2014’e kadar elektriğe zam yok

Afyonkarahisar’ın Dİnar İlçesi’nde yapımı tamamlanan Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açılışı yapılan santralin 134 bin konutun bir yıllık elektrik enerjisini üreteceğini söyledi. Doğalgaz, petrol ve dolardaki artışa rağmen rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik santrallerinden gelen enerjinin dengelendiğini ifade eden Bakan Yıldız, 2014’e kadar elektriğe zam olmayacağının müjdesini verdi Dinar [&hellip]

2014'e kadar elektriğe zam yok

Afyonkarahisar’ın Dİnar İlçesi’nde yapımı tamamlanan Rüzgar Enerji Santrali’nin açılışını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açılışı yapılan santralin 134 bin konutun bir yıllık elektrik enerjisini üreteceğini söyledi. Doğalgaz, petrol ve dolardaki artışa rağmen rüzgar, jeotermal ve hidroelektrik santrallerinden gelen enerjinin dengelendiğini ifade eden Bakan Yıldız, 2014’e kadar elektriğe zam olmayacağının müjdesini verdi

Dinar İlçesi’ne Güriş Holding tarafından 115 megawatt kurulu enerji gücüne sahip Olgu Rüzgar Enerji Santrali’nin açılışını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Rüzgar tribünlerinin bulunduğu alandaki santral alanında yapılan açılış töreninde santralle ilgili bilgi veren Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, santralde 50 adet rüzgar türbini bulunduğunu söyledi. Santralin Türkiye’nin kurulu 4’üncü büyük tesisi olduğunu vurgulayan Yamantürk, tesisle 180 bin tonluk sera gazı tasarrufu sağlanacağını belirtti.
“YENİLENEBİLİR KAYNAKLARA YÖNELDİK”
Dünyanın rüzgar enerjisine verdiği önemin günden güne arttığına değinen Bakan Taner Yıldız, dünyada 250 bin megawatt enerjinin rüzgardan üretildiğini söyledi. Hükümet olarak yenilenebilir kaynaklara yöneldiklerini ifade eden Yıldız, “Türkiye son 11 yıldan bu yana AK Parti hükümetlerimizle beraber enerji strateji ve politikalarımızı yerli kaynaklarımıza ve yenilenebilir kaynaklarımız üzerine oturtuyoruz. Bunun özellikle petrol ve doğalgaz ithal eden ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu sizler biliyorsunuz. Rüzgar aslında milattan önce yel değirmenleriyle birlikte başlamış bir enerji kaynağıdır. Dünya şu anda yaptığı bütün planlamalar programlarla birlikte 2050 yılında neredeyse dünya elektrik enerjisinin yüzde 12’si rüzgar enerjisinden sağlanacaktır. Burada 200 milyon eurodan daha fazla bir yatırımla gerçekleştirilen bu rüzgar santrallerinden dünyada 250 bin megawatt civarında dünyanın rüzgarı enerjiye çevriliyor.” dedi.
“TÜRKİYE AVRUPA’NIN EN BÜYÜK İKİNCİ ŞEBEKESİNE SAHİP”
Rüzgar enerji santralleri ile yenilenebilir kaynakların kullanılmasının Türkiye’nin her yıl 500 milyon dolar daha az doğalgaz satın almasını sağladığını belirten Yıldız, “Şu an da Türkiye’nin kurulu gücü Avrupa Birliği üyesi ülkelerden 14 tanesinin toplamından daha fazla. Türkiye Avrupa’nın en büyük ikinci şebekesine sahip. Bir milyon kilometreden daha fazla iletim hattı var. Damarlarla birlikte bütün vücudun beslendiğini düşünün. Türkiye’de yalnızca geçtiğimiz yıl içinde yaklaşık 5.8 milyar kilowatt saat elde edilen enerji bizim her yıl 500 milyon dolar doğalgaz ithal etmemize sebep oldu. Hani biz ithalatımızı azaltmak istiyorduk. O yüzden biz ormanlarımızı ve yeşilimizi bir kenara bırakmadan. Çevreye rağmen değil ama çevreyle birlikte bu yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
“3 AYDA BİR FİYATLARI GÖZDEN GEÇİRİYORUZ”
Yıl sonuna kadar elektriğe zam olmayacağının müjdesini de veren Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz her 3 ayda bir elektrik fiyatlarını gözden geçiririz. Her ayda doğalgaz fiyatlarını gözden geçiririz. Ham petrol fiyatlarına bakarız. Dolar fiyatlarına bakarız. Önümüzdeki üç ayın, Ekim, Kasım, Aralık ayı itibariyle elektrik fiyatlarını herhangi bir zam yapmaksızın elektrik fiyatlarını 2014 yılına taşımış olacağız. Bu çok önemli ama peki biz bunu nasıl başarıyoruz. Ham petrol fiyatları yükseliyor, döviz fiyatları yükseliyor, parite yerli para birimimiz olan TL’ye karşı değerlenmesine rağmen nasıl oluyor da biz elektrik fiyatlarına zam yapmıyoruz. İşte gördüğünüz bu rüzgar santralleri, yine pazar gün�� bir jeotermal santrali açacağız. Rüzgar ve jeotermal santralleri, HES’ler yerli kömürlerimiz hep birlikte düşündüğünüzde biz işte yıl sonuna kadar yine eski fiyattan elektriklerimizi kullanmış olacağız. Biz yurt dışından ithal ettiğimiz ham petrol ve doğal gazı burada üretilen rüzgar santralleriyle birlikte balans ederek istediğimiz noktaya taşıma gayreti içindeyiz.”
Konuşmaların ardından Bakan Yıldız törene katılanlarla birlikte tesisi hizmete sokan butona bastı. Müşfik Yamantürk’ün Yıldız’a teşekkür plaketi verdiği törene Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Adem Uslu, Dinar Kaymakamı Avni Kula, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün de katıldı. Törende Dinar Belediye Bandosu da marşlarıyla eşlik etti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bir müjde de doğalgaz için

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Afyonkarahisar’ın Dinar İlçesi’nde Olgu Rüzgar Elektrik Santrali’nin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Elektrik fiyatlarına zam olmayacağını belirten Bakan Yıldız, Ekim ayında doğalgaza da zam yapılmayacağını söyledi

“VATANDAŞI VE
SANAYİCİMİZİ
KORUDUK”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Doğalgaz fiyatlarının aylık belirlendiğini ifade ederek, “Hazine ve Maliye beraber yaptığımız çalışmada elektrik fiyatlarını da hamdolsun artan maliyetlerimize rağmen vatandaşımızı ve sanayicimizi koruduk. Herhangi bir fiyat değişikliğine gitmeksizin önümüzdeki 3 ayı da bu tarzda geçirebileceğimiz kanaatı oluştu. Ülkemiz için de enerji sektörü için de sevindirici bir haber bu. Sanayileşmeyle alakalı büyüme rakamlarının artmaya çalıştığı ve bununla ilgili gayretlerimizi oluştuğu bir dönemde biz elektrik fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gitmemiş olduk. Doğalgazın da iki gün önce açıklamıştık doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki Ekim ayında bir değişiklik görmemiştik. Umarım bu fiyat artışı olmamasını önümüzdeki aylarda da sağlayabilecek imkanı buluruz” dedi.
“YÜKSEK GELEN FATURAYA
İTİRAZDA BİR ÖNCEKİ FATURANIN
YÜZDE 30 FAZLASI ÖDENECEK”
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) devam eden ayda fazla gelen fatura ile ilgili yeni düzenlemesini de anlatan Bakan Yıldız, arka arkaya iki ay yüksek farkla gelen faturalara itiraz edenlerin, itiraz sürecinde bir önceki faturanın sadece yüzde 30 fazlasını ödeyeceğini belirtti. Düzenlemenin kısa süre içinde yürürlüğe gireceğine değinen Yıldız, “Tüketicimiz, vatandaşımız lehine 35 milyon elektrik abonesi lehine bazı uygulamalar da yapmalıyız. Özelleştirilen şirketlerle beraber Türkiye’nin 21 dağıtım şirketinin tamamı şu an özel sektör marifetiyle yürütülüyor. Zaman zaman vatandaşlarımızın şikayeti de oluyor bunları dikkate alıp hem EPDK hem de bakanlığımızın çizdiği strateji ve politikalar çerçevesinde işlemler yapılıyor. En son faturaların yüksek geldiğinde nasıl ödeneceği ile ilgili bir düzenleme gereği doğmuştu. Bunu bir örnekle açıklamam gerekirse geçen ay 100 liralık faturası gelen vatandaş bu ay 200 lira fatura gelmişse bunun yüzde 30’undan fazlasını ödememe hakkını getirdik. Yani vatandaş itiraz ettiği ay 130 liraya kadar ödeyecek. Bunun da nedeni klimalardan ya da mevsim değişikliğinden bir tüketim artışı olabilir diye düşündük. Bu yüzden yüzde 30’dan sonrası itiraz sonuçlanana kadar ödenmeyecek. Bu uygulamada daha önce itiraz yapıldığında tamamı ödeniyordu. Bu yeni durumda en fazla geçmiş ayın yüzde 30’una kadar ödeyecek. İtiraz vatandaşın lehine sonuçlanmış ise yeni faturası belirlenecek. Faturası itiraz sonucu 120 lira olmuş ise vatandaşımız iade alabilecek. 130 liradan fazla ise bu kısmı daha sonra ödeyecek” şeklinde konuştu.
“DOĞALGAZI EN UCUZ SATAN ÜLKEYİZ”
Basın mensuplarının doğalgaza ne zaman yapılacağını sorması üzerine Ekim ayında doğalgazın zamlanmayacağını hatırlatan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarının sayısının artmasının doğalgaz fiyatının artmasını engelliğini söyledi. Yıldız sözlerini şöyle tamamladı: “Biz 28 AB üye ülkesi arasında doğalgazı en ucuz alan ülke değiliz. Ama bu 28 ülke arasında doğalgazı en ucuz satan ülkeyiz. Bugün burada bir rüzgar santralinin açılışını yaptık. Bu rüzgar santralleri devreye girdiği için biz doğalgaz ithalatımızı her yıl 500 milyon dolar daha azaltmış bulunuyoruz. Dolayısıyla doğalgaz ve dolardaki yüksek maliyetini, aleyhimize çalışan ham petrollerinin artışını biz su kaynaklarımızla buradaki rüzgar kaynaklarımızla jeotermal kaynaklarımızla inşallah kuracağımız güneş enerjisiyle beraber dengelemiş ve balans etmiş olacağız. Şu an fiyatla alakalı düzenleme yapmıyorsak sırf bu gerekçelerden yapmıyoruz. Yoksa maliyetler artmadığı için değil maliyetimiz artmış durumdadır.” Yıldız açıklamalarının ardından karayoluyla Afyonkarahisar’dan ayrıldı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Rüzgârdan 134 bin konutluk enerji

GÜRİŞ Holding tarafından Afyon Dinar’da kurulan, 115 MW kurulu güce sahip Olgu Rüzgâr Enerji Santrali, hizmete girdi. 40 kilometre karelik alana kurulan Olgu RES, 134 bin konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak enerjiyi Dinar’ın rüzgârından üretecek. GÜRİŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, üretim politikalarının sürdürülebilirlik esasına dayandığını belirterek; “Bu vizyon çerçevesinde, bugüne kadar rüzgâr, jeotermal ve hidroelektrik gibi kaynaklara yaptığımız yatırımların toplamı 2.5 milyar dolara ulaştı. Gelecek yıl, toplam kurulu gücü 290 MW olan dört yeni RESprojemizi daha hizmete almak suretiyle kurulu RES gücümüzü 490 MW’a yükselterek, jeotermalde olduğu gibi bu alanda da Türkiye’nin önde gelen enerji firmalarından biri olmayı hedefliyoruz” dedi. 40 kilometre karelik alanda kurulan Olgu RES, 115 MW kurulu güce sahip. 50 adet 2.3 MW’lık SIEMENS rüzgar tribünüyle yılda yaklaşık 310 milyon kwh enerji üretecek olan Olgu RES, Dinar’ın rüzgarından ürettiği elektrikle, 134 bin konutun bir yıllık enerji gereksinimini karşılayacak.

Bakmadan Geçme