2017 ihalesinde varız – Kocatepe Gazetesi

Özel Halk Otobüsleri firması Şanlı Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, bir aksilik olmaması hâlinde 2017'de yapılacak toplu ulaşım ihalesine gireceklerini, hazırlıklarını buna göre yaptıklarını belirtti. Kendi içlerinde yeni çalışma stilleri geliştirdiklerini belirten Şanlı, Afyonkarahisar'da 'akıllı durak' sisteminin uygulanmasını istediklerini kaydetti Özel Halk Otobüsleri firması Şanlı Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, Gazeteniz [&hellip]

2017 ihalesinde varız

Özel Halk Otobüsleri firması Şanlı Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, bir aksilik olmaması hâlinde 2017’de yapılacak toplu ulaşım ihalesine gireceklerini, hazırlıklarını buna göre yaptıklarını belirtti. Kendi içlerinde yeni çalışma stilleri geliştirdiklerini belirten Şanlı, Afyonkarahisar’da “akıllı durak” sisteminin uygulanmasını istediklerini kaydetti

Özel Halk Otobüsleri firması Şanlı Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, Gazeteniz Kocatepe’ye toplu ulaşım ve 2017’de yapılacak ihaleyle ilgili görüşlerini anlattı. Kocatepe Gazetesi ekibinin sorularını yanıtlayan Şanlı, 2017’de yapılacak toplu ulaşım ihalesine gireceklerini söyledi.
EVİMİZ BURADA, ORTAĞIMIZ BURADA
Şanlı Ulaşım A.Ş. olarak Saygı Turizm’le ortaklık yaptıklarını kaydeden Şanlı, “2017 yılında şartlar ne olursa olsun, Allah izin verdiği müddetçe biz yeni ihaleye gireceğiz. Alırız, alamayız ama bizim bütün hazırlıklarımız 2017 için şu an. Yaptığımız doğalgaz yatırımı, garajımıza yaptığımız yatırım, şu anki yeni çalışma sistemi bile 2017’nin hazırlıkları. Yaklaşık 42 ayımız var. 42 ay boyunca Allah nasip kısmet ederse burada hizmet edeceğiz. 42 ayın sonunda da biz devam etmek istiyoruz. Evimiz burada, ortaklarımız burada, Saygı Turizm burada. Ortaklık yapmak istememizin sebeplerinden biri de buydu. 2017 yılında yine Saygı Turizm’le el ele tutuşarak bir ihaleye gireceğiz. İhale şartları ne getirir, ne götürür bilemiyoruz. Biz istiyoruz ki Afyon’a toplu taşımada bir şeyler getirelim, vatandaşın memnuniyetini getirelim. İnsanlar herhalde memnun ki tanıyan, tanımayan bize selam veriyor” dedi.
AKILLI DURAK SİSTEMİ PROJESİ
2017’de yapılacak ihaleyi kazanmaları hâlinde Afyonkarahisar’ı akıllı durak sistemi ile tanıştırmak istediklerini söyleyen Şanlı, “Allah nasip eder, 2017 ihalesine girip alabilirsek orada bizim de belediyeye tavsiyelerimiz olacak. Biz olsak da olmasak da mutlaka yaptırın diyeceğiz. Mesela akıllı duraklar yapılmalı. Benim tespit ettiğim en az 20 tane nokta var. Kapalı, ısıtmalı, içinde ekranı olan, hangi otobüsün hangi dakikada geleceğini gösteren duraklar olmalı. Yeni otobüsler getirilmeli, engelliye yüzde 100 uygun, üniversite hattında büyük otobüsler getirilmeli” diye konuştu.
KİRALAMA YOK, BAYİLİK USÜLÜ VAR
Son günlerde kamuoyunda dile getirilen “Tureks, otobüsleri kiraladı” söylentilerine de açıklık getiren Şanlı, şu bilgileri verdi:
“Kendi içimizde yeni bir yapılanmaya gittik. Bu yeni yapılanmadan biri de prim sistemine dönmek. Hem şoförlerin kazançları, hem de yolcuyla olan iletişimleri artsın diye prim sistemi uygulamaya başladık. Nedir bu? Bir bayilik sistemi gibi düşünün. Lüks bir markanın franchise vermesi gibi düşünün. Piyasada konuşulan ‘Kiraya verme’ meselesi değil. Şoförlerin ve çalışanlarımızın daha iyi kazanmaları için, vatandaşlarımızın daha da iyi hizmet alabilmeleri için bir derece, şoförlerimizi artık patron yaptık. Onlar arabalarının artık kendi sahibi. Yolcularla diyalogları artık kendilerini ilgilendiriyor. Eğer vatandaşa iyi hizmet verirlerse daha fazla yolcu taşıyıp daha fazla kazanacaklar. Bu sistemin olumlu sonuçlarını da görmeye başladık. Yolcularımız memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Çalışanlarımız da aynı şekilde memnunlar.”
ÇÖZÜM İÇİN
DESTEK SÖZÜ
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’in trafik sorununun çözülmesi için adım attığını hatırlatan Şanlı, “Biz toplu taşımanın önemli faktörlerinden birisi olduğumuz için hep söylüyorum. Makul ve mantıklı olabilecek projelere biz sonuna kadar varız. Yeter ki Afyon halkı, biz hiçbir mağduriyet görmeyelim. Biz Vali Bey çağırdığı takdirde tabii ki her türlü projeye hazırız. Biz ilk günden beri söylüyoruz. Biz burada toplu taşımada sadece para kazanmak değil, bu şehre bir şeyler katabilir miyiz diye uğraşıyoruz. 7 yıldır da kamuoyundan dinlediğimize göre de bu ile bir şeyler kattığımıza da inanıyoruz. Bizim istediğimiz, çok daha yüksek seviyelere getirmekti çıtayı. Her nedense burada birkaç tane hat simsarının neticesinde getiremedik” ifadelerini kullandı.
TEK ÇATI MÜMKÜN DEĞİL
Özel Halk Otobüsleri ile minibüslerin birleştirilmeye çalışıldığını, ancak bu girişimden sonuç alınamadığını hatırlatan Şanlı, şöyle devam etti:
“Ulaşımı tek çatı altında toplamak doğru değil. Bunu Afyonlu da gördü, biz de gördük. Burada tekelleşmek ya da tek minibüsçüye vermek ya da tek ihaleyi alan firmanın üzerinden yürümek doğru değil. Bunun yaşanmış örnekleri var, 2008’den öncesini herkes biliyor. Bunun yaşanmış örnekleri var. Bunun en yakın örneği, biz ihaleyi bıraktıktan sonra minibüsçüler ihaleyi aldılar. Orada ciddi sıkıntılar olduğunu görüyorum. Çünkü minibüs de otobüs de aynı tekel üzerinden yürüyor. Bu da kaliteyi düşürüyor. Tek olduğunuz zaman rakibiniz olmuyor. İkincisi de ticari bakımdan da bir firma sıkıntıya girdiğinde diğerinin ayakta durma şansı kalmıyor. Yeni ihalede inşallah devam edeceğiz diye düşünüyorum. Yeni ihale şartları ne olur, ne olmaz onu bilemeyiz.”
“ORTAM SAKİN, GERÇEK
ESNAFLA SIKINTIMIZ OLAMAZ”
Bir dönem, toplu ulaşım ücretlerinin rekabet dolayısıyla 1 lira, 75 kuruş, 50 kuruş gibi fiyatlara indirildiğinin altını çizen Şanlı, bu rekabetten halk otobüslerinin de minibüslerin de zarar gördüğünü söyledi. Şanlı, “İki yıl boyunca ciddi bir rekabete girdik. Biz de minibüsçü de. O sırada çok ciddi yaralar alındı, her iki taraftan da. Herkes dersini aldı. Herkes bir aile geçindiriyor. Herkes kavgayla bu işin olmayacağını, rekabetle kalitenin düşeceğini anladığı için biraz daha ortalık sakin. Münferit olaylar oluyor mu, oluyor. Bu olayların da başlangıcı, kendi mal sahibi olarak çalışanlar değil. Günlük şoföre verdikleri, durakların içinde 3-5 kişiyi geçmeyen, durağa gelip günlük çalışan, sigortasız, sağda-solda iş bulamamış insanların yüzünden çıkan kavgalar. Onun dışında bizim esnafla bir sıkıntımız yok çok şükür” dedi.
DOĞALGAZ TASARRUF SAĞLADI
Şanlı, araçlarda doğalgazlı sisteme geçmeleriyle tasarruf yaptıklarını belirterek “Rekabet döneminde çok ciddi zararlar ettik. Biz de, minibüsçüler de. Bu işin bir maliyeti var. En büyük maliyet yakıt, akabinde işçilik, şoför maaşı, sigortası, vergisi. Bunun hesabını çıkarmak çok zor değil. Doğalgaza dönmekle kendimizce masrafları düşürmeye çalıştık. Bizim normalde 1 buçuk lira olan kartlı binişimiz, 1 buçuk liraya gelmiyor. Çünkü günde 4 bin kişiye yakın aktarma var. Bir vatandaş Sahipata’dan Devlet Hastanesi’ne ya da Mavi Hastane’ye gideceği yerde tek biletle gidiyor” diye konuştu.
KARTLI SİSTEM AVANTAJLI
Vatandaşlara “kartlı” sistemi öneren Şanlı, Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin toplu ulaşım ücretlerine zam yapmasını da değerlendirdi. Şanlı, “Rakam enflasyon oranında arttı. Çok afaki bir artış değil. Bizim sözleşmemizde var. Her sene zam almamız gerekiyor, 13 ay sonra Belediye Meclisi’ne sunduk ve kabul gördü. Bu zammı inşallah Pazartesi sabahı itibariyle uygulayacağız. Minibüsçü arkadaşlar da kendi esnaf odalarına dilekçelerini vermişler, onların zammı da onaylanmış. Benim vatandaşlara tavsiyem, Tureks kart alsınlar. Hem aktarmadan yararlansınlar, hem de modern bir taşımacılık yapılsın; araç içinde bozuk parayla uğraşmasınlar. (Kocatepe Haber Merkezi)

SEFER SAYISI ARTTI
Galip Şanlı: Sefer sayısını hem artırdık, hem uzattık. Akşam 7’de biten nöbet saati servislerini 8-8,5’a çektik. Öğrencinin gelmesiyle birlikte de sefer sayısını artıracağız. Vatandaşın hangi durağa hangi otobüsün saat kaçta geleceğini bilmesini çok istiyorum. Nöbet sayısını artıracağız. Okulların açılmasıyla birlikte nöbet sayısını artıracağız.

PERSONELE “AMAN
UYMAYIN” DİYORUZ
Özel Halk Otobüsleri firması Şanlı Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, son dönemde minibüsçü-otobüsçü kavgalarının görülmediğini belirtti. Sağduyulu davranmak için gayret gösterdiklerini söyleyen Şanlı, şu ifadeleri kullandı:
“Burası bir hukuk devleti, burada bir devlet var, burada belediye var. Onların da katkısı oldu ama bizim istediğimiz seviyede değil. Bu bir gerçek. Burada yaşananları en çok bilenlerden birisi benim. Elemanımın kurşunlanmasından tutun da şoförlerimizin tehdit edilerek işten çıkmasına kadar her şeyi biz yaşadık. O gün de söyledim, bugün de söylüyorum: Bunu yapan toplasanız 10 kişiyi geçmez, 11 kişi değil. Bu kişiler hiçbir zaman minibüsçü esnafı değil, olamazlar da. Bunlar burada hat simsarı. Bunlar insanları panik hâline sokup hatları daha ucuz bir şekilde alıp Tureks’i buradan gönderip, 300 bin liralık hattını 1 milyon liralık yapma peşinde olan insanlar. Gerçekten esnaf olan insanlarla bizim hiçbir sıkıntımız yok. Kavga ve dövüşlerin bitmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi bizim personelimizin ve bizim bu işe ciddi ciddi eğilmemiz. Kesinlikle muhatap olmamaya çalışıyoruz. Olaylarda daha sakin olmaya çalışıyoruz. Ama sonuçta insansınız. Siz de bir nefis taşıyorsunuz. Bir yerden sonra bardak taşıyor, bardak taşınca farklı şeyler oluyor. Burada yaşadıklarımızı, biz hiç Denizli ya da Tekirdağ’da yaşamadık. Burada geldiğimiz günden beri minibüs lobisi bizimle ilgili müthiş bir şekilde, personel bulmamamız için elinden geleni yaptı. Biz burada ne yaptık? Personelimize ‘Aman uymayın, hukuk yoluyla biz bu işi yapalım’ dedik. Şu anda da meyvesini alıyoruz. Birçok minibüsçü arkadaşımız bu mahkemelerden ceza aldı. Kimisi tutuklandı, kimisinin cezası ertelendi. Emniyet Müdürümüz ve giden Valimiz de bu konuya biraz eğilmişti. Onun da etkisi var.”

DOĞALGAZ EMNİYETLİ VE ÇEVRECİ
Şanlı, trafikteki 80 aracın 80’inin de doğalgazlı sisteme geçtiğini kaydetti. Afyonkarahisar’da iyi bir doğalgaz dolum tesisi kurulduğunu aktaran Şanlı, doğalgazlı araçların benzinli araçlara göre daha emniyetli, hem de çevre dostu olduğunu vurguladı.

EN AZINDAN BAYRAMDA ÜCRETSİZ TAŞISINLAR
Galip Şanlı, Özel Halk Otobüsleri’nin günde 50 bin kişiye hizmet verdiğini belirtti. Şanlı, minibüsçülerin en azından dini bayramlarda vatandaşları ücretsiz taşımalarını önerdi. Şanlı, “Okul açık olduğunda, üniversite öğrencisi burada olduğunda günlük taşıma kapasitemiz 50 binlere kadar çıkıyor. Normal yaz günü yüzde 30 dolaylarında geri geliyoruz. Dini bayramlarda yolcu sayımız en üst seviyeye çıkıyor. Normalde 50 bin kişi taşıyorsak, dini bayramlarda 100 bin kişi taşıyoruzdur diye tahmin ediyorum. Çok talep oluyor. Bizim sözleşmemizde yazıp yazmamasının hiçbir önemi yok. Tekirdağ’daki sözleşmemizde hiçbir şekilde böyle bir şey yazmadığı halde Türkiye’de bu işi ilk başlatan biziz. 7 yıl biz orada ücretsiz taşıdık. Burada yazılı olmasa burada da taşırdık. Bizden önce şehit yakınları, gazimiz, engellilerimiz, hiçbir Emniyet görevlimiz bedava taşınmıyordu. Biz buraya geldiğimiz günden beri taşınıyor. İnşallah bundan birileri ders alır. Milliyetçi olduğunu zannedenler ne şehit yakınını, ne gazisini taşımıyor. Müslümanlık’tan bahsedenler dini bayramlarında vatandaşı ücretsiz taşımıyor. Benim onlara tavsiyem en azından halkın bir sempatisini kazanmaları için bayramların birinci, ikinci, üçüncü günü yolcu taşıyabilirler. Hâlâ Şoförler Odası’ndan bu konuda bir ses yok” dedi.

TUREX BİR MARKA
Özel Halk Otobüsleri firması Şanlı Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, “Turex mi, Şanlı Ulaşım mı?” sorusuna da cevap verdi. Şanlı, şöyle konuştu:
“Tureks bir marka. Turex ulusal firmaların markası gibi. Hâlâ Tureks üzerinden devam ediyor. Bizim Turex’le ortaklığımız var idi zaten. Saygı Turizm’le ortaklığımız da mevcut. Şu an Saygı Turizm’le ortaklığımız devam ediyor. Turex burada bir markadır. Tureks üzerinden iş yürüyor. Biz Tureks adına burada iş yapıyoruz. Şanlı Ulaşım, Turex’in bir yan kuruluşu gibi. Turex ismi bir logodur, aslı Turex Turizm A.Ş.’dir.”

NEDEN KAZA OLUYOR?
Şanlı, İstanbul’daki halk otobüslerinin neden üstüste trafik kazalarına karıştığı hakkında şu yorumu yaptı:
“Ulusal basında izlediğimiz ve İstanbul’da yaşanan birçok kazanının sebebi aşırı sürattir. O araçlar büyük, frene bastığınızda durabilecek araçlar değil. Bir de İstanbul’da zaman mefhumu var. İETT onlara belirli bir zaman veriyor. Şu saatte şurada olacaksın deniyor. Trafik tıkandıktan sonra boş bir yolda hız yapılıyor. Afyon’da bizden kaynaklanan bir kaza olmadı. Ama trafikte 80 tane benim otobüsüm dolaşıyor. Ben, günlük 17 bin kilometre yapıyorum. Benim kaza riskimle, 1-2 aracı olan kişinin kaza riski bir olmamalı. Sabah 6’dan gece 12’ye kadar bütün gün dolaşıyor. Biz elimizden geldiğince araç takip merkezimizde bunu kontrol etmeye çalışıyoruz. Biz hiçbir zaman şoföre ‘Niye geç kaldın’ demiyoruz.”

Bakmadan Geçme