� yılında Afyon’da SGK'lı sayısı arttı”

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya, iş arayanlara mutlaka İŞKUR'u ziyaret etmelerini tavsiye etti. Karakaya, işsizlere iş ve meslek danışmanlarıyla tanışıp, açık iş ilanları, kurslar ve programları takip etme çağrısında bulundu   İŞKUR Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya, Kocatepe TV izleyicilerinin merak ettiği soruları Burak Aydın’ın sunumuyla kurumda yapılan canlı yayında cevaplandırdı. “KURUM İŞ VE İŞÇİ [&hellip]

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya, iş arayanlara mutlaka İŞKUR’u ziyaret etmelerini tavsiye etti. Karakaya, işsizlere iş ve meslek danışmanlarıyla tanışıp, açık iş ilanları, kurslar ve programları takip etme çağrısında bulundu

İŞKUR Afyonkarahisar İl Müdürü Ahmet Karakaya, Kocatepe TV izleyicilerinin merak ettiği soruları Burak Aydın’ın sunumuyla kurumda yapılan canlı yayında cevaplandırdı.
“KURUM İŞ VE İŞÇİ BULMAYA
ARACILIK EDİYOR”
İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya, kurumun 15 Mart 1946 yılında 4834 sayılı kanunla İş ve İşçi Bulma Kurumu olarak faaliyete geçtiğini, 1960’lı yıllarla birlikte Almanya başta olmak üzere sanayileşmiş ülkelerin artan işgücü ihtiyaçları ve bu ihtiyacı yabancı işçiler yoluyla da karşılamaları üzerine kurumun işçi gönderme faaliyetine yoğunlaştığını ifade etti. Karakaya, “4 Ekim 2000 tarih ve 617 sayılı KHK ile İİBK kapatılarak 5 Temmuz 2003 tarih ve 25159 sayılı yazıyla resmi gazete de yayınlanarak 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununa tabi olarak kurumumuz faaliyetlerine başlamıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı ilgili kuruluş olarak Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü olarak, İl Müdürlüğümüz ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ismiyle anılmaktadır. Vizyonumuz; Değişim ve yeniliklere uyum sağlayarak hizmet kalitesi ve çeşitliliği ile işsizlikle mücadelede etkin rol oynayan işgücü piyasasında öncü ve saygın bir kurum olmak. Misyonumuz; İşgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda iş ve işçi bulmaya aracılık hizmetini etkin bir şekilde sunmak işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik aktif programlar yoluyla istihdamı kolaylaştırmak, korumak, geliştirmek, çeşitlendirmek ve işini kaybedenlere geçici bir süre gelir desteği sağlamaktır.” dedi.
“AFYON’UN İÇİNDE BULUNDUĞU
BÖLGEDE İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 8,3”
İŞKUR İl Müdürlüğü’nün 35 iş ve meslek danışmanı, 23 memur olmak üzere toplam 58 personelle hizmetlerini sürdürdüğünü belirten Karakaya, “İlimizin İŞKUR verileri hakkında genel bilgiler vermek istiyorum, İlimizin toplam nüfusu 744 bin 179 kişidir. İlimizdeki firma sayısı 13 bin 730’dir. İlimizdeki kamu işyeri sayısı 845’tir. İlimizdeki toplam çalışan sayısı 2020 Ocak’ta 180 bin 751 iken 202 yılının Ocak ayı itibariyle 189 bin 387’ye çıkmıştır. İlimiz köy nüfusuyla kent nüfus oranı birbirine en yakın olan ildir. Afyonkarahisar yüzde 87,2 ile ‘kendini güvende hissedenler’ sıralamasında Türkiye’de ilk sıradadır. Türkiye genelinde Afyonkarahisar ilimiz yüzde 66,8’le evli olanların en yüksek olduğu ikinci ildir. İlimiz TR33 bölgesinde yani Manisa, Uşak, Kütahya ile birlikte yer almaktadır. Türkiye de işsizlik oranı 12,1 iken Afyonkarahisar ilimizin de içinde bulunduğu TR33 bölgesinde 8,3.’tür. Sektörel bazda ilimiz istihdam oranları yüzde 40’ı hizmet sektöründe yüzde 30′ u tarım, yüzde 27’si sanayi ve yüzde 3 inşaat sektörü olarak sıralanmaktadır.” diye konuştu.
“SİGORTALI SAYISI
8 BİN 136 KİŞİ OLARAK ARTTI”
Geçen yıl Afyonkarahisar İŞKUR İl Müdürlüğü olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler veren Karakaya, “2020 ve 2021 yılında pandemi nedeniyle faaliyetlerimiz kısa çalışma ödeneği özelinde devam etmiş olup 2021 yılının Haziran ayından itibaren faaliyetlerimiz artarak devam etmiştir. 2021 yılında 9 bin 494 kişinin işe yerleştirilmesinde aracılık etmiş bulunmaktayız. 2020 yılında ilimizdeki sigortalı sayısı 180 bin 751 ve 2021 yılında ise 189 bin 387 olduğu görülmektedir. Artış sayısı 8 bin 636’dır. İl Müdürlüğümüze 27 bin 172 kişi bireysel görüşme yapılmıştır. Kurumumuz tarafından toplam 9 bin 494 kişi işe yerleştirilmiştir. İşbaşı Eğitim Programlarımızda 2 bin 119 kişi; Mesleki Eğitim Kurslarımızda 560 kişi, Toplum Yararına Programlarımızdan 445 kişi yararlanmıştır. İşbaşı Eğitim Programı engelli katılımcı sayısında Türkiye ikincisi olduk. İşveren Danışmanlığında Türkiye beşincisi olurken, Özel Sektör Genç İşe Yerleştirmede Türkiye altıncısıyız. Toplamda 33 bin 664 kişiye 125.256.776,7 TL ödenmiştir. 2020 yılında ise 50 bin kişiye hizmet verilmiş olup; 300 milyon ödeme yapılmıştır.” şeklinde konuştu.
“7/24 E-ŞUBE-E-DEVLET VE ALO 170’LE İŞKUR’A ULAŞILABİLİR”
Vatandaşın il müdürlüğüne gelmeden yapabileceği iş ve işlemler hakkında bilgiler veren Karakaya, “Öncelikle 7 gün 24 saat E – Şube, E – Devlet ve Alo 170 çağrı merkezi aracılığıyla İŞKUR ‘a ulaşabilirsiniz. Kurumumuzla ilgili öğrenmek istediklerinizi Alo 170’i arayarak ulaşabilirsiniz. Kurumumuz bünyesinde yürütülen hizmetler hakkında bilgi almak için resmi web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. E – Devlet üzerinden vatandaşlarımız neler yapabilirler. Kamu ve özel sektör iş ilanlarını takip edebilirler. İŞKUR kaydınızı oluşturabilir ve güncelleyebilirsiniz. İş başvurularını sorgulayabilirler. İŞ-KUR kayıt belgesini alabilirler. Kurs ve program ilanlarını görüntüleyebilir ve başvuru yapabilirler. Toplum yararına program (TYP) başvurusunu ve sorgulamasını yapabilirler. Kişiye hizmet sunacak iş ve meslek danışmanınızı öğrenebilir ve kendisinden randevu alabilirsiniz. İşsizlik ödeneğine başvuru yapabilir ve sorgulayabilirsiniz. Kısa çalışma ödeneğine başvuru yapabilir ve sorgulayabilirsiniz. İş kaybı tazminatına başvuru yapabilir ve sorgulayabilirsiniz. Türk Meslekler Sözlüğünü görüntüleyebilirsiniz. Bu işlemleri kurumumuza gelmeden online olarak yapabilirsiniz. Ayrıca kaymakamlıklarımızda, ticaret sanayi odalarımızda, esnaf odalarımızda, belediyeler, üniversitelerimizdeki toplam da 51 hizmet noktalarından tüm iş ve işlemlerini gerçekleştirebilirler.” ifadelerine yer verdi.
“İL MÜDÜRLÜĞÜ 15 SERVİSTEN OLUŞUYOR”
Afyonkarahisar İl Müdürlüğü olarak vatandaşlara yüz yüze hangi hizmetleri verdiklerini dile getiren Karakaya, “İl Müdürlüğümüze gelerek veya online olarak İŞKUR’a kaydı yapılan vatandaşlarımıza en geç 24 saat sonra İl Müdürlüğümüzce iş ve meslek danışmanı ataması yapılmaktadır. İl Müdürlüğümüz 15 servisten oluşmaktadır. Bunlar; İş arayan, İşveren, Engelli Danışmanlığı, İşsizlik Sigortası Servisi, Çalışma İlişkileri Servisi, Kurslar Servisi, Toplum yararına Programlar Servisi ve İşbaşı Eğitim Programı Servisidir. Bunların yanında; Alacakların Takibi Servisi (Atus), Muhasebe Servisi, Hukuk Servisi, 2-İnsan Kaynakları ve Eğitim Servisi, Meslek Danışmanlığı Servisi, İş Kulübü Servisleri ile Kamu Servisi’dir. İş Arayan Servisi’nde; Danışmanıyla yüz yüze görüşebilir. Kayıt olabilir. Açık iş ilanları hakkında bilgi alabilir. Kamu ve özel sektör iş ilanlarına iş başvurusu yapabilir. Eski hükümlü ve öncelik belgesi varsa bunları sisteme işlettirebilir. Adres, telefon, meslek bilgileri gibi tüm kişisel bilgilerini güncelletebilir. İşbaşı eğitim programları hakkında bilgi alabilir. Mesleki Eğitim kursları hakkında bilgi alabilir. İşsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneği, ücret garanti fonu, iş kaybı tazminatı, yarım çalışma ödeneği hakkında bilgi alabilir. İş Kulübü Eğitimleri hakkında bilgi alabilir. İş ve Meslek Danışmanıyla beraber bir yol haritası belirleyebilir.” ifadelerini kullandı.
“SERVİSLER ALANLARINA
GÖRE FAALİYET GÖSTERİYOR”
İşveren servisinde yürütülen çalışmaları anlatan Karakaya şöyle konuştu: “İşveren Servisinde; “Portföylerin de yer alan işverenleri ziyaret ederek onlara işgücü piyasasındaki güncel düzenlemeler hakkında bilgi verilir, İşgücü talebi alınır, İşveren Danışmanlığı kapsamında oluşturulan İnsan Kaynakları (İK) Platformları ile platforma üye işverenlere; mail ve whatsapp grupları gibi güncel iletişim kanalları kullanılarak düzenli olarak bilgilendirmeler yapılmaktadır. İşverenlerin mevcut ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra gelecekte ihtiyaç duyacakları meslekleri de belirleyerek onlar için bir yol haritası çizilmektir. Aylık İşgücü Çizelgelerini kontrol ettirebilirler. Engelli açıkları hakkında bilgi alabilirler. İşbaşı eğitim programı ve teşvikler hakkında bilgi alabilirler. Kurumla ilgili çeşitli iş ve işlemleri gerçekleştirebilirler. Engelli Danışmanlığı hizmetleri kapsamında; Engelli iş koçluğumuz ile sadece engellilere değil işverenlere de yönelik hizmetler sunmaktayız. Bunlar; Danışmanlık Hizmeti, İstihdam sonrası uyum, Teşvikler, Engelli çalıştırma yükümlülüğü gibi konularda bilgilendirme yapılmaktadır. Engelli vatandaşlarımıza ise; Her engellinin bir işkoçu vardır. Engelli kardeşlerimize çalışabilecekleri iş konusunda bilgilendirme yapılmaktadır. İş arama becerileri ve mülakat teknikleri hakkında bilgi sunulmaktadır. Aktif işgücü programları hakkında bilgilendirme ve yönlendirme, açık iş ilanları hakkında bilgilendirme ve yönlendirme yapılmaktadır. Kamu ve özel sektörde işe yerleştirme hizmetlerini sunmaktayız. Ayrıca bunların dışında engellilere vatandaşlarımıza yılda 2 defa engelli hibe desteğine E- Devlet üzerinden başvuru yapabilirler. Şartları; Yüzde 40 engelli raporu var ise, İŞKUR a engelli kaydını yaptırması gereklidir. – 18 yaşını tamamlamış olmalıdır. İşini kuracağını il sınırları içinde ikamet etmelidir. Girişimcilik Eğitim Programı sertifikası olmalıdır. Bu belgelere sahip olan vatandaşlara 65 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlanmaktadır. 5 bin TL’si Kuruluş İşlemleri, 15 Bin İşletme Gideri ve 45 Binde Demirbaş desteği sunulmaktadır. Bunun dışında eski hükümlülere brüt asgari ücretin 15 katına kadar 81 Bin TL’ ye kadar hibe desteği sağlanmaktadır. Bu Hibe Desteğine Denetimli Serbestlik Müdürlüğü üzerinde başvuru yapması gerekmektedir.”
“KURSLARA KATILIM ŞARTLARI BELLİ”
Ahmet Karakaya, kurslar servisinde mesleği olmayan vatandaşlara meslek öğretmek, mesleği olanların iş niteliklerini geliştirmek, mesleği olup iş bulamayanlara ise kurslar aracılığıyla istihdam edilmesinin sağlandığını ifade etti. Karakaya şunları söyledi: “Kurslara katılabilmek için; Kuruma kayıtlı olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, emekli olmamak, mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmak, daha önce aynı meslekte kursu tamamlamamış olmak, iş ve meslek danışmanlığı faaliyetlerden faydalanmak, sanayine sektörüne yönelik istihdam garantili kurslarda 106.34 TL, diğer kurslarımızda ise 64.44 TL ödenmektedir. Kurs süresince iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası pirimleri kurumumuz tarafından karşılanmaktadır. İşsizlik Sigortası Servisimizde işsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneği, yarım çalışma ödeneği, iş kaybı tazminatı ve ücret garanti fonu işlemleri gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlarımız tarafından en merak edilen konular arasında işsizlik ödeneği gelmektedir. Kısaca bahsetmek gerekirse, İşsizlik ödeneği almak için kendi istek ve kusurunuz dışında iş akdinizin sona erdirilmesi gereklidir. Son 3 yılda en az 600 gün SGK pirimi yatması, hizmet akdinin sona erd9iği tarihten geriye dönük 120 gün SGK’lı çalışmış olmak, online olarak ya da İl Müdürlüğümüze gelerek 30 gün içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. 2022 yılında işsizlik ödeneği alt limit 1986.40 TL üst limit 3972.80 TL dir. Bu süre zarfında kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin GSS ide karşılanmaktadır.”
“İŞVERENİN EŞİ VEYA KAN
HISMI OLMAMAK GEREKİYOR”
Özellikle işverenlerin merak ettiği İşbaşı Eğitim Programları hakkında açıklama yapan Karakaya şunları kaydetti: “İşbaşı eğitim programlarımız ile mesleki deneyimi ve iş tecrübesi olmayan vatandaşlarımıza mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırıyoruz. İşbaşı eğitim programına hangi işverenler başvurabilir? Özel sektör işyerleri, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları vb. En az 2 sigortalı çalışanı olan işletmeler başvurabilir. Örneğin 100 çalışanı olan bir işyeri yeni alacağı personellerde yüzde elli istihdam taahhüdü vermesi koşuluyla otuz kişilik işbaşı eğitim programı kontenjanından faydalanabilir. İşbaşı Eğitim Programından faydalanma şartları, Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, işveren birinci ve ikinci kan hısımı ve eşi olmamak gerekiyor. Aynı zamanda emekli olmamak, son bir ay SGK’lı çalışmamakta şartlar arasındadır. Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, geleceğin mesleklerinde 9 ay, diğer sektörlerde 3 ay bu program uygulanmaktadır. Bu süre zarfında normal vatandaşa 163,59 TL, öğrenci için 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 81,80 TL , geleceğin mesleklerinde 179,95 TL ödeme yapılmaktadır. Bu süre zarfında GSS, İş Kazası ve Meslek Hastalığı primleri de kurumumuzca yatırılmaktadır.”
“66 İŞLETMEDE 3 BİN 355 KİŞİ
İSTİHDAM EDİLİYOR”
Afyonkarahisar’da toplam da 66 tekstil işletmesi bulunduğunu ifade eden Karakaya, “On ve üzeri çalışan firma sayısı 27 işletme bulunmakta olup, 3 bin 237 kişi istihdam edilmekte ve toplam da ise 66 işletme de 3 bin 355 kişi bugün itibariyle istihdam edilmektedir. İşbaşı eğitim programından 10 işletme de 380 kişi, mesleki eğitim kurslarımız da ise 68 kişi eğitim görmektedir. 2022 yılında Sandıklı ilçemizde 5 bin metrekare kapalı alanda 500 kişinin istihdam edileceği tekstil fabrikası inşaatı devem etmektedir. İhsaniye Döğer beldesinde 5 bin metrekare kapalı alanda 450 kişinin istihdam edileceği fabrikanın inşaat işlemleri bitmiş olup, iç dizaynı devam etmektedir. Emirdağ Gömü beldesindeki 2 bin metrekare kapalı alanda 200 kişinin istihdam edileceği fabrikanın inşaatı devam etmektedir. Bolvadin Dişli beldesinde yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alanda, 700 kişilik kapasitesi olacak işletme de inşaat işleri devam etmekte olup, Nisan ayı içerisinde 100 kişilik mesleki eğitim kursumuzla istihdama başlayacağız. Bunun dışında Sinanpaşa merkez, Tınaztepe ve İhsaniye merkezde 50 kişilik olmak üzere 3 adet atölyeler de kurs ve işbaşı eğitim programlarımız ile eğitimleri desteklenmektedir. Biz buna yerinde üretim yerinde istihdam modeli diyoruz. İlimize gelen yatırımcı ile Belediye Başkanlarımızı buluşturuyoruz, belediyeler sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde yer temini ve fabrikayı yapmaktalar. İşveren de bu fabrikaları kiralamakta ve İŞKUR olarak mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile firmalara istihdam desteği sağlayarak, o bölge ve beldedeki insanların büyük şehirlere göç etmelerini engellemekteyiz. Örnek projemiz Bolvadin Dişli beldelerinde ki fabrikamızdır.” dedi.
“İŞ KULÜBÜNDE 2 BİN KİŞİ
EĞİTİMİNİ TAMAMLADI”
Programda İş Kulübü Lideri Cansu Doğan da İş Kulübü hakkında detaylı bilgiler vererek, “İş Kulüpleri kadınlar, gençler, engelliler, uzun süreli işsizler gibi özel politika gerektiren gruplara yönelik yönetim ve motivasyon desteği vermeyi hedefleyen yoğunlaştırılmış iş ve meslek danışmanlığı programıdır. Programlarımızdan kadınlar, gençler, eski hükümlüler, engelliler, işsizler, üniversite ve lise öğrencileri vb. gruplarda yer alan tüm vatandaşlarımız hizmetlerimizden faydalanabilir. Bu eğitimlerimizde kendini tanıma, özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, iş arama kanalları, telefonla görüşme ve mülakat simülasyonları, akran ve grup çalışmaları yapılmaktadır. Kişilere neleri öğretiyoruz? Etkin zaman kullanımı, kendini tanıma ve güvenme, sorgulayıcı, kariyer planlama, telefon görüşmesi, cv hazırlama, beden dilinin önemini eğitimini veriyoruz. Bu Kulüpte ‘İş Var’ sloganıyla çalışmak için herkese göre bir iş olduğu fikrini işsizlerde oluşmasını sağlamayı amaçlamaktayız. 15 Şubat 2020 tarihinde açmış olduğumuz iş kulübümüzde 2 bin kişi eğitimlerimiz tamamlanmış olup katılım sertifikaları kendilerine takdim edilmiştir. Eğitim sertifikaları ve katılımlar ücretsiz olup, eğitim almak isteyen herkesi kulübümüze davet ediyoruz.” diye konuştu.
“MYTB İLE UYGUN MESLEK
SEÇİMİNE YARDIMCI OLUNUYOR”
Meslek Danışmanı Didem Geyik ise Meslek Danışmanlığının ne olduğunu ve faaliyet türlerini anlattı. Geyik sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslek Danışmanlığı; Meslek eğitimine başlayacak olan gençlere meslek danışmanlığı boyutunda, ilk kez çalışma hayatına atılacak olanlara, uzun süreli işsizlere, işsizlik sigortası ödeneği alan işsizlere, meslek edinmek amaçlanmaktadır. Meslek değiştirmek, mesleğinde ilerlemek isteyen yetişkinlere ise iş danışmanlığı boyutunda bireysel ve gruplar halinde görüşmeler yapılarak, onların meslek ve iş seçiminin önemi konusunda bilinçlenmelerine katkı sağlanmaktadır. İşyerleri, meslekler ve eğitim olanakları hakkında bilgi sahibi olmalarına ve kendilerini tanımalarına yardımcı olmaktır. Meslek danışmanlığı araçları içerisinde ki Mesleki Yönelim Bataryası (MYTB) hakkında bilgi vermek istiyorum. İŞKUR MYTB kişilerin mesleki özelliklerinin tanımlanmasına yardımcı olmak amacıyla danışmanlık hizmetleri kapsamında kullanılan ölçme araçlarından biridir. MYTB’nin amacı kişilerin genel yetenek, mesleki kişilik özellikleri ve mesleki eğilimleri konusunda bilgi vererek uygun meslek seçiminde yarımcı olmayı planlamaktadır. MYTB’yi İŞKUR’a kayıtlı, meslek ve üniversite bölümü seçmek isteyen öğrenciler, meslek seçmek ya da değiştirmek isteyen iş arayanlar kendine uygun olabilecek meslekler hakkında bilgi almak isteyen herkese uygulayabiliriz. MYTB genel yetenek 50, mesleki eğilim 176, kişilk testide 120 soru olmak üzere 3 bölüm 346 sorudan oluşmaktadır. Testimiz 45 ile 90 dakika arasında sürmekte olup online olarak ta uygulanabilmektedir. MYTB sonuçlarımızı en yakın İŞKUR a giderek iş ve meslek danışmanınızla değerlendirebilirsiniz. Hangi mesleğin size daha uygun olduğunu öğrenmek istiyorsanız http://mytb.iskur.gov.tr adresinden testi uygulayabilirsiniz. Kurumumuzun hazırladığı meslek bilgi kitapçıklarımız ile kariyer planlaması yapan öğrencileri doğru meslek tercihinde 250 meslekle ilgili bilgilendirecek kitapçıklardır. Kitapçıklara ulaşmak isteyen öğrencilerimizde eğitim bilişim ağı EBA üzerinden mesleklere ulaşabilirler.”
“ÇALIŞMAK İSTEYENLER
UMUTSUZLUĞA KAPILMASIN”
İl Müdürü Ahmet Karakaya programın sonunda sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm iş arayan vatandaşlarımızı mutlaka kurumumuzu ziyaret etmelerini, iş ve meslek danışmanlarıyla tanışmalarını açık iş ilanları kurslar ve programlarımızı takip etmelerini istiyoruz. 25 Mart 2022 tarihi itibariyle açık iş ilanımız bulunmaktadır. Çalışmak isteyen vatandaşlarımıza umutsuzluğa kapılmadan mutlaka herkesin yapabileceği bir iş vardır fikriyle harekete geçmelerini istiyor, bize bu imkânı sağladıkları içinde Kocatepe TV ve Kocatepe Gazetisi olarak sizlere teşekkür ediyorum. ” >> Burak AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme