2019 seçimlerine 380 dükkân bitirilecek

  S.S Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi esnaf bilgilendirme toplantısı dün akşam Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda ESKKK ve Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Mahmut Emin Birliktir, Mimar Süleyman Bircan ve Mühendis Sami Kırlıoğlu tarafından esnafa site çalışması hakkında detaylı bilgi verildi. 'ARSAYI ALMAKLA HATA İŞLEDİK'Madeni Sanatkârlar Odası kongresinde esnafa odayı bırakmadan bir sanayi sitesi [&hellip]

S.S Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesi esnaf bilgilendirme toplantısı dün akşam Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda ESKKK ve Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Mahmut Emin Birliktir, Mimar Süleyman Bircan ve Mühendis Sami Kırlıoğlu tarafından esnafa site çalışması hakkında detaylı bilgi verildi.
 “ARSAYI ALMAKLA HATA İŞLEDİK”
Madeni Sanatkârlar Odası kongresinde esnafa odayı bırakmadan bir sanayi sitesi kurma sözü verdiğini söyleyen M. Emin Birliktir, işyeri olmayan esnafa bir dükkân yapmayı amaçladıklarını belirtti. Birinci Küçük Sanayi Sitesinin akıbetini geçmişten beri bildiğini bunu esnafa anlatmanın ve esnafın bu durumu kabullenmesinin zor olduğuna temas eden Birliktir, “2015 yılında S.S Afyonkarahisar Modern Küçük Sanayi Sitesini kurduk ve arsa aramaya başladık. 2. Küçük Sanayi Sitesinin arka kısmına öyle bir hata işledik. Dinleyiciler içinde orada arsası olan var mı bilmiyorum. Arsa da çok önemli değil. Konuyu baştan sona anlatacağım ki, nereden nereye geldiğimiz görülsün. Belediye Meclisi konu ile ilgili oldukça çalışmalar yapıldı. Küçük sanayi alanı ilan edildi. Aksi halde bu çalışma olmuyordu” dedi.
SATIŞ FİYATINDA ANLAŞILAMADI
Küçük sanayi alan ilan edildikten sonra bu arsayı alma düşüncesinin gündeme geldiğini aktaran Birliktir, “Küçük sanayi alanı şahıs mallarında istimlâk ederek bu paradan Sanayi Sitesi Kooperatifi kurma şartıyla Belediye’nin devretme yetkisi vardı. Belediye’den bu yetkiyi kullanmaya karar verdik. Küçük sanayi alanı ilan edildikten sonra 11 Kasım 2013 tarihinde Ali Bucak tarafından 30 bin metrekare civarında arsayı metresini 15 TL’den tarla vasfında almışlar. Başka da alım satım olmamış. Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten başkanlığında bir heyet kuruldu. Bizim istimlâk etmek istediğimiz alanda 17 kişi varmış. Bunlar toparladılar. Pazarlık ederek mahkeme ile uğraşmak istemedik. Metresini 250 TL’den satmaya kalktılar. Keşke burayı tarlayken alıp Belediye Meclisi’nden geçirseydim dedim. Ama biz insanları kandırmadık. Neye göre metresi 250 TL? Şehir merkezinden arsa mı satıyorsunuz dedim. Bu esnaf bu paraları nasıl ödeyecek ki. Böyle olunca 2. Küçük Sanayi Sitesinin arkasına yapmıyorum dedim” diye konuştu.
SİYASİLER DEVREYE GİRDİ
Daha önce Konya yolundan yola sıfır bir yer ayrılması isteğinde bulunduklarını aktaran Birliktir, “Bir meclis toplantısı sonra değiştirdik. Ama bunlar kolay olmuyor. İmar Müdürlüğümüzün de çok emekleri geçti. Milli Emlak Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığına müracaat ettik. Önce kavga ettik. Ama Allah böyle bürokratların sayısın çoğaltsın. Hatta bir bakanımıza dedi ki ‘Milli Emlak’tan toprak almak bir devletten toprak almaktan daha zordur’ Biz ihaleye çıkmasını istemedik, ucuz olması gerekiyordu. İzah ettik önce itiraz ettiler. Bu arada 15 kez sadece Maliye Bakanlığına gidip geldik. Başta Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu ve Milletvekilimiz Ali Özkaya bir de çok yakın arkadaşlarımız İstanbul Milletvekilleri, bir eski bakan vardı. Burayı biz ihaleye çıkmadan Modern Küçük Sanayi Sitesi adına satışını istedik. Bu uğraşlardan sonra bize satışı geldi. 22 milyon TL bir rakam çıkarmışlar. Ama bizim bu rakama orayı alma şansımız yoktu. Siyasilerimizi devreye soktuk. Bir sürü kavgadan sonra çok uygun rakamla buraya satın aldık. Buranın arsa parasını ödedik. Bir lira borcumuz yok” şeklinde konuştu.
EN HIZLI AFYON HAREKET ETTİ
Modern Sanayi Sitesinin işyeri sahibi olmayan esnafa dükkân kazandırma amacıyla yapıldığını, buradaki dükkânları kendisine yaptırmadığını belirten Birliktir şu ifadeleri kullandı: “Ben kendime falan yaptırmıyorum. En fazla bir dükkân alacağım. 17 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayın ile ilgili hüküm kaldırıldı. Sayın Bakanımızın talimatıyla arsa meselesi çözüldükten sonra bilindiği üzere gerekenler söylendi. Bu konuda faaliyette bulunan birçok il var. Daha arsa meselesini bile çözememişler. En çabuk hareket eden il Allah’ın izniyle bizmişiz. Sitenin alt ve üst yapısını kim nasıl yapacak gibi birçok şey gündem geldi. Alt yapısını kanalizasyon ve atık suyunu, üst yapısını kaldırımlarını, asfaltını kredilendireceklerini söylediler”
ALT YAPIYI BELEDİYE YAPACAK
Modern Sanayi Sitesi için düzenlenen toplantıda en son kendisinin konuştuğunu aktaran Birliktir, “Uzun ve biraz sert bir konuşma yaptım. Dedim ki, ben alt yapıya para istemiyorum. Ben alt yapının tamamını Belediye’ye sardım. Hatırlandığı üzere söz ağızdan çıktı. Yatırım 12 milyon TL civarında az para değil. Esnafımızın buradan bir karı var. Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun. Bu noktada esnafın cebinden para çıkmayacak” ifadelerine yer verdi.
ÇIRAKLAR İÇİN HAMAM YAPILACAK
“Bakan Bey çıraklara hamam yapılacağını söylemiş. İlk bakışta çok garip bir şey gibi geliyor” diyen Birliktir şöyle konuştu: “Ama garip olmadığı daha sonra anlaşıldı. Ben Tamer Ustanın yanına 1974 yılında çıkarlığa gelmiştim. 1975 yılında da sanayiye geçmiştik. Çıraklarımızın çoğu köy kökenli çoğunun evinde banyo yok. Dört duş yapıp güneş enerjisinden ısı verilecek. Bu çocuklar 15-16 yaşlarında dükkânımızda çalışan çocuklarımız. Mantıklı geldi derhal yapalım dedim”
ARAZİDE SICAK SU VAR
Zemin etütü yapılırken jeotermal suyun çıktığı yerlerde görülen bitkilere sitenin yapılacağı yerde de rastlandığını anlatan Birliktir şunları söyledi: “Kaplıcalarda çocukken gördüğümüz dik ince bitkilerden sitenin yapılacağı arsada gördük. Araziyi gezerken sıcak suyun çıktığı yerde çıkan bitkilerden gördüm. Jeoloji Mühendisi Nusret Özdeğirmenci’yi arayıp durumu anlattım. Kendisi oralarda sıcak su olduğunu bir metrenin altında sıcak suyun çıktığını söyledi. Orada 42-55 derece sıcaklıkta sıcak su çıkarılabileceğini öğrendim. Allah nasip ederse dükkânlarımızın AFJET gibi ısıtılmasını düşünüyorum. Yoksa usta ve çırakların yararlanabilecekleri hamam gibi bir şey düşünüyoruz. Ama bu inşaatlardan sonra olacak. Bu bizim fikrimiz. Ama bu paralar bizim değil. Buraya para yatıranlara soracağız”
HEDEF YEŞİL, ÇEVRECİ, RAHAT SANAYİ
Yeşil ve çevreci bir sanayi yapmak istediklerinin altını çizen Birliktir, “Yeşil ve çevreci bir sanayi yapmak istiyoruz. Mini eteğiyle gelenin de mahraması ile gelenin de bu sanayide rahat etmesini istiyoruz. Sıcak su ruhsatımızı aldık. Konya yolundan gelenin de Afyon’dan gelenin de bizim sanayimize girmesini istiyoruz. Bir kavşak olmasını arzu ettik. Allah razı olsun devleti idare ediyorlar ama bürokratlara laf anlatmak çoğu zaman zor oluyor. Onlar bizi anlayamayabiliyor. Çünkü sahayı bilmiyorlar. Bürokrasi işleri uzatıyor” dedi.
YEREL SEÇİME YETİŞECEK
M. Emin Birliktir, Modern Küçük Sanayi Sitesi için zorlu, özverili çalışmalar yürütüldüğünü işyeri olmayan esnafı işyeri sahibi yapmak için mücadele edildiğini tekrarladı.  “Ben Diyarbakırlı bir müteahhidin Afyon’a gelip sanayi sitesi yapmasını istemiyorum” diyen Birliktir, “Ben ırkçılık filan yapmak istemiyorum. Ama çürük binalar yapıyorlar. O nedenle ben esnafın parasını peşkeş çekemem. Bunları anlattım. 550 dükkân vinç konulabilecek şekilde düşünülecek. Herşey yasal olacak. Meclisimiz bunu çözdü. Prefabrik ihalesi yapacağız. Şartlar hazır bankalarla görüşüyoruz. Tapular bireysel olacak. Yılbaşına kadar inşaat ruhsatımızı alacağız. Allah nasip ederse Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ve Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’la birlikte 2019 yılı Mart ayı seçimlerine 380 dükkânın bitirilmesini planlıyoruz. Allah onlardan razı olsun destek veriyorlar. Bunu söz alarak almayın ama üç ay önce ama üç ay sonra olur. Belediye Başkanımızın isteği son seçimine bu çalışmanın yetiştirilmesidir” diye konuştu. Birliktir’in ardından Mimar Süleyman Bircan ve Mühendis Sami Kırlıoğlu tarafından dinleyicilere slâyt eşliğinde teknik bir sunum yapıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme