• Haberler
  • Genel
  • '250 yıl öncesinin kalitesinde lokum üretiyoruz'

'250 yıl öncesinin kalitesinde lokum üretiyoruz'

AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, 'O Lokum' markasıyla, 250 yıl önce Afyon'da üretilen lokumun kalitesine ulaşmak istediklerini söyledi Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, 250 yıl önce üretilen lokum kalitesine ulaşmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Lokum üretiminden kazanılan paranın Otogar'daki giderlerinin büyük bölümünü karşıladığını söyleyen Altınkaya, lokum ve çikolata için [&hellip]

“250 yıl öncesinin kalitesinde lokum üretiyoruz”

AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, “O Lokum” markasıyla, 250 yıl önce Afyon’da üretilen lokumun kalitesine ulaşmak istediklerini söyledi

Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, 250 yıl önce üretilen lokum kalitesine ulaşmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Lokum üretiminden kazanılan paranın Otogar’daki giderlerinin büyük bölümünü karşıladığını söyleyen Altınkaya, lokum ve çikolata için birçok kitap ve çeşitli kaynağı okuduğunu belirtti.
FORMÜL ÇALINDI YİNE DE YAPAMADILAR
Kadir Altınkaya, “O Lokum” markasının üzerinde özenle durduklarını belirterek “Afyonkarahisar’da beğendiğiniz, hoşunuza giden lokum, 250 yıl önce Hacı Bekir’in yaptığı lokum. Biz ilk defa yapmış değiliz. 18 ve 19’uncu yüzyılda Hacı Bekir’in lokumlarını beğenip yapmak için reçete çalan Fransız, İngiliz, Alman gezginler, Hacı Bekir’in o lokumlarından yapamadıklarını yazmışlar. Ciddi bir litaratür taradım ben. Yapamadıkları niteliklerin ne olduğunu öğrendim. O nitelikler, bizim çocukluğumuzda yapılan lokumlardı. Isırılarak yenen lokum, genzi yakmayan lokum, pudrayı emmeyen lokum, nişasta lezzeti vermeyen lokum, susatmayan lokum” dedi.
YÜZDE 10 FAZLA MALİYETLİ
Hacı Bekir’in lokumunda yüzde 6 oranında su bulunduğunu, şimdiki lokumların ise yüzde 17-18’inin su olduğunu hatırlatan Altınkaya, şöyle devam etti:
“Kendimizin geçmişini ve kaliteyi nasılsa bırakmışız, daha çok para kazandıracak, içinde yüzde 17-18 su olan lokum yapmaya başlamışız. Hacı Bekir’in lokumunda ise yüzde 6 oranında su vardır. Yüzde 10 maliyet farkı var. Biz yolcu olsak, müşteri olsak ne isterdik, bunu düşünüyoruz. 2-2 buçuk aydır da çikolata üretiyoruz. Çikolata hakkında tam 1 yıl okudum. Bütün gördüğünüz Otogar’ın yükü, bütün yükü ürettiğimiz lokumda.”
OTOBÜS FİRMALARINDAN İLGİNÇ TEKLİF
Otogar’a giren otobüs sayısı hakkında da bilgi veren Altınkaya, “molacılık” sisteminin değişmesi gerektiğini vurguladı. Altınkaya, “Günlük 800’e yakın otobüs geçiyor. Bunun haftaiçinde 325 civarı terminale giriyor, haftasonu da 400 giriş yapılıyor. Otobüs sektöründe transit dile bir bölüm vardır. Araya uğramadan gidiyorlar. Yol tesisleri kendilerinde mola verilmesi için para üzerinden hediye anlaşması yaparlar. Bizim terminalde neden bu işi yapamadık. Biz bu terminali yaparken şehre söz verdik. Burası fiyatı, kalitesiyle bu şehrin yüzakı olacak dedik. Oldu da. Otobüs firmaları bize ‘Biraz kaliteyi düşürsen, fiyatları artırsan da bizim otobüsçülere sefer başına 40-50 lira versen’ diyor” şeklinde konuştu.
“AFYON’A SÖZ VERDİK”
Afyonkarahisar’a hizmet etmek istediklerini söyleyen Altınkaya, “Biz yola çıkarken, otogarda bir sürü dükkan yapar kiraya verirdim, hepimiz de köşeyi dönerdik. Afyon’u nasıl dolandırdılar, denirdi. Otogarların para kazanması yolcudan değildir. Otogarlar, satılan ürünlerden para kazanırlar. Bizim Türkiye’de otogarın sahibi acenteler görülür, halbuki parayı kazanan büfeler ve diğer dükkanlardır. Biz otogarda çalışan herkes burasının sahibidir diye bütün esnafı ortak ettik. Türkiye’de ilktir bu” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme