Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

3 Y (Ye-Ye-Ye) (2)

Dünkü yazımızda, 18 yıllık iktidar döneminde geçirdiği süreci değerlendirdiğimiz AKP’nin iktidara gelirken verdiği 3Y’yi (Yasaklar, Yoksulluk, Yolsuzluk) bitireceğiz sözünden bugüne nasıl geldiğimizi gözler önüne sermeye çalıştık.
YOLSUZLUK. 17-25 Aralık döneminde ortaya atılan iddiaları, tapeleri hepimiz hatırlıyoruz. Bir türlü sıfırlanamayan paralar, ayakkabı kutuları içinde bulunan milyon dolarlar gözümüzün önünde duruyor. Bu olayların ardından istifa etmek zorunda kalan 4 Bakanı hatırlıyor musunuz? Yolsuzluğu ortadan kaldırma sözünü vererek iktidara gelen AKP döneminde bırakın yolsuzluğun ortadan kaldırılmasını, yolsuzluk yapanlardan hesap sorulmasını, bakanlar başta olmak üzere yolsuzluk yapanlar korunup kollanmadı mı? AKP’de danışmanlık, bakanlık, başbakanlık yapan sayın Davutoğlu’nun “Çünkü onlar için yolsuzluk artık konuşulmaması gereken bir şey. Konuşulursa onların canı yanar da onun için konuşamıyorlar” sözü henüz çok yeni. Özelikle 2007 sonrası sıradanlaşan ve iktidarda olmanın ganimet paylaşmakla eş anlamlı olduğu algısına yakinen tanık olduk. Rıza Zarrap’ın içinde olduğu eşi görülmemiş yolsuzlukta, Türkiye’de 800 milyon dolar rüşvet dağıtıldığı iddia ediliyor. Peşini arayan var mı? Devlet İhale Kanununda yapılan 160’dan fazla değişiklik, devlet ve belediye işlerinin ihale yapılmaksızın, davet usulüyle yapılması, devletin tüm büyük yapım ihalelerinin 5 büyük firma tarafından paylaşılması herkesin bildiği gerçekler. Hatta bu 5 firmanın dünyada devletten ihale alan ilk 10 şirket arasında yer alması da bunun ispatı değil mi?
YASAKLAR. AKP iktidarında “Türban yasağı” hariç her alanda özgürlüklerde gerileme yaşandı. Hükümetin istemediği pek çok eylem, etkinlik yasaklandı. İktidarın ilk yılından başlayarak grevler yasaklandı. Gençlerin özgürlük alanları daraltıldı, sosyal alanları baskılarla kontrol altına alınmaya çalışılarak, tarikatlara yönlendirmek için elden ne geliyorsa yapıldı. Sosyal medya mecralarına olmadık yasaklar getirildi. Twetter kapatıldı. Wikipedia uzun yıllar kapalı kaldı.
Cumhurbaşkanına yapılan en ufak eleştiri dahi “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçundan işlem gördü. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri gerekçesiyle son 1 yılda 36 bin 66 kişi soruşturuldu, 12 bin 298 kişi yargılandı. Cumhurbaşkanlığı döneminde Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan 29 bin 704 kişiden 9500’ü ceza aldı.
Kürtaj, alkol gibi pek çok alanda yasaklar uygulamaya çalışıldı. “Ahlaka uyumlu olmadığı” gerekçesiyle “kadın kahkaha atamaz”, “kırmızı ruj süremez”, “gebe kadın sokağa çıkmasın” gibi garabet söylemler ortaya atıldı.
Merkezi Amerika’da bulunan Freedom House’a göre “Dünya Özgürlükler Listesi 2020” raporunda Türkiye, 10 yılda 31 puan geriledi. “Özgür olmayan ülkeler” kategorisinden “Dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke” konumuna geldi.
“AKP’yi 2002’de iktidara getiren seçim kampanyasının en önemli vaadi “3Y” idi. 18 yıl sonra bugün Türkiye’de tam bir “3 Y düzeni” kurulmuş oldu. Üstelik 3Y düzeni artık AKP’nin iktidarda kalma stratejisinin en önemli dayanağı halini aldı. Yolsuzluk yapan her dönemde oldu, ancak 2002 öncesi hiç olmazsa hukuk işliyordu. Yolsuzluk yapanlardan hesap soruluyordu. Bugün itiraz bile edemiyorsun.
Soz Söz; “Allah sonumuzu hayreylesin” Berat Albayrak’ın görevden “af”(!) mektubundan

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti