2012 bütçesi 49 milyon 950 bin TL

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının 20. ve sonuncu birleşimi tamamlandı. İl Özel İdaresi 2012 mali bütçesi 49 milyon 950 bin TL olarak karara bağlandı İGM Başkanı Salih Sel, 49 milyon 950 bin TL’lik bütçe ile 50 milyon TL’ye dayanıldığını söyledi. Sel, bütçe çalışmalarına başlamadan 2012 bütçesinin en az yüzde 20 oranında artacağını söylediklerini [&hellip]

2012 bütçesi 49 milyon 950 bin TL

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının 20. ve sonuncu birleşimi tamamlandı. İl Özel İdaresi 2012 mali bütçesi 49 milyon 950 bin TL olarak karara bağlandı

İGM Başkanı Salih Sel, 49 milyon 950 bin TL’lik bütçe ile 50 milyon TL’ye dayanıldığını söyledi. Sel, bütçe çalışmalarına başlamadan 2012 bütçesinin en az yüzde 20 oranında artacağını söylediklerini bu artışın yüzde 30 civarında gerçekleştiğini dile getirdi.
“Hakkımı helal etmiyorum”
2012 Bütçe oylaması öncesinde Dinar MHP üyesi İbrahim Acar, şahsı adına bir konuşma yaptı. Acar, 2011 Yılı bütçesinde çekimser olarak yüzde 50 olumlu oy kullanan bir İGM üyesi olduğunu kaydetti. İbrahim Acar, 2011 bütçesinde şahsı adına milli eğitime seslenmek istediğini belirtti. Acar; “Yaklaşık 7-8 yıldır 1 trilyon 350 milyar Dinar Atatürk İlköğretim Okulu yatılı 200 kişilik pansiyonunun yaklaşık maliyeti bir türlü çıkarılmadı. Bunu ihaleye çıkartmayan milli eğitime varsa bir hakkım helal etmiyorum. İkincisi Dinar’da 2011 bütçesinde planlanıp Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden ihaleye çıkıp mucurunu aldığımız halde bir türlü yapılamayan yollar için varsa bir hakkım Dinar’lı seçmenlerin bana verdiği hakları asla ve asla Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nde kim ne kadar müdahil olduysa helal etmiyorum. Üçüncüsü de dünya da ilk defa bunu tekrar konuşuyorum, astarla ot mücadelesi yapan zihniyete de hakkımı asla ve asla zinhar hakkımı helal etmiyorum. 2012 Yılı bütçesinde Plan Bütçe Komisyon Başkanımız Selçuk Çirkin bey, bir başka arkadaşımın deyimiyle İGM’nin omurgası. Bu benim ifadem değil lütfen kimse alınmasın. İGM’de ki Plan Bütçe de 10 tane daire müdürü kadar çalışıp performans gösteren bir arkadaşın hazırladığı bir bütçeye de hayır oyu vermek başta Selçuk Çirkin olmak üzere bütçeyi hazırlayan arkadaşlara haksızlık olur diye düşünüyorum. Bazı basında ‘İbrahim Acar yanlış yaptı’ şöyle dedi böyle dedi yayınları var. Şahsım olarak hiçbir kurum amiri ve daire müdürüyle problemim olmadı.” dedi.
Yeni bütçe hayırlı olsun
MHP Grup Başkanı İsa Çağa yaptığı konuşmada, 2012 bütçesinin gelişmekte olan Afyonkarahisar’a yeterli olmadığını söyledi. Bütçenin hayırlı uğurlu olmasını dileyen Çağa, gelecek dönemlerde daha yüksek rakamlarla bütçe hazırlamayı temenni etti. İscehisar üyesi Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin, 2012 bütçesi hakkında konuştu. Çirkin, 1 yıl önce 2011 bütçesini aynı kürsüden aktardığını yine 2012 bütçesini aktarmanın kendisine nasip olduğunu söyledi. Selçuk Çirkin performans cetvellerinin okunduğu için rakamlara çok fazla girmeyeceğini dile getirdi. Milli eğitim çalışma ve yatırımlarına yüzde 23 pay ayrıldığını belirten Çirkin; “Beş milyon TL’lik parke taşı yapım işini geçen yıl ki gibi planladık. Bu yatırımlar Köylere Hizmet Götürme Birliklerince gerçekleştirilecek. Sosyal çalışmacı ihtiyacı hizmet alımı eksiği giderilecek. Sertifikalı tohum ve sabit sağım ünitesi ile tarıma destek verdik. İki yüz kilometrelik birinci kat asfalt yapılacak. Uzun yıllara sari olarak meclis hizmet binamızın yapımı bulunmaktadır.” diye konuştu.
Hatayı da hatasızlığı da
unutmayalım
Plan Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin, hataların meclis kürsüsünden söyleneceğini ifade etti. Çirkin, şahsının İscehisar’dan her 4 kişiden 3’nün oyunu alarak üyeliğe seçildiğini kaydetti. Çirkin şöyle konuştu: “Plan Bütçe komisyon başkanlığı görevine meclis üyelerinin teveccühü ile geldim. Bu güvene layık olabilmek için ben elimden geleni yapıyorum. Bana yapılan iltifatlara teşekkür ederim. Ama bu kadar abartılmaması gerektiğini düşünüyorum. Elimden geldiğince görevimin gereğini yapmaya çalışıyor tüm üyelerinde aynı şeyi yaptığını düşünüyorum. Daire müdürlerimi-zin de ellerinden geldiği kadar görevlerini yapmaları hususunda hemfikirim. Elbette aksaklıklar var. Yiğidi öldürün hakkını verin. Kötü şeyleri burada söyleyelim ama amacımız yanlışları düzeltmek olsun. Ama güzel şeyleri de söyleyelim. Hiç mi güzel yapılan bir şey yok. Basın önünde konuşuyoruz. Halkımız sanki meclis hiçbir şeyi güzel yapamıyor, daire hiçbir şeyi güzel yapamıyor gibi algılıyor. Bizim 3 bin 922 kilometre köy yolumuzdan 2 bin 639’u asfaltlanmış. Hatalı imalat yapılmış olabilir. Geri kalan kısmını unutmayalım diyorum. 388 Köy, 90 belde ve 17 ilçeye hizmet veriyoruz. Mümkün mertebe üzüm yiyelim bağcı dövmeyelim.”
Bütçe maddeleri oylandı
Afyonkarahisar İGM Plan Bütçe Komisyonu’nca hazırlanan 2012 mali yılı bütçe maddeleri oylandı. Toplam 11 madde tek tek oylandı. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 44. maddesi ile Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 24. maddesine göre hazırlanan 2012 Mali yılı İl Özel İdaresi bütçesi oy birliğiyle kabul edildi. İl Özel İdaresi birimleri için ödenek cetvelinde gösterildiği gibi toplam 49.950.000,00-TL ödenek verildi. İl Özel İdaresi bütçesinin gelirleri Gelirlerin Ekonomik Sınıflandırması cetvelinde gösterildiği gibi toplam 50.450.000,00-TL olarak tahmin edildi. 2012 Mali Yılı gider bütçesinde yer alan 49.950.000,00-TL tutarında ki ödenekler ile finansmanın ekonomik sınıflandırması tablosundaki 500.000,00-TL tutarındaki İller Bankası Borçlanması ana para ödemelerine, gelir bütçesinde tahmin edilen 50.450.000,00-TL tutarındaki gelirler karşılık gösterilmek suretiyle denklik sağlandı. Gelir çeşitlerinin yasal dayanakları (C) cetvelinde gösterildi. Yasal dayanağı bulunmayan gelir tahsil edilemeyecek.
G cetvelinde nicelik ve niteliği gösterilen yatırım projeleri için Vali, hükmü birden çok yılı kapsayan sözleşme yapmaya yetkilidir. 6245 sayılı Harcırah Kanununun 8’inci maddesi gereğince memur ve hizmetli olmayanların yurt içi ve yurt dışı gezi ve görevlerinde verilecek günlük ve yol giderleri bağlı (H) cetvelinde gösterilen miktarlar üzerinden ödenecek. Bütçe şu belirtilen cetvellerden oluşuyor; Bütçe kararnamesi, ödenek cetveli, gelirlerin ekonomik sınıflandırması cetveli, finansmanın ekonomik sınıflandırılması cetveli, gelirlerin yasal dayanağını gösteren cetvel, çok yıllı gider bütçesi cetveli, çok yıllı finansmanın ekonomik sınıflandırma cetveli, gelecek yıllara yaygın yüklenmelmeri kapsayan taahütler, memur olmayanlara verilecek yolluk cetveli, ihdas edilen memur kadro cetveli, 237 Sayılı Taşıt Kanununa göre satın alınacak taşıtları gösteren cetvel, mevcut taşıtları gösterir cetvel, ayrıntılı harcama programı, finansman programı. Sözleşmelerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, 5686 Sayılı Kanun gereği termal ve mineralli sulardan alınacak idare payı 3213 sayılı Maden Kanununa göre alınacak devlet hakkı için Haziran ayı taşınmaz mal kira bedellerini tahsile esas son taksit sürelerini, takip eden ayın en geç 20’si olarak tespit edildi. Meclisçe kabul edilen bütçede ancak ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen usul ve esaslara uyulmak suretiyle değişiklik yapılabilecek. Bu kararname hükümleri 01 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu kararname hükümlerini Vali yürütecek.”

İGM’de çok sesli bütçe kapanışı

2012 yılı Mali bütçesinin oylanıp karara bağlandığı İGM’de bütçe maddeleri oylanmadan önce AK Parti, MHP ve CHP’li üyeler eteklerinde ki taşı döktüler. İGM’de bütçe çalışmaları kapanışında ki çok seslilik dikkat çekti

Komisyonlarda herkes çalıştı
İl Genel Meclisi (İGM) merkez üyelerinden Ahmet Kocakulak bütçe oylaması öncesinde yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar’a daha fazla yatırım yapılmasını tüm üyelerin gönülden istediklerini söyledi. “Keşke İller Bankası’ndan gelen paylarımız, dairemizin gelirleri daha yüksek olsa da daha yüksek rakamlı bütçe yapsak.” diyen Kocakulak; “İGM’de ki bütün arkadaşlarımız biliyorlar ki bu bütçe en rantabıl bir şekilde yapılmıştır. Azami yatırıma özen gösterilmiştir. Mümkün olduğu kadar dairenin ihtiyaçları ancak daireyi idare edecek noktaya çekilmiştir. Yatırım olmayan bütçelere çok fazla ödenek konulmamıştır. Buna hep beraber şahit olduk. Yatırımlar elbette imkanlar ve ihtiyaçlar ölçüsünde yapıldı. Komisyonlarda hep beraber çalıştık. Komisyonlarda bütün parti gruplarımızdan arkadaşlarımız görev alıyor. Başkanımızın daveti üzerine 3 arkadaşımızda komisyon görevleri olmamasına rağmen toplantılara katıldılar. Komisyon çalışmalarını yürüten, emeği geçen tüm İGM üyelerine ne kadar teşekkür etsek azdır.” dedi.
Kürsüde konuşan müdür hata yapabilir
Kendisinin hiç kimseyi savunmak için konuşmadığını vurgulayan İGM üyesi Ahmet Kocakulak, MHP Dinar üyesi İbrahim Acar’la aynı komisyonda çalıştıklarını kaydetti. Komisyon çalışmalarında hiçbir zaman görüş ayrılıkları olmadığını dile getiren Kocakulak’a İbrahim Acar, “Doğrudur.” karşılığını verdi. Kocakulak sözlerine şöyle devam etti: “Şunu düşünüyorum mutlaka insanoğlu her zaman hata yapabilir. Elde olmayan sebeplerle de hata yapabilir. Ben daire müdürleri-mizin art niyetli ya da kasıtlı olarak hata yapmadıklarını düşünüyorum. Bilgileri dışında bazılarının hata yaptıklarını düşünüyorum. Bu mecliste bu kürsüye çıkıp konuşmak kolay değildir. Biz hepimiz siyasetçiyiz. Hepimiz buraya halk huzurunda konuşarak geldik. Bu kürsüde bir daire müdürünün konuşması onu tedirgin edebilir, hata yapmasını da sağlayabilir. Bundan dolayı. Hatalar olabilir ama eğer art niyetleri, kasıtları olursa bu süreçte hepimizde gördük. Hem Meclis Başkanımız hem de tüm üyeler gruplar dahil gerekli müdahaleyi yapıyor. Bu mecliste hiç kimse yatırımlar konusunda partizanlık yapmıyor. Kararlarımız oy birliğiyle çıktı. Bu bütçenin ne kadar doğru olduğu ve yatırımların Afyonkarahisar’a faydalı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
Başmakçı’da beni sıkıştırıyorlar
CHP’li Başmakçı üyesi Ali Işık, 2012 yılı bütçe oylamasında oyunun renginin evet olduğunu dile getirdi. Oylamada evet kullanmasına karşılık eleşti-rilerinin de olacağını aktaran Işık; “Arkadaşlarımız özveriyle çalıştılar. Komisyonlarda harıl harıl çalıştılar. Bu komisyonları bizde izledik. İlçeler teslim edilmiş, kriterler konulmuş. Fakat öyle komisyonlara vardım ki iki tane komisyon üyesinin gönlünü etmek için komisyon başkanı ne hale geleceğini şaşıyor. Ben bunu eleştiriyorum. Kriter belli ise benim Başmakçıma ilkokul hazırlık bütçesinde varken alındı. Sorduğumda öğrenci, sınıf sayıları konuldu böldüler dediler ki senin sınıfın öğrencilerine yeter. Bir başkasına varıyoruz. Yani kriterlerin düzgün şekilde uygulanması taraftarıyım. Ben Başmakçı’da ki çığlık demiştim. O çığlığı tekrar yineliyor buradan Salih Başkanımıza da söylüyorum. Diyorum ki mutlaka o iki il arası birleşsin. Her tarafı 3 veya 4 kilometredir. Afyon İGM bu kadar aciz değildir. Özel İdarede ki tüm müdürlere sesleniyorum bu gayreti göstersinler. Beni Başmakçı’da çok sıkıştırıyorlar. Mutlaka bunun yapılmasını istiyorlar. İnanın Başmakçı’da sosyal amaçlı kullanacağımız bir tane salonumuz yok. Bunu tekrar dillendiriyorum. 2012 yılı bütçemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Çok sıkıştırıldım geri adım atmadım
İGM Başkanı Salih Sel, milli eğitimle ilgili Ali Işık’ın eleştirilerine katıldığını söyledi. Kendisine gelen konularda da kesinlikle kriterleri çiğnemediklerinin altını çizen Sel; “Baştan koyduğumuz şartları çiğnemedik kimseye de çiğnetmedik. Israr eden arkadaşlarımız oldu yapmadık. Onu özellikle belirtiyorum. Herkes kendi ilçesine bir şeyler yapmak istiyor. Seçmene diyecek ki ben ilçe-ye şunu kazandırdım ben bunu yaptım diyecek. Bunu herkes her partili ister. Beni de çok sıkıştıran oldu. Bunalmama rağmen bir tek geri adım atmadım, atmamda.” diye konuştu.
Talep bu dönem değerlendirilemedi
Eğitim Gençlik Spor Komisyon Başkan Vekili Mehmet Beşkardeş, Başmakçı’da ki okulu incelediklerini söyledi. Başmakçı Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun etraftaki mahallelerden de öğrenci aldığı için sıkıntılı olduğunu kaydeden Beşkardeş, talebin bu dönem değerlendirilemediğini söyledi.
Acar: Vallahi ağlayacağım
İGM Dinar üyesi İbrahim Acar, bütçe görüşmeleri başlangıcından beri isyanda olduğunu, kendisinin ilköğretim öğrencisi olmadığını yor yordam bildiğini kaydetti. Aktif siyasetin içinde 16 yıldır bulunduğunu kaydeden Acar şunları söyledi: “Eski Meclis Başkanımız Ahmet Kocakulak’a ağabey diyorum. Tecrübelerinden yararlanmak istediğimi kendisine söylerim. Her partiden arkadaşımız benim hiç kimse ile şahsi problemim olmadığını çok iyi bilir. Benim siyasi problemim sandık konulunca başlar sandık kalkınca biter. Ondan sonra hizmet girer. Ben hiç kimsenin asılmasını kesilmesini istemiyorum. İl Özel İdaresi olarak biz beytülmal olarak tüyü bitmedik yetimin hakkını burada aklımızın erdiğince, gücümüzün yettiğince paylaştırmaya çalışıyoruz. Benim isyanım dünyada ilk defa astarla ot mücadelesini yapan adam buraya gelip samimi bir şe-kilde ikrar ediyor. Şahsıyla asla asla problemim yok. Basında benim fotoğrafım kullanıldı. Benim böyle bir sıkıntım yok. Sizde İbrahim Acar bey haklı diye söylediniz. Ama bu iş geldi benim şahsi meselemmiş gibi oldu. Benim şahsi problemim olursa insani ve hukuk kurallarında çözmeye çalışırım. Kalem kılıçtan daha keskindir. Bir daire müdürünün kalbi kırılacak diye söylemem gerekenleri söylememem mi gerekiyor. Biz seçilip geldik. Kim kırılırsa kırılsın. Ben her gün 150 kilometre yol gidip geliyorum. Zerre hatam varsa özür dilemesini de bilirim. Ot mücadelesinde astar kullanımını ispat edemezsem ben İGM üyeliğinden, partimden istifa edip siyaseti bırakacağım. Afyonkarahisar iline gelmeyeceğim. Vallahi ağlayacağım.”
Çağa: “Vali Bey bu adamı hala tutuyor”
İGM Başkanı Salih Sel, meclis üyeleri olarak gereken her şeyi konuşacaklarını, insan olan yerde hatanın olacağını belirtti. Sel, bu durumun basına sürekli malzeme sağlanmasının, konuyu gündemde sıcak tutmanın da bir anlamı olmadığını savundu. MHP Grup Başkanı İsa Çağa, konuyu basının net olarak yayınlamadığı görüşünü aktararak; “Ben hayret ediyorum. Vali Bey bu adamı hala tutuyor.” dedi. Sel; “Toplantıya girmeden önce dedim ki bunu toplantı bitsin şu şekilde çözelim diye konuştuk.” ifadelerini kullandı. MHP üyelerinden Murat Çandır, konunun Ahmet Kocakulak tarafından ilgili birim müdürüne arka çıkar şekilde açılması nedeniyle dallanıp budaklandığnı söyledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme