Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

21 YIL ÖNCE BUGÜN

Bugün 15 Şubat. Bundan 21 yıl önce bugün Afyonkarahisar ilimiz Türkiye’yi derinden sarsan bir haberle gündeme düşmüştü. Sabancı Holding’in sahiplerinden Özdemir Sabancı’yı öldüren terörist Mustafa Duyar, Karagümrük Çetesi olarak tanınan grup tarafından Afyonkarahisar Cezaevi’nde kafasına sıkılarak öldürülmüştü. Aynı olayda meşhur dolandırıcı Selçuk Parsadan da yaralanmıştı.
Olayı 16 Şubat 1999 tarihli Hürriyet Gazetesi’nin küpürünü okuyarak hatırlayalım:
İtirafçı Duyar hapiste vuruldu
Sabancı suikastının tetikçisi olan devlet güvencesindeki Mustafa Duyar, kendilerini Afyon Cezaevi’ne naklettiren Karagümrük çetesi tarafından kafasına 3 kurşun sıkılarak öldürüldü. Çete, örtülü ödenek dolandırıcısı Selçuk Parsadan’ı da tek kurşunla yaraladı.
Sibel Can’a kasetli şantaj olayına karışan ve tutuklandıktan sonra kendilerini Afyon Cezaevi’ne naklettiren Karagümrük Çetesi’nin tetikçileri, dün sabah Özdemir Sabancı’nın katili olan, ‘‘Devlet güvencesi’’ndeki Mustafa Duyar’ı tabancayla kafasından vurarak öldürdü, örtülü ödenek dolandırıcısı Selçuk Parsadan’ı da yaraladı. Cezaevine cep telefonu ve tabanca sokan Karagümrük çetesinin, Mustafa Duyar’ı öldürmek için DHKP- C’den ‘infaz ihalesi’ almış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Saldırıdan yaralı kurtulan Selçuk Parsadan’ın, öldürülen Duyar’la bir süre aynı koğuşta kaldığı ve arkadaş olduğu için hedef seçildiği öne sürüldü. Yakalandıktan sonra sürekli örgütüyle ilgili açıklamalar yaparak, ‘itirafçı’ statüsüne giren ve devlet tarafından koruma altına alınan Mustafa Duyar’ın, DHKP-C tarafından ölüme mahkum edildiği biliniyordu. Duyar kendisi gibi mahkum olan örgüt arkadaşı Semra Polat’la Kırklareli Cezaevi’nde evlenmişti. Bir süre önce Afyon’a nakledilen Duyar çiftinin, cezaevindeki ilişkilerinden, bir ay önce oğullarının dünyaya gelmesi, bu kişilere imtiyazlı davranıldığı gerekçesiyle mahkumların ayaklanmasına neden olmuştu.
EKMEK DAĞITILIYORDU
Afyon Cezaevi’deki isyan, sabah saat 07.00’de ekmek dağıtılırken, infaz koruma memuru Adem Terim’in, A-2 Koğuşu’nda kalan Karagümrük çetesi mensupları Ahmet Yargüden, Abbas Özcan, Yasin Al, Ömer Kukut, Serkan Erdemli, Emin Alataş ve Sami Topuz tarafından rehin alınmasıyla başladı. İnfaz koruma memurunun başına silah dayayıp bahçeye çıkan çete mensupları, A-5 Koğuşu’nda kalan Mustafa Duyar’a yöneldiler. Koğuşun kapısını açtıran çete mensupları, Duyar’ı başına sıktıkları 3 kurşunla öldürdü. Bu kez aynı koridorda bulunan Selçuk Parsadan’ın kaldığı A-6 Koğuşu’na geçen eylemciler, onu da hem dövdüler, hem de başına ateş ederek tek kurşunla yaraladılar. İsyancılar, öldürülen Mustafa Duyar ve öldüğünü sandıkları Selçuk Parsadan’ın cezaevinden çıkarılmasına izin verdiler. Eylemciler 3 infaz koruma memurunu daha rehin aldı, diğer mahkumların da kendileriyle birlikte hareket etmeye zorlayarak, koğuşlarda hakimiyeti ele geçirdi. Daha sonra rehin alınan infaz koruma memurlarından Adem Terim şoka girince, Afyon Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
EŞİ BAŞKA CEZAEVİNE
Olayların duyulmasından hemen sonra, Afyon Cezaevi’ne takviye jandarma, polis ekipleri ve itfaiye gönderildi. Güvenlik güçlerince kuşatılan cezaevine gelen Afyon Valisi Ahmet Özyurt, Emniyet Müdürü Hakkı Aslan, Cumhuriyet Başsavcısı Halit Küçüksubaşı ile diğer yetkililer, saat 08.30’dan itibaren bir durum değerlendirmesi yaptı. Yaklaşık 2 saat süren toplantıdan sonra açıklama yapan Vali Özyurt, isyancıların 3 infaz koruma memurunu rehin aldıklarını, isyanın sona erdirilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. İsyan, saat 17.30 dolaylarında sona erdi. Mustafa Duyar’ın Devlet Hastanesi morguna kaldırılan cesedine otopsi yapıldığını söyleyen Vali Özyurt, Duyar’ın, aynı cezaevinde kalan ve bir ay önce doğum yapan eşi Sema Duyar’ın bir başka cezaevine nakledileceğini açıkladı.
Silahı müdüre getirttik
Cezaevi olaylarını başlatan 8 çete mensubunun ele başı Sami Topuz, bir televizyon kanalına açıklamada, silahın içeri nasıl sokulduğuna ilişkin şok iddiada bulundu. Topuz, ‘‘Burada bir müdüre yüklü miktarda para vererek silah getirttik. Birkaç tane. Silahları alırken de söz verdik, olay çıkarmayacağız, güvenlik açısından istiyoruz diye’’ dedi.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER