• Haberler
  • Gündem
  • 24 Temmuz Basın Bayramı'nı unutmadılar: 24 Temmuz'da gazeteciyi anlamak gerek!

24 Temmuz Basın Bayramı'nı unutmadılar: 24 Temmuz'da gazeteciyi anlamak gerek!

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.'GAZETECİLERE SAYGI DUYULMALI'Vali Mustafa Tutulmaz, 24 Temmuz Basın Bayramı ile basında sansürün kaldırılmasının 110. yıl dönümünün kutlandığını belirtti. Özgür basının öneminin bugünden tam 110 yıl önce anlaşılarak II. Meşrutiyet ile birlikte Türk basınından sansür kaldırıldığını hatırlatan Tutulmaz, 'Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma [&hellip]

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.
“GAZETECİLERE SAYGI DUYULMALI”
Vali Mustafa Tutulmaz, 24 Temmuz Basın Bayramı ile basında sansürün kaldırılmasının 110. yıl dönümünün kutlandığını belirtti. Özgür basının öneminin bugünden tam 110 yıl önce anlaşılarak II. Meşrutiyet ile birlikte Türk basınından sansür kaldırıldığını hatırlatan Tutulmaz, “Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. İfade özgürlüğü ve onun ayrılmaz bir parçası olan basın özgürlüğünün öneminin bir kez daha anlaşıldığı bu günde gazetecileri daha iyi anlayabilmek, basın çalışanlarının ne zorluklar altında haber yaptığını bilmek ve onlara saygı duymak daha da bir anlam kazanıyor.” dedi.
“BASIN DOĞRU OLMAYAN
HABERDEN KAÇINMALI”
Vali Mustafa Tutulmaz, basının özgürlüklerin ilerlemesi, toplumun bilgilendirilerek bilinçlendirilmesi, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması gibi görevleri olduğuna değindi. Tutulmaz şu ifadeleri kullandı:
“Kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumlulukları üstlenen basın, bu önemli görev ve sorumlulukları yerine getirirken meslek ilkelerini ve etiğini gözetmeli, kişilik haklarına ve özel hayatın gizliliğine saygı göstermeli, doğru olmayan haberlerden kaçınmalıdır. Görevlerini bu anlayışla yürüten değerli basın mensuplarımız, her türlü övgü ve takdiri hak etmektedirler. Bu duygu ve düşüncelerle bu mesleğe emek veren, zor koşullar altında görevini fedakârca yürüten tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlar, görevlerinde başarılar dilerim.”
“BASIN KAMUOYUNU AYDINLATIR”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazlarından olan ‘İletişim özgürlüğünün’ şeffaf yönetim anlayışının temel yapı taşlarından biri olduğuna dikkat çeken Çoban, toplumsal değerlere saygılı, kişisel, hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basının demokrasinin en büyük güvencesi olduğunu ifade etti. Günümüzde her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğunu belirten Başkan Çoban, “Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir. Günümüzde hızla gelişen kitle iletişim araçları ile birlikte etkinliği her geçen gün artan basın kuruluşları, haberleşme özgürlüğünün kullanılmasında önemli rol oynamaktadır.” dedi.
“GÜVEN VE TARAFSIZLIK ÖNEMLİ”
Basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken Burhanettin Çoban, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaptığı önemli hizmetle halkın haber alma hakkını kullanmasını sağlayan basının, insan haklarının önemli güvencelerinden birini teşkil ettiğini belirtti. Basın çalışanlarının, meslek ilkelerine bağlı, doğru, tarafsız, kişilik haklarına saygılı habercilik anlayışını benimsemeleri ve basın meslek kurallarının uygulayıcısı olmaları gerektiğini ifade eden Başkan Çoban, çağdaş bir toplum için basının güvenilirliğinin ve tarafsızlığının büyük önem arz ettiğini söyledi. Mesleklerini icra ederken hayatlarını kaybeden basın şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyen Başkan Burhanettin Çoban ulusal ve yerel gelişmelerden halkımız�� objektif bir şekilde haberdar eden tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı.
“BASIN ÖZGÜR DEĞİL”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi Burcu Köksal, Türkiye’de basın özgürlüğünden bahsetmenin neredeyse imkânsız hâle geldiğini kaydetti. Köksal, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada basının gerçekten özgür olması gerektiğini ifade etti. Gazetecilerin mesai mefhumu gözetmeden çalıştıklarını dile getiren Köksal, “Ülkedeki zor şartlara rağmen kamuoyunu bilgilendirmek için gecelerini gündüzlerine katan gazetecilerimizin bayramlarını kutluyorum. Gazeteciler, siyaset kurumunun görmediğini gören, duymadığını duyan, söylemediğini söyleyendir. Bu nedenle toplumsal sorumluluğu yüksek meslekler arasında gazetecilik, en başta gelir. Gazeteciler, gerçeğin peşinden ilerlerken zorluklarla karşılaşsalar da yılmayanlardır” dedi.
“SORUŞTURAN VE ARAŞTIRANLAR
 İZ BIRAKACAK”
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün basın özgürlüğüne önem verdiğini kaydeden Köksal sözlerine şöyle devam etti:
“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Matbuat hiçbir sebeple tahakküm ve nüfuza tabi tutulamaz’ diyerek bu yöndeki görüşünü açıklamıştır. Bugün Türkiye’de basın özgürlüğünden bahsetmek ise imkânsız hâle gelmiştir. İktidarın söyleminin tersine bir söylem geliştiren her gazeteci, işinden olma ve hapse atılma tehdidi ile karşı karşıyadır. İktidarın elindeki en büyük koz, işsizlik ve cezaevidir. Ülkemizde gerçekleri göstermek yerine iktidarda kahve dövücülerin hınk deyicisi olmayı tercih eden, tercih etmek zorunda kalan basın çalışanları, tarihe bir iz bırakamayacaklar. Uğur Mumcular, Abdi İpekçiler, Altan Öymenler gibi araştıran, soruşturan ve yazan gazeteciler, tarihte iz bırakacaklar” Basın özgürlüğü noktasında CHP’nin duruşunun net olduğunu hatırlatan Köksal şu ifadelere yer verdi: “Halen Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili, değerli ağabeyimiz Enis Berberoğlu muhalif bir gazeteci olduğu için tutuklu bulunuyor. Tutuklu gazeteciler konusunda Türkiye başı çekmektedir.”
“BASININ ROLÜ BÜYÜK”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Mehmet Taytak, Türk Basınından Sansürün Kaldırıldığı ve Basın Bayramı olarak ilan edilen 24 Temmuz’u kutladı. Taytak, mesajında, “Türk basınında sansürün kaldırılmasının 110. yıl dönümünü kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Kamuoyunun haber alma özgürlüğünü yaşamasında önemli bir araç olan yazılı ve görsel medya halkla yönetim birimleri arasında bir köprü görevi kurarak yaşanan sorunların ve aksaklıkların giderilmesinde büyük bir rol oynamaktadır.” dedi.
“YEREL BASINIMIZ İLİMİZİN ORTAK SESİ”
MHP Milletvekili Mehmet Taytak, hızla gelişen iletişim araçları ile birlikte etkinliği her geçen gün daha da artan basın kuruluşlarının kişilerin her türlü sorunlarını dile getirmelerine ve ülke gündemine ilişkin görüşlerini duyurmalarına imkân sağladığını kaydetti. Taytak mesajının devamında, “Basınımız bir taraftan haberleşme özgürlüğünü sağlarken bir taraftan da kamuoyu oluşturulması ve bilgilendirilmesi gibi ulvi bir görevi de yerine getirmektedir. Hem ulusal hem de yerel basınımız bu görevleri yaparken bin bir zorlukla yayın yapmaya çalışmaktadır. Ayrıca yerel basınımız ilimizin ortak sesidir. Afyonkarahisarımız da ihtiyaç duyduğumuz bilgi ve yoruma ulaşmada her türlü zorluklar içerisinde bizlere hizmet ulaştıran, basın çalışanlarımız takdire şayan hizmet vermektedirler. Bu duygularla basın camiasının Basın Bayramını en içten dileklerimle tebrik ederim.”
“BASIN DEMOKRASİ GELİŞİMİNİ SAĞLIYOR”
AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle açıklama yaptı. Sezen, “Basın çalışanlarının, tıpkı Milli Mücadelede olduğu gibi, 15 Temmuz 2016’da da milli iradenin yanındaki kararlı duruşu her türlü takdirin üstündedir” dedi. Sezen, “Tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü demokrasilerin olmazsa olmazıdır.  Türk basınında sansürün kaldırılması, ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanmaktadır. Siz değerli halkımıza doğru haber alma imkânı sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracı olan basın kuruluşları, önemli bir toplumsal görev icra etmektedir. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir” ifadelerine yer verdi.
“BASININ KATKISI ÇOK BÜYÜK”
 “Basın, ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir” diyen Sezen açıklamasında, “Basının halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunuyor. Basın dünyasında çalışan ve emek veren gazeteciler, yağmurda, çamurda, sıcakta, soğukta çalışarak yaptıkları haberler sayesinde ülkemizde mesleklerini önemli bir konuma taşımıştır. Ülkemizin ve şehrimizin gelişimi, halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basın sektörünün çok önemli katkıları bulunuyor” dedi.
“BASIN 15 TEMMUZDA
MİLLİ İRADENİN YANINDAYDI”
Basın çalışanlarının mesai mefhumu gözetmeksizin, aralıksız bir şekilde çalışarak önemli bir vazifeyi yerine getirdiklerini söyleyen Sezen sözlerine şöyle devam etti:
“Basın çalışanları milletimizin yaşadığı olağanüstü dönemlerde de önemli vazifeler üstlenmişlerdir. Bu anlamda, ülkemizde yaşan son hadiselere bakıldığında basın çalışanları önemli bir görevi daha yerine getirmişlerdir. Basın çalışanları, Milli Mücadelede olduğu gibi, 15 Temmuz 2016’da da milli iradenin yanında yer almış ve kararlı duruşu her türlü takdirin üstündedir.  İnanıyorum ki, basın çalışanları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olup bitenleri doğru ve tarafsız bir şekilde haber vererek, şehrimizin ve ülkemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına katkı sunmaya devam edecektir. Tüm gazetecilerin ve basın mensuplarımızın mesleklerinde uzun yıllar sağlık ve esenlik içinde çalışmalarını diliyor ve bu önemli günü en içten dileklerimle kutluyorum.”
“YEREL BASIN ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR”
İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, günümüzde her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğunu vurguladı. Sel açıklamasında, “Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir. Bölgemizde yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan, İlimiz ve ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine katkılar sağlayan yerel basınımızın, özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da memleketimizin gelişip güzelleşmesi yönünde el ele verip hep birlikte çalışıp yerine getireceğimize inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle ilimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız başta olmak üzere bütün basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyor, çalışmalarında başarılar ve sağlıklı günler diliyorum.” ifadelerine yer verdi.                            
“BASIN TOPLUMUN GÜVENCESİ”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Haydar Serdaroğlu’da 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı. Serdaroğlu şu ifadeleri kullandı:
“Düşünce ve ifade  özgürlüğünün en etkili aracı durumunda bulunan basın, demokrasimizin vazgeçilmez en önemli kurumlarından biridir. 24 Temmuz 1908’de sansürün kaldırılması yönünde alınan karar, işte bu bakımdan tarihi bir önem taşımaktadır. Dünya üzerinde yaşanan gelişmeler sansürün uygulandığı ülkelerin geri kaldığını, basın özgürlüğün olduğu ülkelerin geliştiğini ve kalkındığını göstermiştir. Kişisel hak ve özgürlükleri temel alarak, tarafsız bir anlayışla çalışmalarını yürüten basın, demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biridir. Türk basınında sansürün kaldırılmasının 110. yıl dönümünde tüm basın mensuplarının ’24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını’ en içten dileklerimle kutluyorum.”
“YEREL VE YAYGIN BASIN
15 TEMMUZDA’DA GÖREVİNİ YAPTI”   
BYEGM Afyonkarahisar İl Müdürü Şerife Münire Burcu yayınladığı mesajla 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı. Burcu, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Bağımsız ve tarafsız basın, güçlü demokrasinin varlığına işaret eder. Toplumun doğru bilinçlenmesi, bilgilendirilmesi ve demokrasinin kök salmasında bağımsız ve tarafsız basının katkısı yadsınamaz bir gerçekliktir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘’Basın, Milletin müşterek sesidir’’ ifadesi basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır. 15 Temmuz hain darbe girişiminde, ülkemizin birlik ve beraberliğine kastedenlere karşı tüm yerel ve yaygın basının ortaya koyduğu duruşla milli değerlere saygılı kişi hak ve özgürlüklerine temel alan bir anlayışla görevini yerine getirdiğinin de kanıtı olmuştur. 24 Temmuz 1908’de Türk Basını’nda sansürün kaldırılmasının 110. yıl dönümü nedeniyle, ilimizde ve bölgemizde, günün her saatinde, mesai saati gözetmeksizin ilkeli, cesur ve fedakârca yaptıkları çalışmalarıyla, hızlı, tarafsız ve doğru bilgilere yönlendiren, milletimiz ve demokrasimizden yana bir tutum alan, değerli basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlarım.”
“BASIN VATANDAŞIN SESİ”
Afyonkarahisar PTT Başmüdürü Mehmet Örsdemir, 24 Temmuz’da Gazeteciler ve Basın Bayramı ile birlikte “Basından Sansürün Kaldırılışının” 110. yıldönümünü kutladı.
Örsdemir sözlerine şöyle devam etti:
“Toplumda  meydana gelen olaylar hakkında kamuoyunu objektif, tarafsız ve doğru bilgilendirmek basınımızın temel görevidir. Böylesine önemli bir misyonu üstlenen gazetecilerin, bu ilkeler doğrultusunda ortaya koydukları emek, çaba ve gayretleri takdire şayandır. Kamu yönetimi ve vatandaşlarımız arasındaki ilişkilerde önemli bir görev üstlenen basınımızın, vatandaşlarımızın gözü, kulağı ve sesi olarak, onların doğru bilgilendirilmesi ve haber alma haklarının en iyi şekilde gerçekleşmesi için ortaya koyacakları çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlar, görevlerini büyük bir fedakârlık ile yerine getiren basın mensuplarına sağlık, mutluluklar ve çalışma hayatlarında başarılar dilerim.”

Bakmadan Geçme