3 ayda 3,7 milyar liralık yatırım

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, yapılan projeler hakkında bilgi verdi. Acu, 'Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu öncülüğünde son üç ayda ülke genelinde 3,7 Milyar TL'lik tesislerin temelini attık. Son 90 günde 31 Adet Baraj, 23 adet Gölet, 6 adet içmesuyu ve 177 adet de taşkın koruma tesisinin temel [&hellip]

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, yapılan projeler hakkında bilgi verdi. Acu, “Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu öncülüğünde son üç ayda ülke genelinde 3,7 Milyar TL’lik tesislerin temelini attık. Son 90 günde 31 Adet Baraj, 23 adet Gölet, 6 adet içmesuyu ve 177 adet de taşkın koruma tesisinin temel atma merasimini gerçekleştirerek çalışmalara start verdik. Temeli atılan tesislerde 189 milyon metreküp su depolanacak, depolanacak su ile 1 milyon 405 bin 240 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak, 70 adet yerleşim yerine içmesuyu temin edilecek, 3 il, 34, ilçe, 114.071 dekar zirai arazi ve 720 yerleşim yerinin taşkın riski azaltılacaktır” dedi.
SULANMADIK TOPRAK KALMAYACAK
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Göl-Su projelerinin de önemine dikkat çekerek “Bir tarım ülkesi olan bu kutsal vatan toprağında Göl-Su projeleri ile zirai üretimi artırarak çiftçilere büyük kazanç sağlamayı, sulanmadık toprak bırakmayarak münbittoprakları daha verimli hale getirmenin gayreti içerisinde olduklarını belirterek, Ülkemizdeki verim arttırıcı bir unsur olan sulama, modern girdilerin daha yoğun kullanımına olanak verirken, aynı zamanda, ürün çeşitlendirmesi ve yılda birkaç kez ürün almayı olanaklı kılması ile de ülkemizde tarımsal verimliliği ve üretimi birkaç kat arttırmakta ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır” diye konuştu.
ATIKSU
KAZANILARAK YENİDEN KULLANILACAK
Acu, açıklamasına şöyle devam etti:
“DSİ olarak ilk planda çalışmalarımızı Ergene Nehri Havzası’nda yoğunlaştırdık. Yoğun sanayi ve evsel atık deşarjı sebebiyle kirlenen Ergene Nehri’nin eski günlerine kavuşturulması maksadıyla Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez, Vize, Babaeski ve Pınarhisar ile Tekirdağ Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde Atıksu arıtma tesisleri inşa edilerek işletmeye alındı. Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ilçelerinde 2 adet kolektör de tamamlanarak işletmeye allındı. Ergene Nehri Havzası’nda 5 adet atıksu arıtma tesisinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Ergene Nehri Havzası dışında Trabzon Atasu Barajı Atıksu Tesisleri tamamlanarak hizmete alındı. Diğer taraftan Çankırı Güldürcek Barajı Havzası Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Çorum, Ankara, Niğde, Yozgat, Bilecik, Afyonkarahisar ve Artvin illerimizde de proje çalışmaları devam ediyor. Söz konusu projelerde, atıksuların kazanılarak yeniden kullanılması konusundaki çalışmalara ağırlık verilerek tüm tesislerde arıtılmış atıksuyun sulamada kullanılmasına imkan sağlayacak üniteler projelendiriliyor. DSİ Genel Müdürlüğü olarak sadece Ergene Nehri Havzasında değil diğer havzalarda da yürüttüğü çalışmalarda, atıksuların yeniden kullanımını ilke edinen bir yaklaşım izliyor.”

Bakmadan Geçme