacaktır? Toplum odaklı hizmet anlayışı Afyonkarahisar’da neden uygulanmamaktadır?”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a: “Mera vasfında olan yerde taş ocağı açılmasına nasıl izin verilmiştir? Verenler hakkında yasal işlem yapılacak mıdır? DSİ Şube müdürlüğünün taş ocağı açılmasının sakıncalı olduğuna dair görüşünden bir hafta sonra DSİ Bölge müdürlüğü neden aksi yönde görüş bildirmiştir? Şube müdürlüğünün görüşünün değiştirilmesinde Bölge Müdürlüğüne baskı veya telkinde bulunan olmuş mudur? Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle taş ocaklarının faaliyetlerinin topluma ve tarıma zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi mümkün müdür? Bakanlığınızın bu yönde bir çalışması olacak mıdır? Var ise bu çalışma belde halkının talebi doğrultusunda ne zaman sonuçlandırılacaktır?”
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e: “Taş ocaklarına ruhsat verilmeden önce tarım ve mera arazilerinin durumu bakımından bakanlığınızdan görüş ve muvafakat alınmış mıdır? Alınmış ise bakanlığınız nasıl bir görüş bildirmiştir? Görüş alınmamış ise tapu kaydında mera arazisi olarak görülen bu alanlara nasıl taş ocağı kurma izni verilmiştir? Bakanlığınızın beldede taş ocaklarının faaliyete geçmesi ile tarımsal verimin düşmesinde ve tarım arazilerinin tahrip olmasında sorumluluğu var mıdır? Beyyazı Beldesinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin korunması adına bakanlıkça bir girişimde bulunacak mısınız? Bulunacaksanız nasıl bir işlem yapacaksınız?”
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na: “Taş ocağının bulunduğu arazi tapu kayıtlarına mera alanı olar tesbit görmüştür. Mera vasfı bulunan yere taş ocağı işletme ruhsatı verilmesi hukuken mümkün müdür? Mera vasfına rağmen burada taş ocağı açılmasında bakanlık olarak olumlu katkınız var mıdır? Beldede faaliyet gösteren taş ocaklarının ruhsat işlemleri öncesinde Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise bu raporun içeriği nedir? Hazırlanmamış ise neden hazırlanmamıştır? Taş ocaklarının bugün meydana gelen ve gelecekte daha da artacağı tahmin edilen çevre tahribatında bakanlığınızın sorumluluğu var mıdır? Beldede halkının yaşadığı sorunların çözümü amacıyla bakanlığınızca bir girişimde bulunulacak mıdır?” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme