• Haberler
  • Genel
  • 1'inci ADIM Fizik Günleri'ne AKÜ ev sahipliği yaptı

1'inci ADIM Fizik Günleri'ne AKÜ ev sahipliği yaptı

ADIM Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımıyla bu yıl ilki düzenlenen “ADIM Fizik Günleri” Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) ev sahipliğinde, başladı Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen ve iki gün sürecek toplantı süresince dört farklı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek 6 oturumda, 44 sözlü ve 68 poster olmak üzere toplam 112 [&hellip]

1’inci ADIM Fizik Günleri’ne AKÜ ev sahipliği yaptı

ADIM Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımıyla bu yıl ilki düzenlenen “ADIM Fizik Günleri” Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) ev sahipliğinde, başladı

Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen ve iki gün sürecek toplantı süresince dört farklı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek 6 oturumda, 44 sözlü ve 68 poster olmak üzere toplam 112 bildiri sunulacak. ADIM Üniversiteleri Fizik Bölüm Başkanları Toplantısında, Üniversite öğretim elemanları ve öğrenciler arasında ortak bilimsel çalışmaların başlatılması için, Afyon Kocatepe Üniversitesinde iki yıldır yapılmakta olan “Kocatepe Fizik Günleri” etkinliği genişletilerek “ADIM Fizik Günleri” şeklinde devam ettirilmesine karar verilmiştir.
Yoğun katılım oldu
Toplantıya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Süleyman Demirel Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semiha Bahçeli ve Pamukkale Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Erdoğan’ın yanı sıra ADIM Üniversiteleri kapsamında yer alan Adnan Menderes Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan “1. ADIM Fizik Günleri”, AKÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin keman ve piyano eşliğindeki müzik dinletisinin ardından açılış konuşmalarıyla devam etti.
İlk hedef, eğitimde birlikteliği sağlamak
Toplantının açılış konuşmalarını yapan AKÜ Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Doğan, “Bu toplantı, ADIM Üniversiteleri Fizik Bölüm Başkanları toplantısında alınan kararla ortaya çıktı. Bu mütevazi bilimsel ortaklığın üniversitelerin diğer alt birimlerinde de uygulamaya geçmesini umut ediyorum. Bu noktada ADIM Üniversiteleri Fizik Bölüm Başkanlarına teşekkür ediyorum. Bu toplantının ilk hedefi, bölümlerimizde kısa ve orta vadeli eğitim ve öğretimde birlikteliği sağlamaktır. Bunun yanında üniversitemizde var olan araştırma olanaklarının paylaşımı açısından ortak bilimsel çalışmalara zemin hazırlayıp, çıkacak sorunların çözümüne yönelik deneyimlerin paylaşımı hedeflenmektedir. Bu açıdan ADIM Fizik Günleri, üniversitelerimizin birbirleriyle ve toplumla etkileşim içerisinde olmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen bir başlangıç platformu olarak düşünülmektedir. Bu toplantının gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Ali Altuntaş olmak üzere rektör yardımcılarımız, düzenleme komitesi üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kasım Turhan konuşmasında, Fizik çatısı altında felsefe yapmış biri olarak, Fizik ile özel bir bağlantısının olduğunu belirterek, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Prof. Dr. Turhan, böylesine yararlı bir toplantının sürdürülebilir olması gerektiğini ifade ederek, toplantının başarılı geçmesi dileklerinde bulundu.
Bir çok konuda işbirliği için çalışıldı
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş ise ADIM birliğinin yıllar önce kurulduğunu belirttiği konuşmasında “ADIM Üniversiteleri birçok konuda işbirliği yapmaya çalıştılar. Bunlar, daha çok idari konularda temellendi. Bilindiği üzere, idari anlamda bu toplantılar son zamanlarda sıklaştı. Bu bilgi kaynakları, üniversitelerimize özellikle idari alanda katkılar sağlamıştır. Ama ADIM Üniversiteleri’nin eksik olan bir ayağı vardı. Bu da bilim konusuydu. Bu kapsamda ‘ADIM Fizik Günleri’, ADIM Üniversitelerinin bilimsel konudaki işbirliğinin ilk adımıdır ve geliştirilerek sürdürüleceği dileğiyle toplantının başarılı geçmesini dilerim. Başta Prof. Dr. Şener Oktik Prof. Dr. Semiha Bahçeli ve Prof. Dr. Hasan Erdoğan olmak üzere üniversitemizin değerli akademisyenlerine ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Her iki yılda bir düzenlenecek
Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Süleyman Demirel Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semiha Bahçeli’nin yaptığı “Üniversitelerde Fizik Eğitimi” konulu panele geçildi. Panele Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik ve Pamukkale Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Erdoğan konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Bahçeli, 25 Ocak 2010 Dumlupınar Üniversitesinde ADIM Üniversiteleri Fizik Bölüm Başkanları ile yapılan toplantıda “Fizik Günleri”nin her iki yılda bir düzenlenmesinin kararlaştırıldığını ifade ederek, bu toplantıların sürekliliğinin sağlanacağını umut ettiğini söyledi. Prof. Dr. Bahçeli, bir ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde eğitim sisteminin öneminin büyük olduğunu da sözlerine ekledi.
Fizik, doğayı anlama işidir
Prof. Dr. Hasan Erdoğan konuşmasında “Fizik, evrenimizdeki doğal olayların anlaşılmasıyla ilgili deneysel gözlemler ve nicel ölçümlere dayanan temel bir bilim dalıdır. Fizik doğayı anlama, doğal olayların neden ve sonuçlarını öğrenme ve bunları matematiksel metotlarla ifade etme işidir. Burada amaç doğaya insanlığın yararına olacak şekilde yön verebilmektir. Tüm doğa bilimlerinin kaynağı fiziktir ve tüm mühendislik dalları fizik prensiplerini kullanır.
Fizik eğitimi, öğrenciye bilimsel düşünme yeteneği kazandırmayı; öğrenciye aklını kullanabilme yollarını gösterebilmeyi; bilim ve teknoloji arasında ilişki kurabilmeyi; bilim ve teknolojinin toplumun ilerlemesindeki önemini kavrayabilmeyi; yapıcı ve eleştirici düşünme yeteneği kazandırabilmeyi; araştırma, inceleme, gözlem ve deney sonuçlarını söz, yazı ve şekille gösterebilmeyi; bilimsel sonuçlara ulaşmada ve kanunları anlamada gözlem, inceleme, deney ve araştırma yöntemlerinden yararlanabilmeyi; yeni gelişmeleri izleyebilme ve yeni gelişmelerin önemini kavrayabilme becerisini kazandırmayı amaçlamaktadır. Fizik, bu genel amaçlar doğrultusunda öğrencilerin gelişim ve yetenek düzeyleri dikkate alınarak uygun davranış özelliklerini kazanabilmeleri için özel hedefler belirlemektedir” diye konuştu. Prof. Dr. Erdoğan, “Herhangi bir alanda teknolojinin ilerleyişi, o alanda bilimin çizdiği yol boyunca olacaktır. Dolayısıyla, bireyin fizik bilimiyle teknoloji arasındaki bağlantının farkındalığına sahip olması gerekir. Fizik eğitiminde, ulusal bilim ve teknoloji politikası bulunmalıdır” dedi.
Öğrenmek, merak ile başlar
Prof. Dr. Şener Oktik ise konuşmasında, Fiziği eğitimi ve öğretimi yerine fizik öğreniminin verilmesi gerektiğini ve fizik öğrenmenin ‘merak etmek’ ile başladığını belirterek, “Merak etmezseniz, belletilirsiniz; fizik, bellemek değil, merak etmektir” dedi. Prof. Dr. Oktik, “Fizik, doğal olaylarla ilgili gözlem, kavrama, bunları kullanarak öngörü oluşturma yanında insan yapımı sistemlerin işleyişi ile de ilgilidir. Fizik sürekli gelişim içinde olan deneysel ve teorik bir disiplindir. Fizikteki gelişmeler sistemlerle ilgili enerji ve momentum gibi birkaç temel niceliğin belirlenmesi ve onlarla ilgili temel prensiplerin anlaşılmasına bağlıdır. Fizik doğa ve evrenle ilgili karmaşık ve derin sorularla uğraşmanın yanında güncel teknolojik ve çevresel konularla da yakından ilgilenmektedir. Fizik, nicel öngörüler yapabilmek için matematik modeller kullanır. Deneysel gözlemleri açıklamada hangi fizik yasaları kullanılırsa kullanılsın modeller çoğunlukla benzer yaklaşımlarla kurulmaktadır” dedi. Prof. Dr. Oktik, sözlerine şöyle devam etti: “Fizik deneysel bir bilimdir. Ölçüm yapma metodları ve becerileri fiziğin ayrılmaz parçasıdır. Teorinin geçerliliği deneyle uyuşması ile belirlenir. Fizikte gelişme hayal gücü ve yaratıcılık gerektirir. Yaratıcılığa dayalı gelişmeler çoğunlukla disiplinlerarası işbirliklerinin ürünüdür. Fizik öğrenimi, fizik alanı dışında da yaşam boyu değeri büyük olan bilgi beceri ve yetkinlikleri de kazandırmaktadır. Fizik öğreniminde öğrenci; ders kitaplarından, diğer kaynaklardan, ilgili alandaki veri tabanlarından, arkadaşları ve öğretim elemanları ile olan tartışmalardan araştırma ile ilgili önemli çıkarımları yaparak, araştırmayı kurgulayabilmelidir. Öte yandan fizikteki kavramlar ve kullanılan matematik oldukça karmaşık ve zor olup bunların aktarılabilmesi için çok iyi bir iletişim becerisi gerekir. Fizik öğrencisi, çok dikkatli dinleme, zor metinleri okuma ve karmaşık bilgileri büyük bir açıklıkla anlatma becerilerine de sahip olmalıdır.” Panel sonunda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, Prof. Dr. Şener Oktik, Prof. Dr. Semiha Bahçeli ve Prof. Dr. Hasan Erdoğan’a teşekkür ederek, birer plaket takdim etti.
Salonlarda oturumlar yapıldı
“ADIM Fizik Günleri”, öğle yemeğinin yenilmesinin ardından Atatürk Kongre Merkezinin Tınaztepe, Çiğiltepe, Erkmentepe ve Kocatepe Salonlarında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. “ADIM Fizik Günleri”nin 22 Mayıs 2010 Cumartesi günkü programı, Atatürk Kongre Merkezi Kocatepe Salonunda bildirilerin sunulmasıyla başlayacak. Sergi Salonunda posterlerin asımı ile devam edecek olan program, Çiğiltepe, Erkmentepe ve Tınaztepe Salonlarında eş zamanlı olarak bildirilerin sunulmasının ardından poster sunumları ve kapanış oturumu ile sona erecek. ADIM Fizik Günlerinin sosyal programı kapsamında Kocatepe ve Afyonkarahisar Evlerine gezi düzenlenecek.

Bakmadan Geçme