'19 Mayıs emperyalizme direncin bir milat tarihidir'
Gün FM'de yayınlanan Basın Odası programında 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla tüm yönleriyle gençlik konuşuldu. Gazeteci İsmail Akar'ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim katıldı. 'GENÇLERE GÜVENMEK ZORUNDAYIZ' '19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür' diyen Gazeteci İsmail Akar, 'Birinci Dünya Savaşı sonunda [&hellip]
Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla tüm yönleriyle gençlik konuşuldu.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim katıldı.
“GENÇLERE GÜVENMEK ZORUNDAYIZ”
“19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür” diyen Gazeteci İsmail Akar, “Birinci Dünya Savaşı sonunda ülkemiz emperyalistlerce işgal edilmişti.Atatürk, 16 Mayıs 1919′da “Bandırma Vapuru” ile İstanbul’dan Samsun’a hareket etti. 19 Mayıs 1919′da Samsun’a vardı ve burada Kurtuluş Savaşını başlattı. Bazıları Atatürk’ün adını anmadan 19 Mayıs’ı kutluyor. Bu büyük yanlış. Böyle bir şey olamaz. Anne ve babalarımız Kurtuluş Savaşı günlerini bildikleri için Kurtuluş Savaşı komutanlarının isimlerini çocuklara verir, bu ruhu kuşaktan kuşağa aktarırlardı. Bugün bu anlayış yok edilmeye çalışılıyor. 19 Mayıs Atatürk ve silah arkadaşlarını yad etme günü olmasının yanı sıra gençlerin bayramıdır. Sporun bayramıdır. Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara güveniyor ve Türkiye’nin geleceğini onların ellerine bırakmaya çekinmiyordu. Bugün siyasette gençlere yer verilmiyor. Gençliğe güvenmemiz lazım. Atatürk’ün de belirttiği gibi bütün ümidimiz gençliktedir.” diye konuştu.
“SİYASET GENÇLERİ GÖRMEZDEN GELİYOR”
Siyasetin gençleri görmezden geldiğine işaret eden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “19 Mayıs’ı anlamadık. 19 Mayıs’ı Cumhuriyetin ana rahmine düştüğü gün olarak görüyorum. Anafartalar da zaferler kazanan Osmanlı Subayları Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluş Savaşını başlatmıştır. Bu cumhuriyet ise gençlere emanet edilmiştir. Günümüzde siyasi partilerin tüm illerde genç ve kadınlara daha fazla yer vermeleri gerekiyordu. Ama listeler bu anlayışla oluşturulmadı. Geçmişte ülkemizde eğitim alan gençlerimiz ülkelerine hizmet etme bilincindeydi. Gençliğin bir ideolojisi vardı. Bugün eğitimli gençlerimiz yurt dışına giderek daha yüksek ücretlere çalışmak istiyorlar. Bazı yöneticilerimiz de söylemleriyle gençliği küstürüyorlar. Bugünkü gençliğin ideolojisi yok.” dedi. “TÜRK VARLIĞI 19 MAYIS’TA YENİDEN ŞAHLANDI”
19 Mayıs 1919 tarihinin milletimizin tarihinde bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “19 Mayıs tarihe not düşülen bir gün olduğu için Ulu Önder Atatürk’ün doğum günü olarak kabul edilmiştir. O yıllarda Anadolu Sevr gerekçe gösterilerek işgal kuvvetlerince işgal edilmiştir. Amaç Anadolu’daki Türk varlığına son vererek Osmanlı Devleti’ni tarihe gömmekti. Hesapları tutmadı 19 Mayıs Türk varlığının şahlandığı bir gündür. 1918 yılındaki işgalden sonra birçok asker ne yapılabileceği ile ilgili toplantılar yaptılar. Mustafa Kemal’in Çanakkale’deki başarılarından dolayı arkadaşları Anadolu’ya onun öncülüğünde gidilmesi gerektiği konusunda birleştiler. Netice olarakAtatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmış ve Anadolu işgalden kurtulmuştur. 19 Mayıs emperyalizme direncin miladıdır.” dedi.
“19 MAYIS YOK SAYILAMAZ”
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutlayan Gazeteci Polat Yılmaz, “Bugün bulunduğumuz bu kritik bölgede güçlü bir devlet olarak kalabildiysek bu Atatürk’ün attığı tohumun çınar olmasındandır. Günümüzde bazı geri zekalılar tarafından hala 19 Mayıs yok sayılmaya çalışılıyor. Buna izin verilemez. Geçmişte tarihçi diye anılan bir adam Atatürk’ü ve Kurtuluş mücadelemizden rahatsız olduğunu belirten ifadeler kullanmıştı Ne yazık ki bu adam bazı siyasiler tarafından desteklendi. 19 Mayıs’ta bizler Atatürk’ün isminin anılmamasından rahatsızlık duyarken bazıları hiç rahatsız olmuyor. Bunu anlamak zor.” dedi.
979’uncu kez dinleyicileriyle buluşan Basın Odası’nın ikinci bölümünde ise seçim sonucunun yansımaları değerlendirildi. >> Hayriye CANER’in Haberi