• Haberler
  • Genel
  • 2012’nin ilk semineri Baro’da – Kocatepe Gazetesi

2012’nin ilk semineri Baro’da – Kocatepe Gazetesi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör, 2012 yılının ilk “Sigara Bırakma” seminerini Baro’da avukatlara verdi Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör’ün sunumu öncesi kısa bir açıklama yapan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Baro’da sigara içen meslektaşları için ayrı bir oda oluşturduklarını söyledi. [&hellip]

2012'nin ilk semineri Baro'da

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör, 2012 yılının ilk “Sigara Bırakma” seminerini Baro’da avukatlara verdi

Özel Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör’ün sunumu öncesi kısa bir açıklama yapan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Baro’da sigara içen meslektaşları için ayrı bir oda oluşturduklarını söyledi. Şahin, sigara içenlerin tecrit edildiklerini sigara kullanmayanların zarardan bu şekilde korunmaya çalışıldığını aktardı. Tüm meslektaşlarına sigarayı bıraktırmayı arzu ettiklerini söyleyen Turgay Şahin, sigara içimine tahsis ettikleri odayı başka amaçla kullanmak istediklerini sözlerine ekledi.
Boşluklar doğru doldurulmalı
Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör, sigara kullanımının hayatta boş bırakılan anlardaki boşlukları doldurduğuna işaret etti. Hayatı renkli televizyonlardaki piksellere benzeten Dr. Güngör; “Her bir pikseli doldurduğumuzda görüntü net. Bir televizyonda ne kadar çok piksel varsa görüntü o kadar net oluyor. Eğer onları eksik bırakırsak hayatımıza baktığımızda boşluklar görüyoruz. Bu boşluklardan bir taneside sigara nedeniyle oluşan hastalıklar olursa o zaman yaşantınızın tam verimli para kazanıp onun keyfini sürmeye çalışacağınız zaman doktorların peşinde koşmak durumunda kalıyorsunuz. O zaman ilaçlarla yaşayıp hayatınızı nefes alamayacak hale getirecek olmanız tabii ki istenilecek birşey değildir. Sigara içerisindeki tütünün işlenmesi önemli. Burada pek çok konu devreye giriyor. Tütünü eken, içen, onlardan para kazanamayan köylüler var. Bunladan çok fazla para kazanan sigara firmaları var. Yani bir endüstri var.” dedi.
Tütün sigarayla sınırlı değil
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu Dr. Hafize Çobanoğlu Güngör, tütünün ilk kez Amerika’da çıktığını belirtti. Sigara içerisine konulan tapon yağının konulduğunu bunun nefes darlığına neden olduğunu söyleyen Dr. Güngör; “Tapon yağı yandıkça bronşlar genişlediği için sigara içerken çekilen nefes darlığı ilerledikçe doktora gidilmiyor. İlerledikçe bir müddet sonra işin içinden çıkılmayacak bir hal alıyor. Tütün içimi sadece sigara içmekle olmuyor. Puro, pipo, nargile, sarma tütün, çiğneme tütün gibi pek çok tütün çeşidi var. Onların içerisinde yine aynı etki var. Çok yakın zamanda bir arkadaşım sigarayı bıraktıktan sonra puro içtiğini onun sigara olmadığnı söyledi. Sigara ile puroyu birbirinden ayıramıyorsun diye kendisine sordum. Kendisi masumane bir tavırla zararlı olup olmadığını sordu. Evet tabiki zararlı. Puro ve diğerleri hepsinin içine baktığımızda eş değer zararı var. Nargileye baktığımızda bir paket sigaranın etkisi var. Sigaranın içinde çok zehirli maddeler var. Bu maddeler özellikle kanserojenleri de içeriyor.” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme