• Haberler
  • Genel
  • 170 plaka, İdare Mahkemesi’nde – Kocatepe Gazetesi

170 plaka, İdare Mahkemesi’nde – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’da şehiriçi ulaşım alanında hizmet veren Turex, mevzuata aykırı olarak trafiğe çıktığı iddia edilen 170 adet M plakalı dolmuş hakkında tescil yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin davalı konumunda olduğu mahkemeye M plaka sahipleri ile Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın müdahil olması kabul edildi Toplu taşıma firması [&hellip]

170 plaka, İdare Mahkemesi'nde

Afyonkarahisar’da şehiriçi ulaşım alanında hizmet veren Turex, mevzuata aykırı olarak trafiğe çıktığı iddia edilen 170 adet M plakalı dolmuş hakkında tescil yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin davalı konumunda olduğu mahkemeye M plaka sahipleri ile Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın müdahil olması kabul edildi

Toplu taşıma firması olarak hizmet veren Turex, şehiriçi ulaşımda ilgili mevzuata aykırı olarak trafiğe çıktığı iddia edilen 170 adet M plakanın, plaka tescil işlemlerinin durdurulması ve iptalı için dava açtı. Afyonkarahisar İdare Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Şoförler ve Otomobilciler Odası ile M plaka sahibi şoförlerin davaya müdahil olma talepleri kabul edildi.
“TESCİL KAYITLARI UYMUYOR” İDDİASI
Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin davalı olarak görüldüğü mahkemede, aynı konuyla ilgili açılan ikinci davanın da ilk dava ile birleştirilmesi uygun görüldü. Duruşmada tarafların avukatları özetle şu görüşleri savundu:
Turex firması avukatları: “1986 yılında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre M plaka alacak kişilerde aranan özellik belirlenmiştir. Buna göre tüzel kişiler bu plakaları alamaz. Ayrıca plaka alacak kişilerin Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda kaydının bulunması gerekir. 1986’da Afyonkarahisar Belediyesi de bir yönetmelik çıkartarak benzer istemleri dile getirmiştir. Turex firması, Afyonkarahisar’da hizmet vermeye başladıktan sonra minibüslerdeki durumu incelemiş, araştırma yapmıştır. Buna göre 6-7 plaka şirket adına alınmıştır. 170 plakanın da Trafik’teki tescil kayıtları ve Belediye’deki tescil kayıtları uyuşmamaktadır. M plaka sahipleri, aldıkları plakaları başka kişilere kiralamıştır. Belediye, bununla ilgili 2009’da bir düzenleme yapmış ve durumu hukuka uygun bir hâle getirmiştir. Ancak, işlemin en başında hukuka uygun olmadığı görülmektedir. Bu nedenle en baştaki işlem yok hükmündedir. Davanın kabulünü, plakalar ile ilgili işlem dosyalarının Belediye’den istenmesini talep ediyoruz. Ayrıca yok hükmünde işlemden dolayı 170 plakanın tescil işlemlerinin iptalini talep ediyoruz. Belediye, bu iptalin ardından şehirdeki ihtiyaca göre yeniden bir düzenleme yapabilir.”
“İŞLEMLER USULE UYGUN”
Belediye avukatı: “M plaka işlemleri, usulüne uygun yapılmıştır. Şu anda trafikte kiralanan ya da tüzel kişiye ait bir M plaka bulunmamaktadır. Bu nedenle davanın reddini talep ediyoruz.”
Şoförler Odası avukatları: “Turex firmasının Afyonkarahisar’da hizmet vermeye başladığı tarih 2005 ya da 2006’dır. Hizmete başladıktan 6 yıl sonra böyle bir dava açılması, hukuka uygun değildir. Kanuna göre bu konudaki itiraz süresi 60 gündür. Ancak 6 yıl sonra böyle bir dava açılmak istenmiştir. Bu plakaların çoğu, 1999 yılından önce ihale edilmiş ve hak sahipleri o yıllardan itibaren bu plakaları kullanmaktadır. Plakaların kiralanmasında herhangi bir hukuka aykırılık ya da haksız rekabet doğuracak unsura rastlanmamaktadır. Ayrıca bu tür davalarda şuna dikkat etmek gerekir. Belediye, toplu bir tescil işlemi gerçekleştirmemektedir. Böyle bir dava açılacaksa bile toplu halde değil, müstakil olarak açılmalı, tek tek plakalar gündeme getirilmelidir. Yok hükmünde bir işlem bulunmamaktadır, aksine M palaka ile ilgili kazanılmış haklar vardır. Bu nedenle davanın reddini talep ediyoruz.”
“BU DURUŞMA, ŞEHRİ VE
VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR”
Öte yandan duruşmayı yöneten İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin’in söz hakkı isteyen herkese birkaç kez söz hakkı tanıması, dikkatlerden kaçmadı. Bir avukatın “Kusura bakmayın ama, bunu da söylemem lazım” demesi üzerine Bilgin, “Kusura bakmak olur mu? Bu duruşma, en önemli duruşmamız. Doğrudan şehri ve vatandaşları ilgilendiriyor. O nedenle konuşmak isteyen herkesi dinleme mecburiyetindeyiz” dedi. Bilgin, tarafları dinledikten sonra herhangi bir karar açıklamazken, İdare Mahkemesi’nin davaya ilişkin kararının bilahare tebliğ edileceğini belirterek duruşmayı sonlandırdı.

Haber: MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme