2 bin kişi Ata’nın izinde yürüdü

Büyük Taarruz'un 92'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) bu yıl onuncusunu düzenlediği Kocatepe Zafer yürüyüşünde 3 bini aşkın katılımcı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde yürüdü Zafer Yürüyüşü öncesi Şuhut İlçesi'nde Zafer Haftası açılış etkinliklerinde sahne alan Ferhat Göçer, yürüyüşe katılan gençleri coşturdu. Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen Büyük Taarruz'un 92'inci yıldönümünde [&hellip]

2 bin kişi Ata'nın izinde yürüdü

Büyük Taarruz’un 92’inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) bu yıl onuncusunu düzenlediği Kocatepe Zafer yürüyüşünde 3 bini aşkın katılımcı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yürüdü

Zafer Yürüyüşü öncesi Şuhut İlçesi’nde Zafer Haftası açılış etkinliklerinde sahne alan Ferhat Göçer, yürüyüşe katılan gençleri coşturdu. Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen Büyük Taarruz’un 92’inci yıldönümünde Afyonkarahisar üniversite öğrencileri ve sivil toplum örgütü temsilcilerine ev sahipliği yaptı. 10 Farklı üniversiteden 100’ü aşkın öğrenci yürüyüş için Afyonkarahisar’a geldi. Her ayrıntısının 92 yıl öncesini yaşatacak şekilde düşünüldüğü Zafer Yürüyüşü’nün öncesi Zafer Haftası etkinliklerinin açılışı yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katıldığı etkinlikler kapsamında, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşın planlarını son kez gözden geçirerek, bir gece konakladığı Şuhut Atatürk Evi’nin yanına yapılan ‘Kocatepe Savaş Panoraması’nın açılışıyla başladı.
Protokol üyeleri ve Zafer Haftası’na katılanlara Ay Yıldızlı kalpak ve kaşkol ile Büyük Taarruz şehitlerinin hatıra künyelerinin dağıtıldığı açılışta, Büyük Taarruz’un Cumhuriyet ve Türk tarihindeki en önemli olaylardan biri olduğuna değinen Bakan Veysel Eroğlu, “Birlik, beraberlik, kardeşliğimizi muhafaza ettiğimiz müddetçe bu topraklarda şanlı bayrağımız ilelebet dalgalanacaktır.” dedi.

ZAFER HAFTASI AÇILIŞINA, ‘ATATÜRK YOK’ PROTESTOSU

Atatürk Evi’nden Mehter Takımı öncülüğünde Şuhut İlçe Stadyumu’na yürüyen Bakan Eroğlu ve binlerce Zafer Yürüyüşü katılımcısı, ilçeyi söyledikleri marşlara inletti. Zafer Haftası etkinlerinin başında yer alan Büyük Taarruz tanıtım filminde Atatürk’ün yer almadığını iddia eden CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, sinirle protokolde kendisine ayrılan yeri terk etti. Bu sırada stadyuma yaklaşık 10 dakika gecikmeyle gelen Bakan Eroğlu’na tepki gösteren Toptaş, “Siyasi reklam yerine iki Atatürk resmi görmek isterdim” dedi. Toptaş’a sabah 10.00’da Kocatepe’de protokolün katılımıyla bir tören yapılacağını hatırlatan Eroğlu ise, “Sabahleyin tepede bizzat yerinde Atatürk’ü göreceksin, haydi şimdi güle güle” diye konuştu.

DAĞLARA LAZERLE ATATÜRK SİLÜETİ

Kocatepe Zafer Yürüyüşü’nün başladığı Çakırözü Köyü’nde giden Bakan Veysel Eroğlu ve yürüyüş katılımcıları köyde havai fişeklerle karşılandı. Askeri bando konseri ve büyük taarruz tanıklarının görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterisinin ardından askeri bando arkasında Kocatepe’ye doğru yürüyen Bakan Veysel Eroğlu ve beraberindekiler yaklaşık 1 kilometre yürüyerek, yürüyüş başlangıç alanına ulaştı. Yürüyüşçüleri lazerle dağlara yazılan “Cumhuriyetin kazanıldığı topraklara hoşgeldiniz” yazısı karşıladığı başlangıç noktasında Atatürk’ün silüeti ve Türk Bayrağı da dağlara yansıtıldı. Dakikalarca süren muhteşem havai fişek gösterisi sonrası yürüyüşçülere tek tek karanfil vererek uğurlayan Eroğlu burada yaptığı konuşmada ise şunları söyledi, “Bu topraklar, mübarek topraklar, istiklalimizin kazanıldığı topraklardır. Bu toprakların her karışı şehit kanı ile yoğrulmuştur. Hep birlikte bu vatana, bu toprağa sahip olacağız.”

ÜNİVERSİTELİLERDEN ZAFER HALAYI

Türk Silahlı Kuvvetleri Bandosu ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisiyle renklenen Zafer Haftası açılış etkinliklerinde Zafer Haftası kapsamında düzenlenen spor müsabakalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Büyük Taarruz’un çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasındaki önemini anlatan Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, büyük zaferin nasıl zor şartlar altında kazanıldığını anımsattı. Zafer Haftası etkinlikleri açılışına ise Ünlü Sanatçı Ferhat Göçer, damga vurdu. Kendisini dinleyen binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşatan Göçer, şarkılarıyla hem hüzünlü hem de keyifli anlar yaşattı. Ege yöresine ait şarkılarıyla üniversiteli gençlere zeybek oynatan Göçer, söylediği hareketli türkülerle de gençlere zafer halayı çektirdi.

YÜRÜYÜŞÇÜLERE SAVAŞ MENÜSÜ İKRAM EDİLDİ

Zafer Yürüyüşü’ne katılanlar, Türk Ordusu’nun gece gizlice yürüdüğü 14 kilometrelik yolu 92 yıl sonra yeniden yürüdüler. Yürüyüş boyunca yaklaşık 700 metre tırmanan yürüyüşçüler, dik yokuşların yanı sıra Kocatepe’nin soğuk havasıyla da mücadele ettiler. Yürüyüşe İzmir’den katılan 65 yaşındaki şeker hastası Yılmaz Ş.’nin kayıp olduğu haberi AKUT ve jandarmayı harekete geçirdi. Yürüyüş güzergahında 1 saat aramanın ardından bulunan Yılmaz Ş., aşırı yorulmuş ve üşümüş olması nedeniyle tedaviye alındı. Afyonkarahisar Garnizon Komutanlığı’na bağlı birliklerin Büyük Taarruz dönemindeki menü olan çorba, hoşaf, su ve ekmek ikram ettiği yürüyüşçüler, yaklaşık 3 saatte Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı Kocatepe’ye ulaştı.

DONDURUCU SOĞUK ETKİLEMEDİ

Hava sıcaklığının 5 derecenin altına indiği Kocatepe’de, sert rüzgarla hissedilen sıcaklık 0 dereceye kadar düştü. Battaniye ve polarlara sarılan yürüyüşçüler, Atatürk’ün Kocatepe’de çekilen fotoğrafından simgeleşen anıtı önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Atatürk’e benzerliğiyle dikkat çeken Nejdet Bardak’ın ilgi odağı olduğu Kocatepe’de, yorgunluktan bitap düşen bazı yürüyüşçüler gün doğumunu tulumların içinde uyuyarak bekledi.
Kocatepe’de yapılan törende Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin çok güç şartlar altında Kocatepe’de atıldığını hatırlatan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Büyük Taarruz Mustafa Kemal ve kahraman 198 bin Türk askerinin vatan sevgisi ve insan üstü gayretleriyle başarıya ulaşmış, Türk Milleti’nin bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya duyurmuştur.” Şeklinde konuştu.
AKÜ Halk Oyunları ve Dans Toplulu-ğu Gösterisi ile AKÜ Devlet Konserva-tuvarı’nın Kahramanlık Türküleri Konseri ile son bulan Kocatepe’de, bazı yürüyüşçüler gözyaşlarına hakim olamadı. Atatürk’ün ünlü Kocatepe heykeli önünde fotoğraf çektirmek için kuyruk oluşturanlar uzun süre fotoğraf sırası beklediği etkinlikler, yürüyüşçülerin Atatürk’ün taarruz emrini verdiği dakikalardaki gün doğumunun izlemesiyle sona erdi.
>> Onur BAYRAM’ın haberi

Bakmadan Geçme