'16 Nisan'da ya var, ya yok olacağız'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Ayşe Gülsün Bilgehan ve Burcu Köksal, hafta sonu Afyonkarahisar'da bir dizi temasta bulundu. Bilgehan ve Köksal 18 Şubat Cumartesi günü ilk olarak CHP Kadın Kolları Başkanlığınca düzenlenen kahvaltıda partili kadınlarla biraraya geldi.'KARŞI DURMAYA ÇALIŞACAĞIZ'Toplantının açılış konuşmasını CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hafize Özmen yaptı. Kadın Kolları İl Başkanlığı'nca düzenlenen Birlik [&hellip]

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Ayşe Gülsün Bilgehan ve Burcu Köksal, hafta sonu Afyonkarahisar’da bir dizi temasta bulundu. Bilgehan ve Köksal 18 Şubat Cumartesi günü ilk olarak CHP Kadın Kolları Başkanlığınca düzenlenen kahvaltıda partili kadınlarla biraraya geldi.
“KARŞI DURMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Toplantının açılış konuşmasını CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hafize Özmen yaptı. Kadın Kolları İl Başkanlığı’nca düzenlenen Birlik ve Dayanışma Kahvaltısı katılımcılarına teşekkür eden Özmen; “Hepimiz biliyoruz ki ülkemiz çok kötü bir dönemden geçiyor. 14 yıllık AKP iktidarının kötü yönetimi; ülkeyi bir felakete sürüklemişken, son olarak yapılmak istenilen anayasa değişikliği ve Başkanlık dayatması ile karşımıza bir referandum çıkmıştır. Biz kadınlar bu dayatma ile elimizden neler ve ne gibi haklar alınacağının farkındayız. İl Kadın Kolları olarak elimizden geleni yaparak var gücümüzü kullanarak buna karşı durmaya çalışacağız. Burada yapmış olduğumuz bu kahvaltının amacı da sizlerin desteği ve yardımıdır. Bunu hep birlikte başaracağız” dedi.
“UÇURUMDAN
ÖNCEKİ SON VİRAJ”
CHP’li kadınlardan birlikte sahalarda yer alıp, ev ziyaretlerinde çalışmak isteyen gönüllülerin düzenleyecekleri programlara katılımını rica eden Özmen; “Birbuçuk aylık bir zamanımız var. Fedakarlık edip bu kısa zamanı değerlendirmezsek kötü sonuçlara daha çok biz kadınlar katlanmak zorunda kalacağız. Bu uçurumdan önceki son viraj. Şimdi çalışmazsak bir daha seçim olma gibi bir d urum sözkonusu olmayacak. AKP bu konuda çoktan harekete geçti bile. Ev ev, kapı kapı dolaşmaya başladılar. Bizim hayır demek için çok nedenimiz var. Ama onların evet demek için hiçbir nedeni yok. Biz bu konuda avantajlıyız. Çünkü onların anlatacakları hiçbir şeyi ve hiçbir nedeni yok. Bizler güçlüyüz, okuyoruz, dinliyoruz. Takip ediyoruz, akıl ve vicdanımızın sesini dinliyoruz. Daha güzel konuşabiliyor, daha güzel anlatabiliyoruz. Başaracağız. Hepimiz anneyiz ve çocuklarımzın, torunlarımızın geleceği için bunu yapmalıyız” diye konuştu.
KADIN EŞİT BİREY OLDU
CHP İl Başkanı M. Kemal Demirkırkan toplantının ikinci konuşmasını yaptı. Referandum da hayır oyu kullanarak demokrasi ve cumhuriyetten yana tavır koyma niyetinde olan hanımlarla birarada olmaktan duyduğu mutluluğu belirten Demirkırkan; “Özellikle toplantıda hanım misafirlerimiz çok. O nedenle söze medeni kanunla başlamak istiyorum. 17 Şubat 1926 tarihinde Medeni Kanunun kabul edildi. Yani toplantı öncesi 17 Şubat Medeni Kanunun kabul edilişinin yıldönümüydü. Tesadüf biz ertesinde bir toplanıtda biraradayız. Medeni Kanunla birlikte kadınlarımız Cumhuriyetin en büyük kazanımlarından birisi olarak medeni haklara sahip oldular. Erkeklerle eşit haklara sahip oldular. Kadın olmanın yanında birey olmanın, cumhuriyetin eşit vatandaşı olmanın haklı gururunu yaşamaya başladılar. Boşanma, evlilik, miras alanlarında birçok yenilikler Medeni Kanunla birliket hayatımıza girdi. Günümüzde seçme ve seçilme hakkı dahil birçok hakkımızı o gün ortaya konulan irade ile sağladık” şeklinde konuştu.
KAZANIMLARIN KARŞILIĞINI
VERME ZAMANI
Atatürk, İsmet İnönü ve Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği önemli insanlardan Ali Çetinkaya’nın elde edilen kazanımlarda emekleri olduğunu belirten Demirkırkan şu ifadeleri kullandı: “Onlar yalnız değildi. Yanlarında siperde savaşan askerler kadar kadınlarımız da vardı. Erzurumlu Kara Fatmalar, Halide Edip Adıvarlar, Nezahat Onbaşılar da gerek siperlerde gerek mermi taşıyarak gerek yaralılara yardım ederek Kurtuluş Savaşına adeta imzalarını attılar. Atatürk ve Cumhuriyetle başlayan aydınlanma devrimi hala devam etmekte. Afyonumuzun ilk milletvekili Sandıklı ilçesinden Mebrure Gönenç, Lale Aytamam. Hepimizin bugün gururla andığımız Türkan Saylan hocamız. Cumhuriyetin bu kazanımlarının karşılığını verme zamanıdır.”
“YA VAR YA YOK OLACAĞIZ”
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, geçtiğimiz Cuma günü İzmir’de olduğunu belirtti. İzmir’in dağlarında açan çiçeklerin tüm Türkiye’ye yayıldığını söyleyen Köksal şu ifadelere yer verdi: “İnşallah İzmir’de açan bu çiçekler 16 Nisan tarihinde ki referandum da tüm Türkiye’ye yayılacak. Tüm Türkiye’nin dağlarında çiçekler açacak. O çiçekler Cumhuriyet çiçekleri olacak. Cumhuriyet kadınların omuzlarında yükselecek. Cumhuriyeti kuran, erkeklerle her alanda mücadele eden kadınlar; Kara Fatmalar, Nene Hatunlar, Halide Edipler’di. Bugünün Kara Fatmaları, Halide Edipleri sizlersiniz. Cumhuriyet sizlerin mücadelesi ile kurtulacak. Çok zor süreçten geçiyoruz. Artık bıçak kemiğe dayandı. 16 Nisan’da ya var olacağız, ya yok olacağız. Bir tek adama hayatımızın her alanında karışma hakkı vereceğiz. Bu referandum öyle cumhuriyet rejiminin, geleceğimizin oylanması. Ama bence en önemlisi kadınlarımızın haklarının oylanmasıdır. Kadınlarımızın sahip olduğu hakların oylanmasıdır. Bu anayasa teklifiyle bir kişiyi Başkan seçiyoruz. O kişiye devletin tüm yetkilerini teslim ediyoruz. Bu kişi istediği an olağanüstü hal ilan ediyor. Olağanüstü hal ilan ettiğinde çıkaracağı kararname ile sizin her türlü hakkınızı elinizden alabiliyor. 16 Nisan’da sandıktan evet çıkarsa esas darbeyi kadınlar yiyecek.”
“TÜRK MODELİ
MİLLETE HAKARET”
Türkiye’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün torunu, CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, kendisinin ve Türk halkının büyük anne ve büyük babalarıyla bu topraklarda Kurtuluş Savaşı mücadelesi verildiğini söyledi. Bilgehan şöyle konuştu: “O mücadeleden sonra bugün çok övülüp, çok hatırlanıyor. Ama yıkılmış, çökmüş bir imparatorluğun ardından artık Türkiye kalmadı denilirken yeniden bir Türk mucizesi oluşturdular. Türkiye Cumhuriyetini kurdular. Konuşmacıların söylediği endişeler hepimizin aklında. Biz bu cumhuriyetin yaşamasını istiyoruz tabii. Biz onun için buradayız. Yine İl Başkanımız çok iyi belirtti. 17 Şubat Medeni Kanununun kabul edilmesinin 91’nci yıldönümüydü. Üç dönemdir milletvekiliyim. Bu üç dönem boyunca Türkiye’yi yurt dışında tanıttım. 2017 yılında özellikle bizim bulunduğumuz coğrafya da İslam dünyasında, Müslüman dünyada bundan 91 yıl önce elde ettiğimiz haklara sahip hiçbir ülke de hiçbir kadın yok. Sadece ve sadece biz bu haklara sahip olduk. Medeni yasa sadece çok eşliliğin kaldırılması değildir. Gerçekten kadının vatandaş olabilmesi demektir. Bu referandum da oylanacak olan rejim değişikliği kısaca yönetim şeklinin değişmesi olacak. Başbakan olmayacak, Başbakan’ı kaldırıyorlar. Bu hiçbir sisteme uymuyor. Ne ABD’ye, ne de Fransa’ya uyuyor. Hiçbir örneği yok. Bu Türk modeli diyorlar. Türk Milleti vatanseverdir. Bunu Türk Milletine bir hakaret olarak gördüğümüzü söylüyorum. Bir kişi öyle istiyor diye 94 yıllık değerlerimizin yok olmasını izin vermeyeceğiz.”
Toplantı Çay CHP İlçe Başkanı Aysun Göktaş Türker’in konuşması ile devam etti.  CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hafize Özmen, Milletvekili Bilgehan’a, mermer tepsi armağan etti. Bilgehan’da ananesi Mevhibe hanımı anlattığı “Çankaya Hanımefendisi Mevhibe” isimli kitabı Özmen’e hediye etti. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme