• Haberler
  • Ekonomi
  • 15 yaşındaki Afyonlu genç kurduğu şirketle, ülkenin ilk EEG başlığını geliştirmeyi amaçlıyor

15 yaşındaki Afyonlu genç kurduğu şirketle, ülkenin ilk EEG başlığını geliştirmeyi amaçlıyor

Afyonkarahisarlı Mehmet Ensar Çalışan, 15 yaşında kurduğu şirkette Türkiye’nin ilk yerli EEG başlığını üretmeyi hedeflediğini söyledi.

Afyonkarahisarlı Teknopark Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) 10. sınıf öğrencisi 15 yaşında ki Mehmet Ensar Çalışan, beyindeki elektriksel hareketleri ölçmede kullanılan elektroensefalografi (EEG) başlığını yerli imkânlarla üretmek için şirket kurarak AR-GE çalışmalarına yoğunlaştı.

“ÜLKEMİZİN İLK EEG BAŞLIĞINI GELİŞTİRMEYİ AMAÇLAYAN BİR ŞİRKET KURDUK”

Girişimci ve iş insanı Elon Musk’ın beyin ara yüzü teknolojisi üzerine geliştirdiği “Neuralink” girişiminden ilham aldığını ifade eden Çalışan, her alanda yerli ve milli olmak istediğimiz için “NeuraTurk Teknoloji ve Elektronik AŞ” olarak kurulduk. Projemizi geliştirerek beyin arayüzü teknolojisi ile engelli kişinin sadece düşünerek gaz ve frene basmasını araba kullanmasını sağlayan sistemi geliştirmiştim. 2022 yılının sonunda Teknopark Ankara Lisesinde eğitim görmeye başladım. Bizim burada kullandığımız cihazları yurt dışından temin ederek kendi projeleri geliştiriyorduk. Ülkemizin bu alanda herhangi bir ürün geliştirmemiş olması ve bizim EEG’ye doğan ihtiyacımız nedeniyle; elimizde Teknopark Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi gibi bir imkan varken bunu şirketleştirerek ülkemizin ilk EEG başlığını geliştirmeyi amaçlayan bir şirket kurduk. Selçuk Bayraktar’ın 2005 yılında ‘İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojisi üzerine çalışacağım’ dediğinde aslında Türkiye’de 10 kişiden 9’u bunu bilmiyordu. Bu teknoloji de öyle. 16 ay boyunca AR-GE yürüteceğiz. Ürün çıktıktan sonra da disleksi (öğrenme güçlüğü) rehabilitasyonu üzerine çalışan şirketlere satmayı amaçlıyoruz. Ürünün ticari anlamda bize kar getirmesinden ziyade, ülkemize bu alanda katkı vermek için şirket kurduk. Bir yatırımcıya da ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü biz ürünlerimizi satıncaya kadar yatırımcılardan giderlerimizi karşılayacağız. Ülkemizde yüksek teknolojiyle uğraşmak isteyen gençlere destek olan başta Cumhurbaşkanı’mıza, Milli Eğitim Bakanı’mıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’mıza, Teknopark Ankara, İvedik OSB Başkanı’mıza da teşekkür ediyorum.” dedi

Bakmadan Geçme