• Haberler
  • Genel
  • 3 bin 500 kişiye meslek hastalığı tanısı kondu

3 bin 500 kişiye meslek hastalığı tanısı kondu

AFTEKDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mevlüt Türk, Türkiye'de son beş yılda yaklaşık 400 bin iş kazası vakasının yaşandığını, 3 bin 500 kişiye de meslek hastalığı tanısının konulduğunu bildirdi. Türk, meslek hastalıklarına bağlı olarak da 40 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi Afyonkarahisar Teknik Elemanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AFTEKDER) tarafından, Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteği ile mermer [&hellip]

3 bin 500 kişiye meslek hastalığı tanısı kondu

AFTEKDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mevlüt Türk, Türkiye’de son beş yılda yaklaşık 400 bin iş kazası vakasının yaşandığını, 3 bin 500 kişiye de meslek hastalığı tanısının konulduğunu bildirdi. Türk, meslek hastalıklarına bağlı olarak da 40 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi

Afyonkarahisar Teknik Elemanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AFTEKDER) tarafından, Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteği ile mermer fabrikalarında çalışan işçilere iş sağlığı güvenliğinin temel eğitimleri veriliyor. İki hafta boyunca sürecek olan eğitimler kapsamında Sesemar Mermer Fabrikası’ndaki işçilerle bir araya gelen AFTEKDER Yönetim Kurulu üyelerince, işçilere, iş yerinde karşılaşabileceği riskler, bu risklerden korunma yöntemleri ve ilkyardım gibi konular hakkında bilgi verildi.
“Kazaları eğitimle engellemeye çalışacağız”
İşçilere yönelik verilen eğitimde konuşan İş Güvenliği Uzmanı Tuğba Uraz, mermer sektöründe çalışan işçilerin başına gelen kazaları biraz olsun engellemek istediklerini söyledi. Mermer sektöründeki kazaların en önemlilerinden birisinin de işçilerin iş güvenliği konusunda ne yapacağını bilememesi olduğunu aktaran Tuğba Uraz, “Ne tür önlemler alınıyor bilinmediği için biraz olsun eğitimle bunu engellemeye çalışacağız. Boğaz Mermerciler Derneği ve Afyonkarahisar Teknik Elemanlar ve Sosyal Dayanışma Derneği’nin hazırlamış olduğu projeler bunlar. Bu projeler Zafer Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi” dedi. Zafer Kalkınma Ajansı’nın uygulamasıyla Afyonkarahisar’da yaklaşık bin 600 kişiye mermer alanında eğitim verildiğini belirten Uraz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir aylık süre içinde çok büyük bir rakam ama bu projeler gayet başarılı oldu. Mermer sektöründe çalışan işçiler, eğitimin anlamını bu şekilde anlayacaklar. Birçok işçiye de bu eğitimler bir şekilde ulaşacak.”
“Belirlenen hedefi aştık”
AFTEKDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mevlüt Türk ise, yapılan araştırmalarda çok ciddi iş kazalarının olduğunu belirterek, “Afyonkarahisar Teknik Elmanlar ve Yardımlaşma Derneği olarak bir proje geliştirdik ve bu projemiz Zafer Kalkınma Ajansı’nda kabul edildi. Sonra seminerleri yapmaya başladık. Bir çok insana iş güvenliği hakkında bilgiler vermeye başladık ve belirlediğimiz hedefi aştık” dedi.
“İş güvenliği bilinci oturmamış”
Mevlüt Türk, kurumsallaşma faaliyetlerinin firmalarda yönetim kalitesinin geliştirilmesi, işçilere de yansıyan bu süreçte çalışma ortamının geliştirilmesi bu anlamda iş performansının artışıyla, iş verimliliği ile sonuçlanan bir kurumun hedeflerine ulaşması ve en üst performansı gösterebilmesi açısından önem taşıyan bir süreç olduğunu ifade etti. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili istatistiklere bakıldığında, Türkiye’de son beş yılda yaklaşık 400 bin iş kazası vakasının yaşandığını aktaran Türk, 3 bin 500 kişiye de meslek hastalığı tanısının konulduğunu kaydetti. Meslek hatalıklarına bağlı olarak 40 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde yaşanan iş kazalarının yaklaşık yüzde 80’i küçük ve orta ölçekli işletmelerde meydana gelmektedir. Bunun sebebi de kurumsal yapıya erişmiş büyük ölçekli işletmelerde iş sağlığı güvenliği konusuna verilen önem, iş sağlığı ve güvenliği, konusunda uzmanlar çalıştırıyor olmaları ve periyodik olarak yapılan işçi eğitimidir. Küçük işletmelerin yüzde 80 gibi kaza payının sahibi olmanın nedeni de kurumsallaşmamış yapıları nedeniyle bu konuda uygun vasıflarda eleman çalıştırıyor olmaları, çoğu da işçilere yönelik bu eğitimlerin yapılmıyor olması ve iş sağlığı güvenliği konusunda oturmuş bir bilincinin bulunmuyor olmasıdır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme