2 bin ton domates üretiyorlar
Bircan Tohum işletmesi 23 Nisan 2010 günü üretime başladı. İşletmede toprakla bağlantısı olmayan domatesler hormonsuz olarak üretiliyor. Isı sisteminde jeotermal suyu kullanan Bircan Tohum yıllık ortalama 2 bin ton üretim yapıyor. İngiltere’ye ve Almanya’ya ihracat yapıyorlar Afyonkarahisar’da termal seracılığınöncülerinden lan Bircan tohum üretimini sürdürüyor. 4 milyon TL ile kurulan Bircan Tohum, Haydar Hancıoğlu ve Mustafa [&hellip]
Bircan Tohum işletmesi 23 Nisan 2010 günü üretime başladı. İşletmede toprakla bağlantısı olmayan domatesler hormonsuz olarak üretiliyor. Isı sisteminde jeotermal suyu kullanan Bircan Tohum yıllık ortalama 2 bin ton üretim yapıyor. İngiltere’ye ve Almanya’ya ihracat yapıyorlar
Afyonkarahisar’da termal seracılığınöncülerinden lan Bircan tohum üretimini sürdürüyor. 4 milyon TL ile kurulan Bircan Tohum, Haydar Hancıoğlu ve Mustafa Açıkgözoğlu başta olmak üzere 7 ortaklı bir işletme. Şu anda 60 kişiye istihdam sağlayan Bircan Tohum, 40 bin metrekareye kurulu. 2011 yılının ortalarında 60 Bin metrekare kadar daha büyüyerek 100 Bin metrekare olarak üretim yapıyor olacak.
İlk domates ekim işlemini Mayıs ayı itibariyle yapılan Bircan Tohum’da Aralık ayının sonuda üretim sona ermiş olacak ve yeni üretime geçmek için tekrar ekim işlemine geçilecek. Mayıs ve Aralık ayları arasında, yani ilk üretimde bin 200 ton domates üretimi planlanıyor. Yıllık olarak üretime geçildiğinde dönüm başında 50 ton domates üretimi planyan Bircan Tohum işletme genelinde 2 bin ton domates üretmenin planlarını yapı-yor. Normal bir çiftçi değerlendirmeye alınırsa bir dönüm arazide 5 ton ürün alıyorsa, Bircan Tohum 50 ton, yani ortalama 10 katı kadar fazla ürün elde ediyor.
Toprakla bağlantısı yok
Domateslerin yetiştirilişi hakkında bilgi veren Bircan Tohum Ziraat Mühendisi Kerim Topbaş, “Domatesler, fide halinde gelir. Fideleri askı sistemi üzerinde, toprakla bağlantısı olmayan bir sistem de yetiştiriliyor. Her bir fideyi bir saksıya dikeriz. 100 Bin bitkimiz var şu anda ve her biri bir saksıda olarak düşünün. Ortalama bir bitki bir sene de 13 metre uzunluğa ulaşıyor ve maksimum seviyede ürün verir. Sulama işlemi seramızda genel olarak, her bir saksıya bir şırınga bağlı olduğunu düşünün ve şırınga yardımıyla suyu enjekte ettiğimizi düşünün. Tabii şırınga değil ama ona benzer bir sistem. Bu şekilde hem sulaması hemde gübreleme işlemi yapılır” dedi.
“Hormonsuz üretim yapıyoruz”
Halk, yılın her döneminde üretim yapıldığı için seralarda hormon kullanıldığını düşünür. Bu iddialara cevap veren Topbaş, “Bizim ürünlerimizde asla hormon yoktur. Tamamen doğal ürünler üretiyoruz. Gübreleme işlemini kısaca açıklamamda yarar vardır. Yılların araştırmaları sonucu ortaya çıkan bilgilere karşılık üretim yapıyoruz. Bu, şu demek oluyor, bilim adamları yıllardır deneyler ve araştırmalar yapmış, domates topraktan hangi besinleri ve değerleri alarak meydana geliyor. Bizde o bilgilere dayanarak makro ve mikro elementleri sulama yoluyla bitkiye enjekte edi-yoruz. Makro elementler, fotosentezi sağlar. Bunlarda azot, potasyum ve fosfor ağırlıklı değerlerdir. Mikro elementlerde toprakta bulunan değerlerdir. Bunlarda çinko, bakır ve bor gibi değerlerdir. Gübreleme bu şekilde yapılıyor. Yani topraktan ve doğadan alması gereken bütün besinlerini bitkiye biz ejekte ediyoruz. Tekrar vurguluyorum hormon kullanmıyoruz” diye konuştu.
Ürünlerin ısıta sistemini ise temal suyu ile yaptıklarını belirten Topbaş şunları söyledi: “Ürünlerimize alttan ve üstten ısıtma sistemi ile sıcak bir ortam sağlı-yoruz. 70 derecelik jeotermal suyu ile de sıcaklığı sağlıyoruz.”
İngiltere ve Almanya’ya ihracat yapılıyor
Üretimden sonraki aşamada bitkiden toplanan ürünler tek tek kutulanarak hazır duruma getiriliyor. Paletlerle kutular birleştiriliyor. Paletlenen domatesler portif yardımıyla kamyonlara yükleniyor. Devamında ise İngiltere veya Almanya’ya ihracat yoluyla gönderili-yor. Ayrıca Ankara ve İstanbul’a da ürün sevkiyatı var. Afyonkarahisar’da ise sadece Özdilek firmasıyla çalışmayı tercih ediyor. (Kocatepe)