Tam ismi Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği olan MÜSİAD 1990 yılında bir gurup iş insanı tarafından kuruldu.
Kurulduğu dönemin hassasiyetlerine binaen “Müslüman işadamları” olarak da adlandırılan MÜSİAD özellikle 28 Şubat sürecinde önemli ve kritik görevler yaptı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)’ın amacı, Türkiye’yi mahalli ve evrensel değerleri koruyan, bölgesinde etkin, dünyada saygın, müreffeh bir ülke haline getirmek; Türkiye’nin ve dünyanın sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanlarda kalkınmasını sağlamak olarak özetlenmektedir.
MÜSİAD Türkiye genelinde hemen hemen tüm illerde örgütlenmiş, üye sayısı da giderek artış göstermektedir.
MÜSİAD’ın misyonu; ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir işadamları derneği olarak, önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan üye sayısını artırmak, üyeleri arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik ruhuyla ülkemizin maddi ve manevi yönden gelişmesine katkıda bulunmak olarak ifadelendirilmektedir.
Özellikle TÜSİAD’ın 1990’lı yıllarda Türkiye genelinde ve ülke gündemindeki etkisine karşılık alternatif bir yapı özelliği taşıyan MÜSİAD muhafazakar dindar kesimi kucaklayan bir yapı olarak ortaya çıktı.