2012 yılı sağlık turizmine destek yılı olarak ilan edildi
Bulunduğu bölgeye katkı sağlamaya büyük önem veren Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), üniversite-sanayi, üniversite-kent işbirliği kapsamında sağlık ve termal turizmi bir arada değerlendirmek üzere . Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”ni 6-9 Haziran 2012 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da düzenleyecek. Kongre Düzenleme Kurulu üyeleri ve paydaşlarıyla bir toplantı gerçekleştiren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 2012 yılının, AKÜ [&hellip]
Bulunduğu bölgeye katkı sağlamaya büyük önem veren Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), üniversite-sanayi, üniversite-kent işbirliği kapsamında sağlık ve termal turizmi bir arada değerlendirmek üzere “1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”ni 6-9 Haziran 2012 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da düzenleyecek.
Kongre Düzenleme Kurulu üyeleri ve paydaşlarıyla bir toplantı gerçekleştiren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, 2012 yılının, AKÜ Rektörlüğü tarafından sağlık turizmine destek yılı olarak ilan edildiğini söyledi.
AKÜ ev sahipliğinde Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğiyle, 6-9 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenecek “1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”, Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek. Kongre ile ilgili hazırlıkları bizzat idare eden AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, bu kapsamda dün Kongre Düzenleme Kurulu üyeleri ve paydaşlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi.
Termal turizm
Afyonkarahisar için önemli
Ahmet Necdet Sezer Kampusü Sosyal Tesisleri Toplantı Salonunda Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak, AKÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Kenan Çağan ve AKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Şuayip Özdemir’in yanı sıra Afyonkarahisar ve ilçelerindeki termal otellerin yetkilileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, termal turizmin Afyonkarahisar için önemine değinerek, termal su bakımından önemli derecede zenginliğe sahip olan Afyonkarahisar’ın bu noktada Türkiye’de ve dünyada marka şehir haline getirilmesi hedefinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda “1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”nin önemli bir adım olduğunu ifade eden Balkanlıoğlu, ilimizdeki termal suyun insan sağlığının yanı sıra insanları gençleştirici ve güzelleştirici özelliklerinin de ön plana çıkartılarak, ilimizin termal turizm potansiyelinin daha yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi.
Dört önemli çalışma başlatıldı
Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak ise, konuşmasında AKÜ Rektörlüğünce termal sağlık turizmine destek amacıyla yapılan faaliyetlerle ilgili bilgiler vererek, 2012 yılının, AKÜ Rektörlüğü tarafından sağlık turizmine destek yılı olarak ilan edildiğini söyledi. Prof. Dr. Solak, bu bağlamda dört önemli çalışmayı başlattıklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Öncelikle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ulaştırma Bakanlığı’nın birlikte organize ettiği Multimedya Dil Laboratuvarı projesi kapsamında iki Multimedya Dil Laboratuvarının merkez kampusümüzdeki Yabancı Diller Yüksekokulu’nda kurulması sağlanmıştır. Ardından İngilizce dil eğitimi vermek üzere Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) dört adet uzman görevlendirilmiştir. Bu kapsamda şehrimizde isteyen herkese (iş adamları, otel çalışanları, akademisyenler, vb. gibi) İngilizce dilde, dört salonda temel ve konuşma kursları düzenlenmiştir. Kursların birinci dönemi bitmiş olup, ikinci dönem başlamıştır. Bu hizmet sürdürülecektir. Öte yandan şehrimiz (termal oteller de dahil) işletme belgeli 20 bin yatak kapasitesine sahiptir. Termal turizm açısından geniş bir imkana sahiptir. Ancak şehrimizdeki otellere gelen konuklarımızın faydalanabileceği termal sağlık açısından bir rehber kitap bulunmamaktadır. Buradan hareket-le hem bu önemli olan eksikliğin giderilmesi hem de gelen misafirlerimizin otellerden sağlık ve rehabilitasyon açısından azami ölçüde yararlanabilmeleri amacıyla alanında uzman olanlardan bir heyet oluşturulmuştur. Bu heyet tarafından Türkçe ve İngilizce dilde, yerli ve yabancı misafirlerin yararlanacağı şekilde “Termal Sağlık El Kitabı” adı altında bir kitap hazırlanmaktadır. Bu kitabın en kısa zamanda basımı yapılarak, otel ve işletmelere dağıtımı sağlanacaktır. Başta ilimizdeki işletmeler olmak üzere bölgemizde yer alan işletmelerin de ihtiyacını gidermek için Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun Turizm Fakültesi’ne dönüştürülmesine üniversitemiz senatosunda karar verilerek, bu karar YÖK’e gönderilmiştir. YÖK, bu kararı olumlu bularak, Bakanlar Kurulu’nun onayına sunmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na göndermiştir.”
Afyon’daki termal sular üstün nitelikli
Rektör Prof. Dr. Solak, AKÜ’nün termal sağlık tu-rizmine destek amaçlı yürüttüğü faaliyetleri arasında son olarak “1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi”ni dile getirerek, “Türkiye; jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasında, Avrupa’da ise birinci sıradadır. Afyonkarahisar ve çevresindeki termal sular, hem debi ve sıcaklık, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile üstün niteliklidir. İlimiz, dünyanın en zengin termal kaynakları ve zengin tarihi dokusuyla ülkenin termal sağlık turizminin parlayan yıldızıdır. Sağlık turizmi ve termal sağlık turizmi sürekli gelişen, yenilenen bilimsel kavramlar ve var olan doğal kaynakların en etkili şekilde birleştiği bir alandır. Termal sağlık turizmi alanında çalışanların hizmet kalitesinin arttırılması, hizmet veren kurumların önemli bir destinasyon merkezi haline gelmesi ve Afyonkarahisar’ın termal sağlık turizminin marka şehri olması, hem üniversitemizin hem de ilimiz yönetiminin önemli he-defleri arasındadır. Nitekim genç ve dinamik bir kurum olan üniversitemiz, bulunduğu bölgeye katkı yapmaya büyük önem vermektedir. Bu anlayışla üniversitemiz öncülüğünde Afyonkarahisar Valiliği, Belediye Başkanlığı ve ATSO işbirliğiyle 6-9 Haziran 2012 tarihleri arasında “1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi” planlamıştır” dedi.
Birçok ülkeden termal turizm
temsilcisi davet edilecek
“1. Uluslararası Katılımlı Termal Sağlık Turizmi Kongresi” termal sağlık turizmi alanında çalışanların hizmet kalitesinin arttırılması, hizmet veren kurumların önemli bir destinasyon merkezi haline gelmesi ve Afyonkarahisar’ın termal sağlık turizminin marka şehri olması amacını taşıyor. Kongre kapsamında öncelikle Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Asya gibi yakın bölgeler olmak üzere birçok ülkeden önemli sayıda termal tu-rizm temsilcisi ve yurt içinden de termal, sağlık ve turizmle ilgili profesyoneller, yöneticiler ve akademisyenler davet edilecek.
Kongrenin Düzenleme Kurulu Başkanlığını AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak yürütürken, onursal başkanlığını Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kütahya Milletvekili, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yapmaktadır. Kongre ile ilgili detaylı bilgiye www.termalkongresi.org adlı internet sitesinden ulaşılabilir. (Kocatepe)