Şap’ta seferberlik yılı olmalı”
Veteriner Hekimler Odası Başkanı AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Fatih Birdane, 2011 yılının Şap hastalığında seferberlik yılı olması gerektiğini açıkladı. Gıda ve hayvanın tarımdan ayrı düşünülemeyeceğini belirten Oda Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Fatih Birdane, şap hastalığı ile mücadele de daha gerçekçi olunması gerektiğini ifade etti. Aşı duyarsızlığı oluşturulmamalı Veteriner Hekimler [&hellip]
Veteriner Hekimler Odası Başkanı AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Fatih Birdane, 2011 yılının Şap hastalığında seferberlik yılı olması gerektiğini açıkladı. Gıda ve hayvanın tarımdan ayrı düşünülemeyeceğini belirten Oda Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Fatih Birdane, şap hastalığı ile mücadele de daha gerçekçi olunması gerektiğini ifade etti.
Aşı duyarsızlığı oluşturulmamalı
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih M Birdane, şap hastalığı ve salgınlardan korunmada değişmesi gerekenler hakkinda bilgi verdi. Birdane, Nisan ve Mayıs aylarında tüm ülkede şap hastalığına karşı aşılama kampanyası bitirildiğini, illerde farklı olmakla beraber şap hastalığı kalmadığını, hastalığın bölgede devam ederken aşılamayı da bitirdiklerini kaydetti. Henüz 1 ay geçmişken ülkenin çeşitli yerlerinden yeni salgın haberlerinin geldiğini belirten Oda Başkanı AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Fatih Birdane; “Emeklere, vatandaşa, hayvanlara yazık. Aşılama bitirildi ise, madem hasta yoktu bu çıkan salgınlar neyin nesi ? Hastalık bölgede vardı biz de aşılama yaptıysak hastalanan bu hayvanlar aşısız mıydı ? Aşıya rağmen pazarı kapattıracak şap salgınları da ne demek ? Aşıdan etkilenmeyen başka bir şap tipi mi var ? Böyle ise bunların cevapları verilmelidir. Aşımız etkisiz mi, yetersiz mi, bakanlığın elinde veri var mı ? Bilmiyoruz. Sadece körü körüne aşılama yapılacak diye diretilmemeli ve sadece buna da güvenilmemelidir. Aşılama çok önemli olmakla beraber uygulamalar sonunda başarısızlıklar devam ederse ki gün geçtikçe kötüye gidiyoruz, vatandaşın aşı yaptırma konusunda duyarsız kalmasına neden olabiliriz. ‘Aşı yaptıralım’ ‘Yaptır aşını artır aşını’ sloganları ile hazırlanan bilinçlendirme faaliyetleri de boşa çıkmış olacaktır.” dedi.
Yönetmelik Türkiye
şartlarına göre düzenlenmeli
Veteriner Hekimler Odası Başkanı AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Fatih Birdane, Şap Enstitüsü’ne çok büyük işler düşmekte iken kapatılsın şeklinde fikir beyan edenleri uyarmak istediğini belirtti. Bu sorunun tek başına muhatabının onlar olmadığını, yetiştiricinin bilinçli davranmayıp yanında olmamaları halinde başarılı olunamayacağını savunan Birdane sözlerine şöyle devam etti: “2011 Şap için seferberlik yılı olmalı ve bu işin gerçekleri ortaya çıkarılmalıdır. Daha 2011 yılında çıkarılan ve bir çok eksikleri bulunan, yapılabilirliği imkansız maddelerden oluşan yönetmelik ülkemiz şartlarına göre yeniden düzenlenmelidir. Vatandaşın sütünü satmasını engellemek istiyorsanız bunun bedelini devlet ödemeli, kesimlik hayvanlardan kaybını da karşılamalıdır. Sadece ‘yasak’ demekle sorun çözülmez. Şap hastalığı ile ilgili ülkemizin verilerini toplaması ve değerlendirmesi gerekmektedir. Bizim yapımız diğer ülkelerle aynı değildir. İngiltere deki salgınlardan sonra stratejik planlarını sorgulayan tüm ülkelere inat biz uygulamalarımızda değişiklik yapmamaktayız, yaptıklarımızın da izahı bulunmamaktadır. Bakanlığın ismini değiştirdik ama yapısını değiştiremedik. Umarım yapısı da sadece isim değişikliği ile kalmaz. Gıda ve Hayvan mutlaka Tarım’dan ayrı düşünülmeli ve buna göre yapılandırılmalıdır.” (Kocatepe)