25 bin konutun sigortası var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi ve Özerdem Sigorta yetkilisi Bekir Özerdem, vatandaşları Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmaları konusunda uyardı Zorunlu Deprem Sigortası’nın metrekare ve binanın yapısına göre hesaplandığını, bunun da cüzi bir miktar tutacağını belirten Özerdem, bu sigortayla birlikte depremde meydana gelecek hasarın büyük kısmının karşılandığını vurguladı. Türkiye Odalar ve Borsalar [&hellip]

25 bin konutun sigortası var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi ve Özerdem Sigorta yetkilisi Bekir Özerdem, vatandaşları Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmaları konusunda uyardı

Zorunlu Deprem Sigortası’nın metrekare ve binanın yapısına göre hesaplandığını, bunun da cüzi bir miktar tutacağını belirten Özerdem, bu sigortayla birlikte depremde meydana gelecek hasarın büyük kısmının karşılandığını vurguladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi ve Özerdem Sigorta yetkilisi Bekir Özerdem, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra ha-yata geçirilen Zorunlu Deprem Sigortası’nın henüz yeteri kadar yaygınlaşmadığını belirtti. Özerdem, Türkiye’de ve Afyonkarahisar’daki Zorunlu Deprem Sigortası’nın ulaştığı noktayı aktarırken “Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyon konut bulunduğu belirtiliyor. Bu 13 milyon konuttan 3 milyon 600 bin tanesinde Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılmış. Bu sayılar bize, Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 28’lik bir sigortalılık oranını veriyor. Afyonkarahisar’a bakacak olursak Afyon’da 137 bin 210 konut var. 137 bin 210 konuttan 25 bin 100 tanesinin Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılmış durumda. Afyon’daki sigortalılık oranı yüzde 18,30’da kalıyor. Bu rakamın yeterli olduğunu söyleyemeyiz” dedi.
Zorunlu Deprem Sigortası’nın binanın yapısı ve metrekaresine göre hesaplandığını, bu hesaplamanın yılda 100 lira dolaylarında bir poliçe ödemesini gerektirdiğini hatırlatan Özerdem, “Cüzi bir miktar ödeniyor. Eğer bir anda ödenemeyecekse, kredi kartlarına taksit yapılıyor. Ayda iki lüks sigara parasına evinizinin Zorunlu Deprem Sigortası’nı yaptırabilirsiniz. Bu konuda biraz daha duyarlı davranmamız gerekiyor. Çünkü Zorunlu Deprem Sigortası’nda deprem ile depremin neden olacağı yangın, infilak ile yer kayması dahil sigortalı binalarda ve temellerinde oluşacak maddi zararları sigorta bedeli kadar kapsıyor” diye konuştu.
Vatandaşların Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmaları hâlinde, bir deprem sırasında devletin maddi külfetinin de nispeten hafif-letileceğini vurgulayan Özerdem, “Doğal Afet Sigortaları Kurumu, bir afet anındaki zararların karşılanması için kuruldu. Son 60 yıla bakıldığında Türkiye’nen en çok karşılaştığı afet, deprem. Bu doğrultuda Zorunlu Deprem Sigortası, çok ciddi ödemeler yapıyor” ifadelerini kullandı.
Özerdem, Zorunlu Deprem Sigortası’nın Afyonkarahisar ve çevresindeki hasar ödeme çalışmalarına da şu örnekleri verdi:
“Bolvadin’de 2000 yılında meydana gelen depremde 6 dosya açılmış ve 23 bin lira ödenmiş. 2002 yılında Sultandağı’nda meydana gelen depremde bin 426 dosya açılmış, 2 milyon 167 bin 642 lira ödenmiş. Yine 2002 yılında Sultandağı’nda meydana gelen depremde 11 bin 710 lira, Bolvadin’deki depreme 3 bin 213 lira, tekrar Sultandağı’ndaki depreme 7 bin 16 lira ödenmiş. 2000 yılından bu yana meydana gelen depremlerde, yıl yıl ne kadar dosya açıldığı, ne kadar hasar ödemesi yapıldığı kayıtlmara geçmiş. 19 Mayıs 2011’de Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen depremde de 588 dosya açılmış ve tam 4 milyon 316 bin 791 liralık hasar ödemesi yapılmış. Zorunlu Deprem Sigortası’na ödenen cüzi bir miktar, ama sigortanın ödediği çok önemli rakam.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme