2B’de 392 bin 119 satış gerçekleşti

Maliye Bakanlığı’nın Afyonkarahisar’da düzenlenen ‘Defterdarlar Çalışma Toplantısı’na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B’ye başvuran 629 bin 356 kişiden 392 bin119 kişiye satışın gerçekleştiğini söyledi. 2014 Yılında bütçe harcamalarının yüzde 7, gayri safi milli hasılanın ise yüzde 10 artacağını açıklayan Şimşek, bunun hükümetin seçim bütçesi uygulamadığını bir kanıtı olduğunu anlattı Afyonkarahisar’daki 81 şehrin deftarlarının katılımıyla Güral [&hellip]

2B'de 392 bin 119 satış gerçekleşti

Maliye Bakanlığı’nın Afyonkarahisar’da düzenlenen ‘Defterdarlar Çalışma Toplantısı’na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B’ye başvuran 629 bin 356 kişiden 392 bin119 kişiye satışın gerçekleştiğini söyledi. 2014 Yılında bütçe harcamalarının yüzde 7, gayri safi milli hasılanın ise yüzde 10 artacağını açıklayan Şimşek, bunun hükümetin seçim bütçesi uygulamadığını bir kanıtı olduğunu anlattı

Afyonkarahisar’daki 81 şehrin deftarlarının katılımıyla Güral Termal Otel’de düzenlenen ‘Defterdarlar Çalışma Toplantısı’nın açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim bütçesi uygulamadıklarını söyledi. 2014 Yılında Türkiye’nin bütçe harcamalarının, gayri safi milli hasılanın artışından daha az olduğunu açıklayan Şimşek, “Mahalli ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin olduğu bir yıl. Buna rağmen biz bütçe disiplinini koruyacağız. Bizde seçim ekonomisi olmaz. Nasıl krizi literatürümüzden çıkardıysak biz seçim ekonomisini de literatürden çıkarttık. 2008-2009’da son 60 yılın en büyük dünya krizini yaşadık. Türkiye etkilendi ama geçici bir etki. Kalıcı bir tahribat yaşanmadı. Biz bugünü de bu çerçevede değerlendiriyoruz. 2014 yılında açık ve net olarak şunu söyleyeyim bütçe harcamaları yüzde 7 artacak. Peki gayri safi milli hasıla nominal olarak ne kadar artacak yüzde 10. Bu ne demek harcamanın oranı milli gelire oranı azalıyor. Peki bundan seçim ekonomisi, seçim bütçesi sonucu çıkarabilir miyiz. tam aksine bir seçim yılında disiplin ön planda. harcamaların milli gelire oranı azalıyor.” dedi.
Defterdarlardan vergi tahsilatlarıyla ilgili daha fazla çaba harcamalarını da isteyen Bakan Mehmet Şimşek defterdarlara; “Masa başında oturmayın, sahaya çıkın” talimatı verdi. Vergi gelir artışının bütçe gelir artışının iki katına yakın olduğuna değinen Şimşek, “Bizim 2014 yılı bütçemiz ihtiyatlı bir bütçe. Artık bizim nominal gayri safi yurt içi hasıla artışı yüzde 10 civarı. Ama biz bütçe gelirlerinin artışını yüzde 3,5’lar civarında ön görmüşüz. Vergi gelirlerinin artışını da yaklaşık yüzde 6.8 civarında görmüşüz. bu da şu anlama geliyor. biz 2014 yılında disiplini elden bırakmayacağız. ancak şunu söyleyeyim tahsilat noktasında ilave çaba gerekiyor.” şeklinde konuştu.
KAYIT DIŞINDA AB ORTALAMASININ ÜSTÜNDEYİZ
Kayıt dışının Türkiye’nin en önemli ekonomik sorunlarından biri olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, kayıt dışının artmadığını, tam tersine azaldığını açıkladı. 2002 Yılında kayıt dışı istihdamın toplam istihdamdaki payı yüzde 52 olduğunu hatırlatan Şimşek, “Her yüz çalışandan 52’si kayıt dışıydı. Bugün geldiğimiz nokta bu rakam yüzde 37’ye kadar düşmüş durumda. Tabii bu da yüksek bir nokta ama gelinen noktayı kat edilen mesafeyi görmek, takdir etmek lazım. Aynı şekilde uluslararası bazı çalışmalara göre Türkiye’de kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı 2002-2003’te yüzde 32’lerin üzerindeydi. Bugün yüzde 26,5 civarında. Bu rakam Avrupa Birliği ortalaması olan yüzde 18,5’un üzerinde. Bizim Avrupa Birliği ortalamasını en azından orta vadede yakalamamız, oraya yaklaşmamız gerekiyor. Çünkü biz kayıt dışılığı azaltırsak haksız rekabeti önlemiş oluruz. herkesin eşit şartlarda yarışmasının önünü açarız. Ama bir o kadar da şirketlerimizin daha verimli daha üretken daha yenilikçi olmasını sağlarız. Kayıt dışı şirketlerimizi, kayıt dışı ekonomi finansmanın erişimine en büyük engeldir. Çünkü sizin eğer bilançonuz gelir tablonuz gerçekleri yansıtmıyorsa o tabloları kullanarak finansmana erişim mümkün değil. Dolayısıyla o durumda şahsi kefalet vesaire gibi bir sürü konu çıkıyor. Halbuki batının gelişmiş ülkelerinde sistem daha farklı işliyor. O nedenle kayıt dışılıkla mücadele sadece bir vergi kaybını önleme meselesi değil.” ifadelerini kullandı.
Kayıt dışı ekonominin önlenmesinin Türkiye’nin yoluna daha güçlü şekilde devam etmesi için olmazsa olmaz olduğunu belirten Bakan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü, “Biz kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü uluslararası çalışmaya göre eğer yüzde 26,5’tan yüzde 18’e indirebilirsek, hiç bir vergi oranı ile oynamadan, hiç bir yeni vergi getirmeden ülkemizin mali imkanlarını arttırabiliriz. Bunun sayesinde ülkenin geleceğine, eğitimine, sağlığına ne kadar daha fazla yatırım yapabileceğimiz zaten çok açık. Kayıt dışı ile mücadelede Maliye Bakanlığı en önemli aktördür. Ama yine de tek başımıza biz bunu beceremeyiz. Topyekün bir mücadele gerekiyor. Bir çok anlamda bizim sorumluluğumuz fazla. Bu nedenle hepimiz bu sorumluluğa yakışır şekilde çalışmamız gerekiyor.”
2B’YE 629 BİN BAŞVURU
TBMM’deki bir tasanı ile 2B’den yararlanamayanlar için ek süre tanınmasının hedeflendiğini de anlatan Maliye Bakanı Şimşek, yeni tasarıyla özellikle ilk aşamada başvuru yapmamış 29’un da mağduriyetini gidermeyi hedeflediklerini söyledi. 2B’ye ilişkin rakamları da paylaşan Şimşek, “Özellikle 2B uygulamasında milli emlak çalışanlarımız, defterdarlıklarımız hakikaten güzel çok başarılı bir performans gösterdi. Yılda 10-12 bin taşınmaz işlerini yapan Maliye Bakanlığı, 2B ile birlikte nerdeyse 800 binin üzerinde hak sahibi, 600 binin üzerinde parselle çok yoğun bir iş yüküyle karşı karşıya kaldı. 2B çok önemli bir sorunu çözmek için hükümetimizin geliştirdiği bir uygulama. Devletle vatandaş arasında bir sosyal sorunu, var olan bir fiili durumu çözme adına önemli bir işlem. Ayrıca kentsel dönüşüm noktasında da çok önemli bir adım. 2B kapsamında 31 Ocak itibariyle 600 bin 643 adet taşınmaz ve 816 bin 361 kişi kullanıcı durumundadır. Bunların yüzde 77.1’ine tekabül eden 629 bin 356 kişi satın almak için başvurmuş. Başvuruda bulunanlardan 530 bin 831 kişi kanun kapsamında değerlendirilebilir nitelikte. Bu hak sahiplerinden satın alma taleplerinde bulunan yüzde 74’ünün yani 392 bin 119 kişiye satış gerçekleşmiş. Bu gerçekten çok iyi bir performans. Başvuru sahiplerinden 98 bin 825 kişinin talebi o taşınmazların özel proje alanı olması sebebiyle dikkate alınmıyor. Bu kapsamda değerlendirilecek taşınmazlardan değil. Ama değirleriyle ilgili çalışmamız sürüyor. Meclis’te bir tasarı söz konusu. Bu tasarıyla başvuru sürelerine ilave bir hak tanıyacağız. 2B’ye ilişkin değerlendirilebilecek tüm parselleri mümkün olduğunca hak sahiplerine ulaşarak, onlara bu yerlerin satışını gerçekleştirmemiz lazım. Çünkü bu sorunu çözmemiz lazım.” diye konuştu.
AYNI SORUN TARIM
ARAZİLERİNİN SATIŞINDA OLMASIN
2B’ye tanınacak ek süre ile defterdarlıkların iş yükünün yeniden artacağını hatırlatan Bakan Şimşek, hazineye ait tarım arazilerinin satışının da sürdüğünü hatırlattı. Defterdarlardan 2B’de yaşanan sıkıntıların yaşanmamasını isteyen Şimşek sözlerini şöyle tamamladı, “Aynı kanunla hazineye ait tarım arazilerinin de satışının önünü açtık. Cazip koşullarda bunları satışa koyduk. 6 Yıla yakın bir taksit söz konusu. Yüzde 10 ppeşin ödeniyordu diye hatırlıyorum ama sonuçta ciddi bir açılım. Çünkü biz o hazine arazilerin işgal edilmesinin değil vatandaş tarafından sahiplenilmesini değil istiyoruz. Orada ülkeye güzel katma değer üretilmesini tertip ediyoruz. Bununla ilgili son başvuru tarihi 28 Nisan 2014. Bununla ilgili önümüzde çok kısa bir süre kaldı. Sizlerin bunlarla ilgili de yoğun bir çaba içine girmeniz lazım. 2B’de ufak tefek sorunlar yaşanmadı mı tabii ki yaşandı. Ama bu tarım arazilerinde bu sorunlar yaşanmasın. Özellikle değer tespiti noktasında gerekli hassasiyeti göstermeniz lazım. 2B’deki aksaklıklardan kendimize ders çıkaracağız. tarım arazileri noktasında özellikle değer noktası ve başvuruların hızlı bir şekilde alınmasını sağlayacağız. Bunun için aktif olalım, sahada yer alalım ve başvuruları hızlı alalım.”
Toplantıya Şimşek’in yanı sıra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Ticaret Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile Maliye Bakanlığı bürokratları katıldı.
BAKAN ŞİMŞEK’TEN BÜROKRATLARINA AFYON EKMEĞİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Güral Afyon Otel’deki toplantının ardından Kurtuluş Caddesi’nde esnaf ziyareti yaptı. Kendisine eşlik eden heyete, Afyon’a özgü, raf ömrü uzun olan “ev ekmeği” satın alıp hediye eden Şimşek, cadde üzerindeki bir tatlıcıya girerek basın mensuplarına “halka” tatlısı ısmarladı. Bir dükkanda çalışan genç kızlar, Bakan Şimşek’i tanıyamayınca, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Sayın Maliye Bakanımız” diyerek Mehmet Şimşek’i takdim etti. Bakan Şimşek, esnaf ziyaretlerinde Türkiye’nin önümüzdeki günlerde ekonomik olarak daha iyi olacağını söyledi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme