20 senedir mağdurlar – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin 1992’de belirlenen istimlak alanının şehre yakın tarafında kalan arazi sahipleri mağdur olduklarını iddia ediyor. Arazi sahipleri, “Yıllardır bizim durumumuza bir çare bulunmadı. Ya arazimiz istimlak edilsin, ya da burası imara açılsın” diyorlar Afyon Kocatepe Üniversitesi kurulduktan sonra ilan edilen istimlak alanları, bölgedeki arazi sahiplerinin tepkisini çekiyor. Afyonkarahisar-Eskişehir karayolu üzerinde bulunan ve Üniversite’nin [&hellip]

20 senedir mağdurlar

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin 1992’de belirlenen istimlak alanının şehre yakın tarafında kalan arazi sahipleri mağdur olduklarını iddia ediyor. Arazi sahipleri, “Yıllardır bizim durumumuza bir çare bulunmadı. Ya arazimiz istimlak edilsin, ya da burası imara açılsın” diyorlar

Afyon Kocatepe Üniversitesi kurulduktan sonra ilan edilen istimlak alanları, bölgedeki arazi sahiplerinin tepkisini çekiyor. Afyonkarahisar-Eskişehir karayolu üzerinde bulunan ve Üniversite’nin istimlak alanı içine giren arazi sahipleri, “20 yıldır bekliyoruz. Ya arazimiz istimlak edilsin, ya da burası imara açılsın” talebinde bulunuyor. Bölgede istimlak bekleyen arazilerin toplam 1 milyon metrekareyi bulduğu, yaklaşık 60 arazi sahibinin de istimlak ya da imar kararını talep ettiği belirtiliyor. Arazisi olduğu halde işletemeyen vatandaşlar, Afyonkarahisar Belediyesi’ne dilekçeyle başvurmaya hazırlanıyor.
BİR ÇÖZÜM
İSTİYORLAR
Bölgedeki arazi sahiplerinden İhsan Özşap, ticaret, hayvancılık yapamadığını, bankalardan da kredi alamadığını belirtti. Özşap, “Biz burada 22 senedir herhangi bir ticaret ya da hayvancılık yapamıyoruz. Bankalardan kredi alamıyoruz. Bizim arsalarımızın karşı tarafında 20 günde istimlakı kaldırdılar. Burada Üniversite’nin istimlak sahası olarak geçiyor arazilerimizi ne satın alıyorlar, ne bizim bir şey yapmamıza izin veriyorlar. 15 bin metrekarelik bir alana sahibim. Ama emekli maaşım olmasa aç kalıyorum. Bizim arsamızı ya imara açsınlar ya da Bayındırlık birim fiyatından satın alsınlar. Arazilerimizin olduğu bölgenin sağı ve solunda öğrenci yurdu var. Üniversite’nin bu tarafa doğru genişlemesi mümkün değil” dedi.
1989’DAN BU YANA ATIL
Almanya’da biriktirdiği parayla Afyonkarahisar’da arazi satın aldığını, ama araziyi kullanamadığını kaydeden İsmail Kılıç ise “Biz bu araziyi aldığımız zaman sene 1989’du. 1989’dan beri hiçbir şey yapamadım. Bütün ömrümü bu çiftliğe gömdüm. Aşağı yukarı 32 bin metrekarelik bir alana sahibim. Her sene Rektörlüğe soruyoruz, ama ödenek çıkmadı dediler, her sene bizi böyle mağdur ettiler. Ben mezara gidince mi imara açılacak burası?” diye konuştu.
YOLUN SAĞI ÇÖZÜLDÜ, SOLU BEKLİYOR
Arazi sahibi olduğu halde herhangi bir işlem yapamadığını söyleyen Fahrettin Gayıran ise şu ifadeleri kullandı:
“Biz burada hayvancılık yapıyorduk. 2007 senesinde Afyonkara-hisar Belediyesi’nden bir yazı geldi, hayvancılık bu bölgeden kaldırılmıştır denildi. Biz hayvanlarımızı zararına kestirdik. 2008 senesinde burada işyeri açmak için ruhsat istedik belediyeden. At çiftliği kurmak için müracaat ettik. Ama sonuç alamadık. Bizim yerimiz üniversiteye 100 metre yakınlıkta. 60 aile mağdur. ‘Mağduriyetler giderildi’ deniyor ama yolun sağ tarafındaki parseller imara açıldı, sol tarafı kaldı. Yolun sağ tarafında 1 kişinin 55 parseli var. Diğer imara açılan parseller de siyasi ve ailevi gücü olanların. 20 senedir bir kişi gelip burası nedir, ne değildir diyerek çalışma yapmadı.”

Murat ARISOY

Bakmadan Geçme