2021'de tüm çalışmalar 'AİLE' için

Afyonkarahisar Valiliği tarafından 2021 yılı 'Aile Yılı' ilan edildi. Yıl boyunca Afyonkarahisar ili genelinde aile yapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılacak   Afyonkarahisar İl genelinde 2021 Yılı 'Aile Yılı' ilan edildi. 2021 yılının Aile Yılı ilan edilmesi nedeniyle Orman ve Su İşleri Eski Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu ve Vali Gökmen Çiçek, il protokolü [&hellip]

Afyonkarahisar Valiliği tarafından 2021 yılı “Aile Yılı” ilan edildi. Yıl boyunca Afyonkarahisar ili genelinde aile yapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılacak

Afyonkarahisar İl genelinde 2021 Yılı “Aile Yılı” ilan edildi. 2021 yılının Aile Yılı ilan edilmesi nedeniyle Orman ve Su İşleri Eski Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu ve Vali Gökmen Çiçek, il protokolü ve davetlilerin katıldığı bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
2020 yılında “Sevgi” bilincini ve sevginin bütünleştirici gücünü yayarak, gelecek nesillere taşımak, sevginin yanında saygı, yardımlaşma gibi erdemlere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla 12 ay 12 farklı tema ile “Sevgi Yılı” ilan edilmişti.Yıl boyunca çeşitli etkinliklerin düzenlendiği proje ile sevgi ve kaybedilen toplumsal değerler konusunda farkındalık oluşturulmuştu. Sevgi Yılı’nın tecrübelerinden hareketle bu kez 2021 yılı için çalışmalar hızlandı.2021 yılı için Aile Yılı teması belirlendi. Bu kapsamda ön bir değerlendirme yapılarak izlenecek yol haritası ve bu konuda yapılacak çalışmalar istişare edildi.
“SEVGİ YILINI BAŞARIYLA TAMAMLADIK”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Gökmen Çiçek 2020 Sevgi Yılı projesi ile çok güzel çalışmaların yapıldığını belirterek, “Afyonkarahisar’da geçen yıl Sayın Bakanımızın öncülüğünde başlatılan Sevgi Yılı Projesi ile bir yıl süresince çok güzel şeyler yapıldı. Pandemi olmasına karşın çok güzel işler yapıldı. Birçok il bizlerden çalışma örneklerini istedi. Çok yararlandığımız bu projeyi yarıda bırakmak doğru olmayacaktı. Sayın Bakanımızın bakanlıkları döneminde Afyonkarahisar’ın inşası noktasında çok güzel işler yaptı. İmar ve inşa açısından son dönemin en şanslı illerinden bir tanesiyiz. Artık sosyal yönden manevi özelliklerimizle ilgili çok şeyler yapmamız gerekiyor. Bu nedenle 2021’i Aile Yılı olarak belirledik. Türk Milleti’ni diğer milletlerden farklı kılan şey aile yapısının sağlamlığıdır. Aile kurumumuz bir çok yönden saldırı altında. Aile kurumumuzda zaaflar oluşursa biz bildiğimiz Afyonkarahisar olamayız. Canla başla aile yapımızı korumalıyız. Sevgi Yılı’nda olduğu gibi bu çalışmamızın da fikir babalığını yapan Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız kendi isimlerinin bu çalışmaların önüne geçmemesi için özel ihtimam gösteriyorlar. Bunu ilin, halkın ve devletin bir projesi olarak sürdürmek istiyoruz. İlimizin her köyüne kadar yayacağız. Yapıyor-muş gibi değil, Allah rızası için yapacağız. Bu konuda da destekleri olacak. Böyle bir proje için kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
“AİLE YAPIMIZ BİZİM EN ÖNEMLİ ZENGİNLİĞİMİZDİR”
Konuşmasında ailenin Türk toplumundaki yerine ve önemine dikkat çeken Vali Çiçek, “Aile, Türk milletini diğer milletlerden ayıran en büyük özelliktir. İmparatorluk ve kurulan devletler aile yapısının sağlamlığı ile mümkün olmuştur. Dışarıdan olan saldırılara rağmen ayakta kalmamızın en büyün nedeni aile kurumun sağlam olmasıdır. Aile kurumumuz gevşerse, aile kurumumuz da zaaf olursa bizim bildiğimiz ve bu konuda sigorta konumunda olan Afyonkarahisar olamayız. Ben vali olarak bu işin arkasında duracağım ve sürekli takipçisi olacağım. Kurumlarımızın Allah rızası için her şeyiyle bu projeye sahip çıksın” ifadelerini kullandı.
“SEVGİ YILI PANDEMİYE
RAĞMEN VERİMLİ OLDU”
“Bu işin mimarı falan değil, neferi olarak, hizmetkarı olarak buradayım” diyen Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu ise 2020 yılında yapılan çalışmaları değerlendirerek sözlerine başladı. Eroğlu şunları söyledi:
“Sevgi Yılı tamamen devletimizin, milletimizin bir projesiydi. Eski Valimiz Mustafa Tutulmaz teklif etmişti. Bizler de nefer olarak çalıştık. Basın yayın kuruluşlarımız, medyamız, siyasi partilerimiz canı gönülden destek verdi ve 2020 yılı pandemi ile geçse de Sevginin hakim kılınması için çok büyük gayret sarfedildi. Bir çok ile örnek oldu. İlimiz açısından Sevgi yılı etkinliklerini çok faydalı olduğunu ben şahsen görüyorum. Selam yaygınlaştı, sıla-i rahimin önemi kavrandı, sevgi dilinin hakimiyeti artırıldı. Yardımlaşmada zaten zirveye ulaşıldı. Dargınlar barıştı, küslükler azaldı.
Maddi imkanlarımızı geliştirirken, toplumumuz özünü teşkil eden konularda da çalışmalar yapmalıyız. 2020 yılında Vali Yardımcımız Mehmet Boztepe öncülüğünde bir seferberlik yaşandı. Medyamız buna çok büyük bir destek verdi. Afyonkarahisarımızı gönülden kutluyoruz. Sivil Toplum kuruluşlarımız, siyasi partilerimiz, kamu kurumlarımızhepsi sahip çıktılar.Birlik beraberlik kardeşlik ruhunu yaşatabiliyorsak esas olan budur. Türkiye’nin bir gönül coğrafyası var. Gönül coğrafyamızın bizden beklentileri var. Bu beklentileri sağlam aile ve toplum yapımızla karşılayabiliriz.”
“EVLİLİK ORANLARI DÜŞERKEN, BOŞANMA ORANLARI ARTIYOR. KORKUTUCU BİR DURUM”
Aile müessesesinin toplumun temel taşı, en küçük hücresi olduğuna dikkat çeken ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018-2019 yılı evlenme ve boşanma verilerinden bilgiler veren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, evlenmeye oranla boşanmanın iç açıcı olmadığını söyledi. Eroğlu, “Aile milletin hücresidir. Hücre sağlam olduğu zaman millette ayakta kalır. Özellikle ABD’de boşanma oranı yüzde 60 fakat buna gülmemiz lazım.Bizde de durum o kadar parlak değil. TÜİK verilerine göre 2018’de 554 bin 389 çift evlenmiş aynı yıl 143 bin 573 kişi boşanmış. Yani yüzde 26 gibi bir rakam. Boşanmadan ayrı yaşayanlar var. Onları da katarsak rakam yükseliyor. Bu korkunç bir rakam. Devletin tüm kurumlarının bunun üstünde durması lazım. Bu bir farz-ı kifayedir aynı zamanda. 2019 yılında evlenen sayısı 2018’e göre az. 2019’da ise evlenen çift sayısı 541 bin 424, boşanan kişi sayısı 155 bin 147 kişi yüzde 29 oranında artış var.Evlenen azalmış, boşanan artmış. ABD, Avrupa böyle diyoruz ama Türkiye’de de oranlar neredeyse 3’te bir oranına yükselmiş durumda.” ifadelerine yer verdi.
“AİLE VE ÇEVREYE BÜYÜK
GÖREVLE DÜŞÜYOR”
Yine TÜİK verilerine göre Türkiye’de evlenme yaşının kadın ve erkeklerde yükseldiğini de aktaranEroğlu, Türkiye’de evlenme yaşının kadınlarda 25’e, erkeklerde ise 28’e yükseldiğine belirtti.Durumun özellikle nüfusu olumsuz etkilediğini dile getiren Eroğlu, “Sanki erken evlenmek bir suçmuş gibi bir algı oluştu. Bu konuda özellikle aile ve çevreye büyük görevle düşüyor.Özellikle gençler arasındaki dolayısı ile bu yanlış algıyı da mutlaka yıkmalıyız diye düşünüyorum. Dünyada güçlü olabilmek için belli birkaç sebep var. Bunlardan birisi ekonomi ise diğeri nüfustur. Çok çocuğun geçimini sağlayamayacağını, eğitimini veremeyeceğini düşünenler var. Her çocuğun rızkını Allah verir. Nüfusumuz 18 milyon iken yokluk içindeydik. Ama bakın nüfusumuz arttıkça imkanlar da artıyor. Avrupa’nın geleceği yoktur. ABD de çok uzun sürmeyecektir. Bakınız biz bunları göreceğiz. Ama biz gönül coğrafyamızın bizden olan beklentisini yerine getirebilmek için ailemizi ve nüfusumuzu sağlam tutmalıyız. Cumhurbaşkanımız her nikahta şakayla karışık bu durumu dile getirmektedir. Hatta çokçocuksözü alarak şöyle bir benzetme de yapmaktadır. 1 olursa garip olur, 2 olursa rakip olur, 3 olursa denk olur. 3’den sonrası Allah kerim.” ifadelerini kullandı.
“EVİLLİK YAŞI AŞAĞI ÇEKİLMELİ, BOŞANMA ORANLARI DÜŞMELİ, ÇOK ÇOCUK TEŞVİK EDİLMELİ”
Türk Milleti’nin evlilik yaşını aşağı çekmek için, boşanma oranlarını düşürmek için, çocuk sayısını artırmak için çalışma yapması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu “Mutlu, şuurlu, geleceğe emin adımlarla ilerleyen çekirdek aile yapısını desteklemeliyiz. Mutlu aileler belirleyerek ödüllendirmeli, örnek olarak sunmalıyız, Gençlerimizi teşvik edici çalışmalar yapmalıyız” dedi.
Konuşmaların ardından Valilik koordinesinde yürütülecek 2021 Aile Yılı Projesi kapsamında kurumların yapacağı çalışmalar, düzenlenecek etkinlikler ve izlenecek yol haritası belirlenerek, bu konuda öneriler ve talepler istişare edildi. >> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme