'30 milyon liralık yatırım hedefini aştık'

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısında konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 30 Eylül itibariyle borçlanmadan 39 milyon lirayı aşkın yatırım yaptıklarını bildirdi. 2011 için açıkladıkları yatırım hedefinin 30 milyon lira olduğunu, ancak beklenilenden daha çok yatırım yapıldığını hatırlatan Çoban, bu durumu, 'Yanılmışız' esprisiyle Meclis Üyeleri’ne anlattı.Afyonkarahisar Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın yönetiminde [&hellip]

“30 milyon liralık yatırım hedefini aştık”

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısında konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 30 Eylül itibariyle borçlanmadan 39 milyon lirayı aşkın yatırım yaptıklarını bildirdi.

2011 için açıkladıkları yatırım hedefinin 30 milyon lira olduğunu, ancak beklenilenden daha çok yatırım yapıldığını hatırlatan Çoban, bu durumu, “Yanılmışız” esprisiyle Meclis Üyeleri’ne anlattı.
Afyonkarahisar Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın yönetiminde toplandı. Gündem maddeleri oylanırken Belediye’nin 2011 yılı bütçesine ek ödenek verilmesi hakkındaki teklif hakkında yorum yapan Başkan Çoban, “Yanılmışız” dedi. Ancak Başkan Çoban’ın konuşmasının devamında, “Yanılmışız” kelimesinin, aslında olumlu olarak kullanıldığı anlaşıldı.
Şu an için 39 milyon liralık yatırım
Çoban, “Afyonkarahisar Belediyesi yıllık ortalama 10 milyon liralık bir yatırım yaparken biz 2010 yılında borçlanmadan 26 milyon lira yatırım yaptığımızı ifade etmiştik, 2011 hedefimizin de 30 milyon lira olduğunu tespit etmiştik. Yanılmışız. Hata etmişiz, bu rakamı söylemekte. 39 milyon lirayı daha şimdiden geçtik” dedi.
Belediye’nin öz imkânları kullanıldı
Belediye’nin öz imkanları ile bu yatırıma ulaştıklarının altını çizen Çoban, “ 2011’in sonuna kadar tahmin edilen rakam 40 ilâ 50 milyon lira arasında bir rakam. Öngörüleri-mizdeki bu hata nedeniyle, bütçemizde gerekli düzenlemeyi yapıyoruz, 31 milyon lirayı bu şekilde aktarıyoruz” diye konuştu.
Alkışlanan “hata”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin hesaplarının şeffaf olduğunu vurgulayan Çoban’ın “Hedefteki hata” vurgusu, Belediye Meclis üyelerinin de dikkatini çekti. Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu, “O hatayı tekrar anlatır mısınız Başkanım” dedikten sonra Başkan Çoban, durumu bir kez daha izah etti. Bunun üzerine Şehitoğlu, “Bu hatayı alkışlayabilir miyiz” diye sordu. Şehitoğlu’nun teklifine Belediye Meclisi’nin AK Partili üyeleri alkışlayarak cevap verdi.
Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan toplantısı Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Geçen toplantıya ait tutanak özetinin okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yatırım harcamalarında hedeflenenden ileri bir noktada olduklarını söyledi. Meclis üyeleri ve toplantıyı takip eden basın mensuplarına hitap eden Başkan Çoban, “Afyonkarahisar Belediyesi yıllık ortalama 10 milyon liralık bir yatırım yaparken biz 2010 yılında borçlanmadan 26 milyon lira yatırım yaptığımızı ifade etmiştik, 2011 hedefimizin de 30 milyon lira olduğunu tespit etmiştik. Yanılmışız. Hata etmişiz, bu rakamı söylemekte. 39 milyon lirayı daha şimdiden geçtik” dedi.
Hiçbir yere borçlanılmadı
Belediye olarak, bu süreçte hiçbir yere borçlanmadıklarını vurgulayan Çoban, “Hiçbir yere borçlanmadan, arsalar çarşılar satılmadan, kendi öz kaynaklarımızla, kendi imkanlarımızla yaptığımız yatırım, bu ay itibariyle 39 milyon lira. 2011’in sonuna kadar tahmin edilen rakam 40 ilâ 50 milyon lira arasında bir rakam. Öngörülerimizdeki bu hata nedeniyle, bütçe-mizde gerekli düzenlemeyi yapıyoruz, 31 milyon lirayı bu şekilde aktarıyoruz” diye konuştu.
İsteyen, hesaplara bakabilir
Afyonkarahisar Belediyesi’nin hesaplarının şeffaf olduğuna dikkat çeken Çoban, “İsteyen basın mensup-ları, Meclis üyelerimiz bizim bu hesaplarımızı inceleyebilir. Bütün dosyalarımız A’dan Z’ye açık. Zaten Sayıştay ve İçişleri Bakanlığı da harcamaları denetliyor. Afyonkarahisar Belediyesi 40 milyon lira yatırım yapacak ve bunu hiç borçlanmadan yapacak. Bunu, geçmişteki borçları ödeyerek yapıyo-ruz. 2004-2009 arasındaki yatırım harcamalarına baktığımız zaman ortalama 7-8 milyon lira civarında giderken birden bire 2008 yılında yatırım harcamaları 18 milyon lira olmuş. İller Bankası’ndan 6 buçuk milyon lira borç alınmış. Turex’ten 6 milyon lira hat bedeli alınmış. Belediyenin kendisi ancak 5-6 milyon liralık bir kaynak ortaya koyabilmiş. 18 milyon lira da yatırım yapmış” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda borç ödeniyor
2009’da göreve gelmesiyle birlikte Belediye’nin borçlarının da ödendiğini hatırlatan Çoban, “2008 yılında alınan İller Bankası’ndan alınan 60 milyon liralık kredinin tamamını da biz ödüyoruz. Bunları da kattığımız zaman bizim yatırımlarımız 60 milyon lirayı buluyor. Biz her yıl İller Bankası’na 13-15 milyon lira borç ödüyoruz. Çevre belediyeler de ‘Nasıl başardınız’ diye soruyorlar. Biz de Allah’a hamdediyoruz” şeklinde konuştu.
Eğitim Parkı, Necip Fazıl Parkı oldu
Belediye Meclisi’nin gündemindeki konular arasında Sahipata’da bulunan Eğitim Gönülleri Parkı’nın isminin Necip Fazıl Kısakürek Eğitim ve Gençlik merkezi Parkı olarak değiştirilmesiydi. Eğitim Parkı’nı Belediye olarak devraldıklarını belirten Başkan Çoban, şöyle konuştu:
“Oradakı kapalı alanı devraldık. İçinin tadilatını yaptırıyoruz. İnşallah burada bir müzik sınıfı, bir resim sınıfı, iki tane bilgisayar odası yapacağız. 8 tane de normal eğitimin yapıldığı sınıf kuracağız. Burada kimi zaman belediyemizin kursları, kimi zaman da el sanatları kursları açacağız. Bir de yapmaktan gurur duyduğumuz Bilgi Evi hizmeti vereceğiz.”
Fuar Alanı’nda canlı hayvan
ve teknolojileri fuarı
Öte yandan Belediye Meclisi’nin Ekim ayı olağan toplantısında kentteki su arızalarına kontrol ve müdahale amaçlı kullanılmak üzere Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’ne 4 adet motorsiklet alınması, Fuar Alanı’nın 6 bin metrekarelik kısmının Canlı Hayvan ve Teknolojileri Fuarı’nı düzenlemek için Afyonkarahisar Ticaret Borsası’na 3 yıl süre ile her yıl Mayıs ayında 7 gün süre ile ücretsiz olarak tahsis edilmesi, hobi bahçelerinden 3 adetinin özürlü derneklere tahsis edilmesi teklifleri oybirliğiyle kabul edildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme