1935’ten bu yana dualara şahitlik ediyor

Afyonkarahisar-İzmir Karayolu’nda bulunan ve ilk defa görenleri şaşırtan Kocatepe Asri Mezarlığı, şehir sakinlerinin acılı günlerine şahitlik ediyor. 1935’te kurulan mezarlık, bugün itibariyle birçok şehir tarafından da örnek alınmaya başladı Afyonkarahisar-İzmir Karayolu’nda, adeta kentin tarihine tanıklık eden bir yapı bulunuyor. 1935’te, dönemin Afyonkarahisar Beyediye Başkanı Hüseyin Haşim Tiryakioğlu tarafından, Ali Çetinkaya’nın destekleriyle yapılan Kocatepe Asri Mezarlığı, [&hellip]

1935'ten bu yana dualara şahitlik ediyor

Afyonkarahisar-İzmir Karayolu’nda bulunan ve ilk defa görenleri şaşırtan Kocatepe Asri Mezarlığı, şehir sakinlerinin acılı günlerine şahitlik ediyor. 1935’te kurulan mezarlık, bugün itibariyle birçok şehir tarafından da örnek alınmaya başladı

Afyonkarahisar-İzmir Karayolu’nda, adeta kentin tarihine tanıklık eden bir yapı bulunuyor. 1935’te, dönemin Afyonkarahisar Beyediye Başkanı Hüseyin Haşim Tiryakioğlu tarafından, Ali Çetinkaya’nın destekleriyle yapılan Kocatepe Asri Mezarlığı, bugün özellikle çevre iller tarafından örnek alınmaya başladı.
Toplam alanı 160 bin metrekare olan mezarlığın, ana girişinden mezarlığın şehir yönündeki bitiş noktasının arası, tam bin 200 metre.
37 bin defin
gerçekleşti
Kocatepe Asri Mezarlığı’nda 6 bin 750 aile kabiri bulunuyor. Bu aile kabirlerinin içinde 2,3 ve 4 gözlü olanlar mevcut. 750 adet de kimsesizler kabiri olan mezarlıkta, bir defin işleminden 5 yıl sonra tekrar defin işlemi yapılabiliyor. Mezarlığın bu özelliği de dikkat çekiyor. Çünkü mezarlık imarında, genellikle mezarların dolması meydana geliyor ve yeni bir mezar yeri açma ihtiyacı beliriyor. Kocatepe Asri Mezarlığı’nın yeniden kullanılabilir özelliklikteki kabirleri, mezarlıktaki defin sayısının da hayli yüksek olması sonucunu getirmiş. Verilere göre Kocatepe Asri Mezarlığı’nda 37 bine yakın defin gerçekleşmiş.
Bilgisayarlı sistem
kullanılıyor
Öte yandan son 10 yıldan bu yana mezarlıktaki defin ve ziyaret işlemlerinin daha rahat yapılabilmesi için bilgisayarlı sistem kullanılıyor. Akrabası ya da tanıdığını ziyaret etmek isteyen ya da bir cenaze defnetmek için işlem yaptıran vatandaşlar, aile kabirlerini, daha önceki defin işlemlerini bilgisayardaki sayfalar üzerinden görebiliyor. Bunun yanı sıra defter kayıtları da tutulu-yor. Kocatepe Asri Mezarlığı’nın bugüne kadar ihtiyaç dolayısıyla 2 kere genişletildiği belirtiliyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme