30 yıllık rüya gerçek oluyor

30 yıldır hasretle beklenen, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilmesi planlanan 'Çay Projesi' Yüksek Planlama Kurulu'nun onayıyla 2013 yılı yatırım programına alındı DSİ tarafından inşa edilecek olan Çay Projesi, sulama ve içmesuyu maksatlı olarak hayata geçirilecek. Yüksek Planlama Kurulu tarafından yatırım programına alınan proje [&hellip]

30 yıllık rüya gerçek oluyor

30 yıldır hasretle beklenen, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilmesi planlanan “Çay Projesi” Yüksek Planlama Kurulu’nun onayıyla 2013 yılı yatırım programına alındı

DSİ tarafından inşa edilecek olan Çay Projesi, sulama ve içmesuyu maksatlı olarak hayata geçirilecek. Yüksek Planlama Kurulu tarafından yatırım programına alınan proje kapsamında inşa edilecek Çay Barajı ile Çay ve Bolvadin ilçelerinin içmesuyu ihtiyaçları karşılanacak, aynı zamanda 18 bin 550 dekar alan suya kavuşturulacak.
SULAMA MALİYETİ DÜŞECEK
Küresel iklim değişikliklerinin son yıllardaki etkisiyle yağışların azalması ve bölgede mevcut yer altı sulamalarında (YAS) aşırı çekimlerin olması yeraltı suyu seviyelerini düşürdü. Sahasal olarak su seviyelerinin düşmesi enerji kaybına ve enerji maliyetlerinin yükselmesine sebep oldu.
Çay Barajı’nın tamamlanması ile 9 bin 140 dekar mevcut YAS sahası, 7 bin 250 dekarlık yeni saha ve 2 bin 160 dekarlık su hakları sahasına da su verilmesi ile toplam 18 bin 550 dekar alan sulanacak. Böylece yeraltı su seviyelerinde yüzey suyundan beslenme etkisi yükselecek ve su seviyelerindeki aşırı düşümler önlenecek. Kuyular yerine cazibe ile sulama yapılacağından enerji gideri azalacak ve dolayısıyla sulama maliyetleri düşecek.
BÖLGENİN İÇME SUYU İHTİYACI KARIŞLANACAK
İçme ve sulama suyu ihtiyacı için inşa edilecek Çay Barajı toplam 13 milyon metreküp su depolayacak. Depolanacak bu suyun yaklaşık 8 milyon metreküpü Çay İlçe merkezi ile civar yerleşimleri olan Yeşilyurt (Uyanık), Pınarkaya, Çayırpınar ve Cumhuriyet köyleri ile beraber, Bolvadin İlçesi merkezi ile Dişli ve Özburun kasabalarına içme, kullanma ve sulama suyu olarak verilecek.
Böylece Çay-Bolvadin-Dişli-Özburun ile civar köylerin 2060 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca yeraltı suyu rezervinde iyileşme sağlanarak, yöredeki bütün yerleşim yerlerine uzun vadeli kaliteli içme, kullanma ve sulama suyu sağlanacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme