• Haberler
  • Ekonomi
  • 20 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak Fabrika Açılıyor

20 Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak Fabrika Açılıyor

Çinli otomotiv devi, Türkiye'ye fabrika kuracağını açıkladı. 20 bin kişiye istihdam sağlayacak fabrika nereye kurulacak?

Çinli otomotiv devi BYD Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldı. 1 milyar dolarlık yatırım kararı alan otomotiv devi altyapı çalışmalarına başladı.

Manisa’ya 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı alan dev otomotiv firması doğrudan 5 bin kişi, dolaylı yoldan 20 bin kişiye istihdam sağlayacak. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulacak olan tesisin altyapı çalışmaları başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır: “Tesisler 2026'da üretim başlayacak, imzalar atıldı. Manisa OSB'de yer tahsis süreci tamamlandı. Fabrika inşaatına ilişkin izin başvuruları gerçekleştirildi.” dedi.

BYD KİMDİR?

2003 yılında kurulan BYD Auto, merkezi Shenzhen'de bulunan ve BYD Company'nin bir yan kuruluşu olan Çinli bir otomotiv firmasıdır. Başlangıçta cep telefonu pilleri ve elektronik bileşenler üretmeye odaklanan BYD, daha sonra otomotiv sektörüne adım atmış ve günümüzde Çin'in en büyük otomobil üreticilerinden biri haline gelmiştir. Şirket, binek otomobillerin yanı sıra otobüs, kamyon, elektrikli bisiklet, forklift ve elektrikli araç aküsü gibi geniş bir yelpazede üretim yapmaktadır. BYD'nin ürün gamında bataryalı elektrikli araçlar (BEV'ler) ve takılabilir hibrit elektrikli araçlar (PHEV'ler) önemli bir yer tutmaktadır. Mart 2022'ye kadar içten yanmalı motorlu araçlar da üreten BYD, Denza, Yangwang ve Fangchengbao markalarının da sahibidir.

Haziran 2022'de BYD, dünya çapında en büyük elektrikli araç üreticisi olarak Tesla'yı geride bırakmış ve 2022'nin ilk yarısında yaklaşık 641.000 elektrikli araç (BEV ve PHEV dahil) sattığını açıklamıştır. Ancak bataryalı elektrikli araçlarda (BEV) Tesla’nın gerisinde kalmıştır. Aynı yıl BYD, Çin’de bir yılda bir milyon adet yeni enerji aracı (NEV) üreten ilk otomobil üreticisi unvanını kazanmıştır.

Bakmadan Geçme