• Haberler
  • Genel
  • 25 Havza İçin Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanıyor

25 Havza İçin Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından suyun verimli kullanılması amacıyla birçok çalışma yapıldığı belirtildi.

Afyonkarahisar, Konya ve Isparta’yı kapsayan Akarçay Havzası ile ilgili genel durum, bugün saat 14’te Afyonkarahisar Valiliği’nde düzenlenecek olan Akarçay Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı’nda ele alınacak. Toplantı öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama yapıldı.

 Açıklamada “Sonlu bir kaynak olan suyun kullanımına yönelik arz-talep dengesinin oluşturulması için koruma-kullanma ilkeleri doğrultusunda su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir biçimde yönetilmesi, bu doğrultuda havza bazlı bütüncül yönetim anlayışının uygulamaya geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bütüncül havza yönetimi, farklı sektörlerin ve kullanıcıların bir arada düşünülmesine, tehdit ve olanakların uzun vadeli değerlendirilmesine, havza içindeki bir alana yapılan müdahalenin olumlu ve olumsuz etkilerinin izlenmesine olanak sağlamaktadır” denildi. 

25 Havza İçin Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanıyor

TÜRKİYE YÜZÖLÇÜMÜNÜN YÜZDE 1’İ

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Her bir vatandaşımıza ve sektöre enerji, su ve gıda sağlayan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın liderliğinde bütüncül su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu doğrultuda, 25 nehir havzamız için nehir havza yönetim, taşkın yönetim, sektörel su tahsis ve kuraklık yönetim planları hazırlanmakta ve bahse konu planlarda yer alan tedbirlerin sorumlu kurum, kuruluşlarca yerine getirilme süreçleri takip edilmektedir. Akarçay Havzası Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 1’i kadar olup 7 bin 996 kilometrekaredir. Afyonkarahisar, Konya ve Isparta illerinin alanları havza sınırları içinde yer almaktadır. Afyonkarahisar ili, alan olarak havzanın yüzde 78’ini, nüfus olarak yüzde 82’sini oluşturmaktadır. Havzanın 2023 yılı verilerine göre nüfusu yaklaşık 643.000 kişidir.”

KURAKLIK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Akarçay Havzası’nda şimdiye kadar pek çok çalışmanın yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Akarçay Havzası Nehir Havza Yönetim Planı, havzadaki su kaynaklarının kalite ve miktar açısından korunması ve iyileştirilmesi amacıyla Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifine uygun olarak hazırlanan Nehir Havza Yönetim Planı’nda temel ve tamamlayıcı olmak üzere toplam 747 tedbir ile tedbirlerin uygulanacağı su kütleleri, tedbir türü, uygulamadan sorumlu ve ilgili kurumlar ile uygulanma periyotları (2021-2038) belirlenmiştir.

Akarçay Havzasında, arıtma tesislerinde arıtılan atıksuların uygun kaliteye getirildikten sonra tekrar kullanımına yönelik Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi  kapsamında 13atıksu arıtma tesisi ve 2 adet sulama tesisi özelinde ön fizibilite raporu hazırlanmıştır. Havza ölçeğinde taşkın riski taşıdığı öngörülen yerlerde hazırlanan taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritaları ile alınması gerekli tedbirleri ihtiva eden "Taşkın Yönetim Planı", Akarçay Havzasında 2019 yılında tamamlanmıştır.  Akarçay Havzası Kuraklık Yönetim Planı kapsamında kuraklık analizleri, iklimsel ve hidrolojik çalışmalar, sektörel etkilenebilirlik analizleri ile kuraklık haritaları kullanılarak muhtemel kuraklık risklerinin olumsuz etkilerinin azaltılması ve kuraklık problemlerinin çözümüne yönelik olarak tedbirler belirlenmiştir.” denildi.

25 Havza İçin Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanıyor

GENİŞ BİR KATILIM OLACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında bugünkü toplantının katılımcıları ve gündem maddeleri hakkında da şu bilgiler verildi:

“Afyonkarahisar Valiliği (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) koordinasyonunda ve Afyonkarahisar Vali/Vali Yardımcısı başkanlığında: Su Yönetimi Genel Müdürü/Genel Müdür Yardımcısı ile havzada yer alan tüm illerin (Afyonkarahisar, Konya) Valilikleri, Belediye Başkanlıkları, Su ve Kanalizasyon İdareleri, Afyonkarahisar Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Valiliklere bağlı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve ilgili Bölge Müdürlükleri (Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü /Konya, Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü/Isparta), İller Bankası Eskişehir Bölge Müdürlüğü, Meteoroloji 5. Bölge Müdürlüğü (Afyonkarahisar), Afyonkarahisar OSB Müdürlüğü, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü, Konya Teknik Üniversitesi Rektörlüğü (Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (Çevre Mühendisliği Bölümü)), Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü (Ziraat Fakültesi), Necmettin Erbakan Üniversitesi (Mühendislik Fakültesi (Çevre Mühendisliği Bölümü) ve Ereğli Ziraat Fakültesi)temsilcilerinin katılımları ile aşağıdaki gündem çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Havza ölçekli yönetim planları (Havza Koruma Eylem Planları, Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları ve Sektörel Su Tahsis Planları) kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler, içme-kullanma suyu havzası koruma planlarının havza bazında uygulanma durumu, havzada yer alan içme suyu arıtma tesisleri durumu, içmesuyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum, havza bazında su verimliliği çalışmaları, havzadaki il su kurullarından iletilen ve su yönetimine ilişkin çözüme kavuşmayan problemler İl su kurullarınca yapılan ve ilgili kurum veya kuruluşların yaptığı çalışmalar, havza sınırları içerisinde taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik alınan tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler, yeraltı ve yerüstü su kullanımları (su çekimleri), havzalar arası su transferleri, yeraltı ve yerüstü su kalitesinin iyileştirilmesine ilişkin yapılan çalışmalar, tarımsal sulamada modern sulama sistemlerinde kaydedilen gelişmeler, tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili (iyi tarım uygulama kodu-nitrat kirliliği) kaydedilen gelişmeler, yerel yönetimlerin çevresel ve su yönetimine yönelik yatırım durumları, değerlendirilecektir.”

Bakmadan Geçme