2 Afyonlu, Çok Özel Bir Kitapta Buluştu

Prof. Dr. Turan Akkoyun'un editörlüğünü yaptığı yeni kitapta Türkiye'nin iz bırakan Başbakanlarından Adnan Menderes, birçok farklı yönüyle ele alınıyor.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, hemşehrimiz Prof. Dr. Turan Akkoyun’un editörlüğünde Disiplinlerarası Bakışta Adnan Menderes isimli kitap yayınlandı. Kitapta, Afyonkarahisarlı bir diğer bilim insanı Sevilay Demirpençe de yer alıyor. 

“KAZANIMLAR SAĞLAYAN BİR DEVLET ADAMI”

Kitap hakkında bir takdim yazan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Türk milleti; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde giriştiği ölüm-kalım savaşı olan Milli Mücadele’den başarıyla çıkıp, çağdaş uygarlık düzeyini aşma hedefine yönelip ulusal egemenliğe
dayalı Türkiye Cumhuriyetini tesis etti. 20’nci Yüzyılın tam ortasında, Cumhuriyet’in 27’nci yılında başbakan olarak demokrasimize iktidar değişikliğine öncülük eden Adnan Menderes çocukluğundan vefatına kadar yerelden ulusala siyasal, ekonomik, sosyal, uluslararası diplomasi, eğitim, tarım, kültür gibi hemen her alanda kazanımlar sağlayan bir devlet adamı olarak toplumsal hafızadaki yerini almıştır. Adını taşımaktan gurur duyduğumuz Merhum Başbakanımıza toprak, ekonomi, musiki, sağlık, kültür turizmi, eğitim, müze gibi alanlardan akademik değerlendirmelerin bulunduğu Disiplinlerarası Bakışta Adnan Menderes adlı eser toplumsal hafızada canlılığını muhafaza eden hususlara yeni kapılar aralamaktadır.

2 Afyonlu, Çok Özel Bir Kitapta Buluştu

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi isminin sorumluluğu ile bundan böyle de merhum Türk siyaset adamı ve başbakanı Adnan Menderes’e ilişkin yazılacak akademik, sosyo-kültürel cephelerden değerlendirmelerini sürdürecektir. Merhum Başbakan Adnan Menderes’i bir kere daha rahmetle ve saygıyla anıyorum.” dedi. 

DOĞUMUNDAN 125 YIL SONRA YENİDEN

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, hemşehrimiz Prof. Dr. Turan Akkoyun ise kitap için hazırladığı önsüzde şu ifadeleri kullandı:
“Kuruluşundan itibaren dört genel seçime katılan ilkinde şaibeler olduğu kanaati bulunduğundan kaybetmiş sayılmayan sonrakilerde sürekli kazanan Demokrat Parti’nin on yıllık başbakanı Türkiye’nin iç ve dış siyasetinde dikkate değer bir çıkış yakalamış, kendisi sonraki milliyetçi ve muhafazakar siyasi partilerin demokrasi rol modeli konumuna gelmiştir.

Doğumundan 125, partiyi kurmasından 78, iktidara gelişinden 74, müdahaleyle iktidardan uzaklaştırılmasından 64, vefatından da 63 yıl geçtiği günümüz itibariyle ona dair bilimsel, akademik ve fikri değerlendirmelerin aynı heyecanla sürdürülmekte olması özgünlük ve farkındalığın işaretidir.

Birbirinden bağımsız bölümler halinde hazırlanan çalışmalarda merhum Türk siyaset adamı ve başbakanı Adnan Menderes’e dair akademik bir çerçeve ortaya konulmuş olup, araştırmacıların isimlerine göre alfabetik olarak sıralanması uygun görülmüştür. Hakem heyeti ise unvan ve alfabetik sıralamaya tabi tutulmuştur. Disiplinlerin birbirinden ayrılan yöntemleri bulunabildiğinden bölüm yazarları kendi akademik esaslarını belirlemişlerdir.

2 Afyonlu, Çok Özel Bir Kitapta Buluştu

Kitaba katkı sağlayan bölüm yazarlarına, hakemlik üstlenen akademisyenlere, basımını teşvik eden Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent hocama, yayımı gerçekleştiren Paradigma Akademi Yayınevi yetkililerine teşekkürü bir borç bilirim. Disiplinler arası akademisyenlerin işbirliği ile hazırlanan bu eserin bilim dünyasına kazanım sağlaması en büyük dileğimiz iken yenilerine vesile olması ise başarısı olacaktır.”

DİSİPLİNLERARASI BAKIŞTA ADNAN MENDERES KİTABINA KATKI SAĞLAYANLAR

Ali Bilgenoğlu, Başak Burcu Eke, Bircan Kayacan Cangul, Burcu Pakalın-Dilek Seçkin, Ferit Çobanoğlu-Renan Tunalıoğlu, Gülfer Doğan Pekince, Özden Demircioğlu Faydalıgül, Pınar Altıok Gürel, Sevilay Demirpençe, Turan Akkoyun, Yelda Özsunar, Yüksel Aydoğ

Bakmadan Geçme