2 ton 940 kilo atık pil toplandı
Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği işbirliğinde 2007 yılında başlatılan atık pil toplama kampanyasında 2011 yılının ilk yarısı itibariyle 2 ton 940 kilo atık pil toplandı 400 noktaya toplama kutusu dağıtıldıAtık pillerin çevreye gelişi güzel atılmaması, su ve toprak kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla 2007 yılında Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri [&hellip]
Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği işbirliğinde 2007 yılında başlatılan atık pil toplama kampanyasında 2011 yılının ilk yarısı itibariyle 2 ton 940 kilo atık pil toplandı
400 noktaya toplama kutusu dağıtıldı
Atık pillerin çevreye gelişi güzel atılmaması, su ve toprak kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla 2007 yılında Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği, TAP Derneği (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) ile protokol düzenlenmişti.Kampanya çerçevesinde başta ilköğretim okulları olmak üzere, Birliğe üye Belediyelere, kamu kurumlarına TAP Derneğinin destekleri ile 2011 yılı itibariyle yaklaşık 400 noktaya atık pil toplama kutusu dağıtıldı.
Konuyla ilgili Çevre Hizmetleri Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre 2007 yılında; 46 ton 50 kilo, 2009 yılında; 485 kilo, 2010 yılında 715 kilo atık pil toplanırken 2011 yılı hedefinin ise 4 ton atık pilin toplanması olduğu bildirildi. 2011 yılının ilk yarısında kampanya dahilinde ve kampanyaya katılmayan diğer okullardan toplam yaklaşık 2 ton 940 kg atık pil toplandığı ifade edildi.
Toprağa karışan piller kansere
neden olabiliyor
2011 yılı Atık Pil Toplama Kampanyası sonuçları belirlendiği bildirilirken, dereceye giren okullara, Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde ödül töreni yapılacağı açıklandı.
“Atık pillerin doğaya verdiği zararın önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar hakkında Çevre Hizmetleri Birliği’nden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:”Elektriğin olmadığı her yerde atık piller, yoğunlukla kullanılmaktadır. Atık piller çoğu zaman organik atıklarla birlikte aynı çöp kutusuna atılmaktadır. Oysa piller çinko, mangan, gümüş ve civa gibi birçok ağır metali bünyesinde içermektedir. Toprağa karışan piller, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insanlara geçerek, sakat doğumlara hatta kanserlere neden olabilmektedir. Atık pillerin çevreye ve insan sağlığına zararlarını en aza indirebilmenin ilk şartı, halkımızın atık pillerin doğaya ve insanlara vermiş olduğu zararlar konusunda bilinçlenmesidir. Bu konuda bilinçlenen vatandaşlarımız ve çocuklarımızın atık pillerin geri kazanımı konusunda üzerlerine düşen görevleri yapacaktır. Bu amaçla 2010 yılı Kasım ayında Birliğimiz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve TAP Derneği ile ortaklaşa okullar arası atık pil toplama kampanyası düzenlenmiştir. Kampanya kapsamında öğrencilere ve öğretmenlere eğitim seminerleri düzenlenmiş olup, il genelinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen toplam 222 okuldan 222 öğretmenimize uzmanlar tarafından eğitim semineri düzenlenmiştir. Seminere katılımın yoğun olması, kampanyaya olan ilgiyi de arttırmış olup, Nisan ayında sonlandırılan kampanyaya 72 okul katılmıştır. Yine atık pil toplama kampanyasına katılmayan okullardan da atık piller alınmıştır. Atık pillerin toplanması ve geri kazanımı konusunda Her yıl yapılan eğitim çalışmaları, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin desteği, atık pillerin toplanması ve geri kazanımı konusunda daha güzel noktalara gelmemizi sağlamaktadır.Bu konuda desteklerini ve ilgilerini esirgemeyen başta Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Tap Derneği olmak üzere, tüm eğitim camiasına ve öğrencilerimize teşekkür ederiz”denildi.