2023'te 15 milyon termal turist ağırlayacağız

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde düzenlenen 2'nci Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Zirvesi'ne katıldı. Rektör Solak, Denizli Pamukkale Üniversitesinde düzenlenen 2'nci Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Zirvesinde başkanlığını Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak'ın yaptığı 'Termal Sağlık Kentleri Adayları ve Alternatif Yaklaşımlar' başlıklı panelde 'Türkiye'de Termal ve [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenen 2’nci Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Zirvesi’ne katıldı. Rektör Solak, Denizli Pamukkale Üniversitesinde düzenlenen 2’nci Uluslararası Termal Sağlık Turizmi Zirvesinde başkanlığını Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak’ın yaptığı “Termal Sağlık Kentleri Adayları ve Alternatif Yaklaşımlar” başlıklı panelde “Türkiye’de Termal ve Termal Sağlık Turizmi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
AFYONKARAHİSAR’A
704 BİN KİŞİ GELDİ
Konuşmasında Türkiye’nin termal bölgeleri ile Afyonkarahisar özelinde termal turizme ilişkin istatistikler paylaşan Solak, Afyonkarahisar’ı 2016 yılında büyük çoğunluğu yerli turist olmak üzere 704 bin kişinin ziyaret ettiğini de ifade etti. Solak, Türkiye’nin Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’de termal turizmde 500 bin yatak, 15 milyon turist ve dünyanın en önemli Avrupa’nın ise birinci termal turizm destinasyonu olmayı hedeflediğini kaydetti. Solak, şunları söyledi:
“Onuncu Kalkınma Planına göre 2018 yılında ülkemizde 100 bin termal yatak kapasitesi 1,5 milyon termal turist, 750 bin medikal turist ve 9 milyar 350 milyon gelir hedeflenmektedir. Türkiye’nin en önemli termal turizm destinasyonlarından olan Afyonkarahisar’da bu konuda kamu ve özel sektör işbirliğinde çalışmalarını bu yönde sürdürmektedir.”
SON 20 YILDA ARTTI
Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının son 20 yılda artış trendinde olduğunu ifade eden Solak, “2000’li yılların başında 9 milyon 500 bin civarında turist sayısı 15 yılda 41 milyon 500 bin seviyesine yaklaştı. Örneğin 2014 yılında 38 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği ülkemiz bu sayı ile dünyanın en fazla turistin ziyaret ettiği 6. ülke olmayı başardı. 2014 yılında bu istatistikte 83 milyon ile Fransa, 74 milyon ile ABD ve 65 milyon ile İspanya ilk 3 sırada yer almıştır” diye konuştu. Türkiye’nin 2014 istatistiklerine göre dünyanın en fazla ziyaret edilen 6. ülkesi olmasına rağmen turizm gelirlerinde ilk 10’da yer almadığına dikkat çeken Solak, “Türkiye’yi en çok ziyaret eden milletler ise sırasıyla Almanlar, Ruslar ve İngilizler” ifadelerini kullandı.
SAĞLIK TURİZMİNİN POTANSİYELİ BÜYÜK
Dünyada sağlık turizminin 440 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu ifade eden Solak, “Uluslararası hastaların tedavi ve rehabilitasyon amaçlı sağlık kurumlarından hizmet alması şeklinde tanımlanan medikal turizmin pazar büyüklüğü ise 50-60 milyar dolar seviyesindedir” diye konuştu. Türkiye’nin en çok turizm geliri elde eden ülkeler arasında 11. sıraya gerilediğini anlatan Solak, “2016 Yılını 31,3 milyon turist, 22,1 milyar Dolarlık gelirle kapattık. 2016 yılında ülkelere göre turizm geliri dünya ortalaması bin 100 dolar iken ülkemize gelen her ziyaretçi 705 dolar harcadı. Buna rağmen bölgemizde sağlık alanında lider durumdayız. 2016 yılında sağlık turizmi kapsamında 402 bin 640 turiste hizmet verildi” değerlendirmesinde bulundu.
KAPLICALARA OLAN İLGİ ARTIYOR
Dünyada Termal Sağlık Turizm (Kaplıca, otel, Kür merkezi ve Kür Klinikleri) tesislerine olan ilginin önceki dönemlere göre giderek daha fazla olduğunu belirten Solak, şunları kaydetti:
“Birçok hastalığın tedavisinin yanı sıra, iyi bir dinlenme ihtiyacıyla termal tesislere olan ilgi giderek artmakta, ayrıca dünyada hastalıkları doğal yöntemlerle iyileştirmek eğilimi de giderek ilgi görmektedir. Öte yandan dünya nüfusunun hızla yaşlanması, sağlıklı yaşlı nüfusa sunulan hizmetlerin çeşitliliği, maliyetlerinin artıyor olması, insanların sağlıklı yaşlanmaları için orta yaşlardan itibaren normal sağlık turizmi kapsamındaki hizmetlerden yararlanma ve sağlıklarını korumaları için bu programlara katılmaları teşvik edilmekte ve insanların değişik yerlerde tedavi olma istekleri ile tatil yaparken, dinlenirken tedavi olmayı tercih etmeleri de sağlık turizminin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Bu kapsamda gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetleri maliyetinin yüksek olması, yaşlı nüfusun fazlalığı, sosyal güvenlik kuruluşlarını daha ucuz hizmet arayışına yöneltmektedir. Bu verilerden hareketle sosyal güvenlik kurumları ve özel sigorta şirketleri kaliteli tıbbi hizmet sunan ve coğrafik olarak yakın ülkelerle paket anlaşmalar yapmakta ve termal sağlık hizmetlerini daha düşük maliyetli ülkelerden karşılama yoluna gitmektedir.”
Solak, konuşmasında dünyadaki termal turizm istatistiklerine ilişkin bilgiler vererek, “Örneğin Almanya ve Macaristan’a 10 milyon, Rusya’ya 8 milyon, Fransa’ya yaklaşık 1 milyon, İsviçre’ye 800 bin dolayında turist gitmektedir. Yine bu turizm türü Almanya’da önemli bir sektördür ki ülkede 263 resmi belgeli termal merkez ve 750 bin yatak kapasitesi mevcuttur” dedi. Solak, Türkiye genelinde 25 bin yatak kapasiteli termal tesis, 35 bin yatak kapasiteli ve 5 yıldızlı 270 SPA merkezi ve 300 bin yataklı emeklilere yönelik tesisler olduğunu belirterek, “Termal sularımız doğal çıkışlı ve bol su verimli, eriyik maden değeri yüksek, kükürt, radon ve tuz bakımından zengindir. Ülkemiz, MTA verilerine göre sıcaklıkları 20 derece ile 125 derece arasında, debileri ise 2/500 Litre/Saniye arasında değişebilen bin 500’den fazla kaynağa sahip bulunmaktadır” dedi.

Bakmadan Geçme