14 sanıktan 10'u ceza aldı
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye olma suç isnadıyla yargılanan 14 tutuklu sanığın davaları görüldü.14 TUTUKLU SANIK YARGILANDIFethullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma iddiasıyla tümü tutuklu 14 sanığın davaları dün görüldü. Hazine Dalgıç, Doğan Dalgıç, Ergün Saydam, Zeyid Atılgan, Ömer Mutlu, Veli Kuru, Suat [&hellip]
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye olma suç isnadıyla yargılanan 14 tutuklu sanığın davaları görüldü.
14 TUTUKLU SANIK YARGILANDI
Fethullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma iddiasıyla tümü tutuklu 14 sanığın davaları dün görüldü. Hazine Dalgıç, Doğan Dalgıç, Ergün Saydam, Zeyid Atılgan, Ömer Mutlu, Veli Kuru, Suat Çelik, Mehmet Vural, Ramazan Yıldırım, Fethi Tuğyanoğlu, Fevzi Karakuş, Yunus Geneci, Ahmet Uslu, Mikail Kaya dün hâkim karşısına çıktı.
10 CEZA KARARI VERİLDİ
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davalarda 9 ceza kararı verildi. Zeyid Atılgan’a 10 yıl 10 ay 15 gün; Ömer Mutlu’ya 11 yıl 3 ay; Veli Kuru’ya 13 yıl 6 ay; Suat Çelik’e 9 yıl 3 ay; Mehmet Vural’a 9 yıl 3 ay; Ramazan Yıldırım’a 9 yıl 4 ay 15 gün; Fevzi Karakuş’a 10 yıl 6 ay; Hazine Dalgıç’a 7 yıl 6 ay; Doğan Dalgıç’a 9 yıl 10 ay 15 gün; Yusuf Geneci 10 yıl 1 ay 15 gün; Ahmet Uslu’ya 9 yıl hapis cezası verildi. Sanıkların tutukluluk halleri devam ediyor.
“BÖLGE LİSE MESULÜ DEĞİLİM”
Karar celsesinde son savunmasını yapan Zeyid Atılgan, örgütün gizli ve şifreli haberleşme programı bylocku kullanmadığını, akıllı telefonu olmadığını, örgütün finans kurumu Bank Asya’da burs parası dışında bir işlem yaptırmadığını ve suç işleme kastında bulunmadığını söyledi. Örgütün Bölge Lise Mesulü (BLM) olduğu iddiasının da gerçek dışı olduğunu savunan Atılgan, “Yusuf Pirimit hakkımda Bölge Lise Mesulü olduğum yönünde ifade vermiş. Bu şahsı tanımıyorum ifadesini de kabul etmiyorum. Bölge Lise Mesulü olduğum yönünde iddia asılsız ve iftiradır. Yine örgütün ev abisi olduğum iddiasına ilişkin delil yoktur. Bu iddia da asılsızdır” dedi. Karar öncesi son sözü sorulan Atılgan, “22 yaşındayım, üniversite öğrencisiyim 446 gündür tutukluyum. Suçum yok, beraatımı talep ediyorum. Mahkeme aksi kanatta ise adli kontrol şartıyla tahliyemi istiyorum” diye konuştu. Sanığa 10 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
MUTLU’YA 11 YIL 3 AY CEZA
11 yıl 3 ay hapis cezası verilen sanık Ömer Mutlu karar öncesi sorulan son sözünde, suçlamaları kabul etmedi. Örgüt evlerinde kaldığını ancak suça karışmadığını ileri süren Mutlu, “Hakkımdaki tüm suçlamaları reddediyorum. 14 aydır tutukluyum. Annemin tutuklu olduğumdan haberi yok. 15 günde bir telefonla görüşüyorum. Annem yatalak, üniversitede okuduğumu sanıyor ve gelmemi bekliyor. Tek dileğim hükümle birlikte tahliye edilmemdir” dedi.
KURU’YA 13 YIL 6 AY CEZA
Önceki celsede tutuklanan ve örgütün jandarma yapılanmasında bulunduğu iddiasıyla yargılanan Ergün Saydam’ın avukatının mazereti nedeniyle duruşması Ocak ayı sonuna ertelendi. Saydam karar öncesi son sözünü avukatının da bulunduğu duruşmada söylemek istediğini belirtti. Örgütün öğretmenlerden sorumlu il imamı olduğu iddiasıyla yargılanan Veli Kuru’ya 13 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Kuru karar öncesi sorulan son sözünde, “Şahsım adına olanların yasalara göre suç teşkil etmediğini düşünüyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
VURAL VE ÇELİK’E 9 YIL 3 AY
Kamu görevinden KHK ile ihraç edilen Suat Çelik’e 9 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bir yıldır haksız yere tutuklu olduğunu iddia eden Çelik, şahsının ve ailesinin bu durumdan mağdur olduklarını söyleyerek tahliyesini ve beraatını talep etti. Karar celsesinde son savunmasını yapan emekli Mehmet Vural’a 9 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Son savunmasında FETÖ’nün hiçbir programına katılmadığını, şahsının fikri yapısının belli olduğunu, bilerek ve kasten suç işlemediğini söyleyen Vural da son sözünde beraatını talep etti.
“BASİRETSİZLİKTEN BU HALDEYİM PİŞMANIM”
Önceki gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklama ile sayısı 11 bini aşkın kişinin mor beyin ismi verilen bir programla örgütün gizli ve şifreli haberleşme programı bylock sunucularına yönlendirildiği bildirilmişti. Sanık Ramazan Yıldırım da bu kapsamda bylock’a yönlendirilmiş olabileceğini ileri sürdü. Mahkeme Başkanı sözü edilen listede sanığın isminin bulunmadığını, duruşma öncesi sanık isimlerinin bu anlamda kontrol edildiğini ifade etti. Örgüt bağlantıs�� olmadığını vurgulayan Yıldırım, “Örgütle bağlantım yok. Milli Görüş çizgisinde yetiştim. 37 yaşında 17 yıldır evliyim. Ailemin ve eşimin de örgüt bağı yoktur. Kendi basiretsizliğimden dolayı bu haldeyim. Bana en büyük ceza bu örgütle ismimin anılmasıdır. Pişmanım 16 aydır tutukluyum. Keşke örgütün sendikasına üye olmasaydım. Keşke bylock denilen programı kurcalamasaydım” şeklinde konuştu.
TUĞYANOĞLU’NUN DURUŞMASI OCAK’TA
Tutukluluk hali devam eden sanık Fethi Tuğyanoğlu’nun duruşması Ocak ayı sonunda görülecek. Tuğyanoğlu savunmasında, üç günlük Karadeniz ve Gürcistan gezisine meslektaşlarıyla birlikte katıldığını, bir diğer yurt dışı gezisine 33 yıllık arkadaşı ile gittiğini anlattı. 2014 yılında FETÖ sanıklarının katıldığı ve örgütün strateji belirleme toplantılarından biri olan otel toplantısına toplantı anlamında katılmadığını, sıcak sudan yararlandığını söyleyen Tuğyanoğlu, “Bank Asya’da sünnet düğünü sonrası altınları değerlendirmek için altın hesabı açtırdım” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı, “Siz devlet memurusunuz. 17-25 Aralık süreci yaşandıktan sonra bu bankadan defalarca para çekilmesi yönündeki uyarıları neden dikkate almadınız? Siz gidip 2014’den sonra altın hesabı açtırmışsınız” sorusunu sordu.
ARDIÇ TANIK OLARAK DİNLENDİ
Talimatla hareket etmediğini ileri süren Tuğyanoğlu’na Mehmet Eren’i tanıyıp tanımadığı ve örgüt bağına yönelik hakkında fikri olup olmadığı da soruldu. Fethi Tuğyanoğlu, Mehmet Eren’i apartmanında ikamet eden bir öğretmen olarak tanıdığı cevabını verdi. Tuğyanoğlu’nun duruşmasında tutuklu tanık İzzet Ardıç da dinlendi. Ardıç, demiryolu personeli olarak görevden açığa alındıklarında sanıkla ve diğer açığa alınan kişilerle kendilerine tahsis edilen ihale salonunda 08.00-17.00 mesai saatlerin arasında birlikte oturduklarını kaydetti. Odada kamera bulunduğunu belirten tanık İzzet Ardıç, örgütsel bir sohbette bulunmadıklarını gündemi değerlendirdiklerini dile getirdi. Bank Asya’da hesap açtırarak bilmeden örgüte destek sağladığı için çok pişman olduğunu söyleyen Tuğyanoğlu, FETÖ’yü lanetlediğini, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini, 15 aydır tutuklu bulunduğunu, sağlık sorunları da göz önüne alınarak tahliyesini talep etti.
İKİ TANIK DİNLENDİ
10 yıl 6 ay hapis cezası verilen Fevzi Karakuş, 12 yıldır emekli olduğunu, yurt dışı gezisine üniversite projesinin reklamını gördükten sonra çıktığını anlattı. Konumu ve yaşı göz önüne alındığında üniversite projesi dâhilinde yurt dışına haklarında FETÖ soruşturması bulunan şahıslarla nasıl çıktığını soran Mahkeme Başkanına sanık, “Projenin reklamını görmüştüm” cevabını verdi. Kızının üzerine kayıtlı telefon hattını 10 yıldır kendisinin kullandığını ifade eden Karakuş, whatsap programı indirirken play store tavsiyesi ile indirdiği birkaç program arasında bylockun da bulunduğunu kaydetti. Bylock içeriklerinden Nizamettin Yıldız’la olan yazışma içeriği okunan Karakuş’un bu yazışmada, “Bir sürü kitap var. Gelin alın yoksa çöpe gidecek” ifadeleri var. Karakuş, bylock kullanıcısı olduğunu kabul etmedi. Duruşmada tanık olarak dinlenen tutuklu Nizamettin Yıldız, emniyette korku ve endişe ile verdiğini ileri sürdüğü ifadesini reddetti. Bylock kullanıcısı olmadığını da iddia eden Yıldız, bu nedenle bylock listesinde kimlerin bulunduğunu bilmediğini söyledi. Tutuksuz tanık A.Ç, örgütün sohbet adı verilen toplantılarına katıldığını beyan ettiği Fevzi adlı şahsın sanık olmadığını dile getirdi. Fevzi Karakuş, Zaman Gazetesi eski yöneticilerine yönelik düzenlenen protesto eylemine katılmadığını, örgütün kamuda yapılandığını, kendisinin emekli olduğunu sözlerine ekledi. Sanık son sözünde beraatını talep etti.
DALGIÇ ÇİFTİ CEZA ALDI
Aynı dosya ve celsede yargılaması yapılan ve duruşma sonrası verilen hükümle yargılamaları tamamlanan Hazine-Doğan Dalgıç çifti de ceza aldı. Bayan Dalgıç’a 7 yıl 6 ay, eşi Doğan Dalgıç’a 9 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Hazine Dalgıç duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Önce etkin pişmanlıkta bulunmayı talep eden Bayan Dalgıç’a Mahkeme Başkanı “Etkin pişmanlığın anlamını biliyor musunuz?” diye sordu. Etkin pişmanlığın kısmen ne anlama geldiğini bildiğini söyleyen Hazine Dalgıç Emniyet’te verdiği ifadeyi duruşmada da tekrarladı. 13 aydır eşi ile birlikte tutuklu olduklarını, suç işleme kastında olmadığını belirten Hazine Dalgıç tahliyesini ve beraatını talep etti. Eşi ile örgütsel anlamda katalog evlilik yapmadıklarını söyleyen Bayan Dalgıç, açığa alındıktan sonra gizli olduğunu öğrendiğini ileri sürdüğü bylock programını eşinin de bu sırada öğrendiğini ifade etti. Bylockun örgütün gizli ve şifreli haberleşme programı olduğunu bilmediğini vurgulayan Hazine Dalgıç gözyaşlarını tutamadığı son sözünde, örgütün kendisini kazanamadığını, eşi ile birlikte beraatlarını talep etti.
“ÜZERİMİZE ATILAN ÇAMUR TEMİZLENSİN”
KHK ile Jandarma Binbaşı iken görevden ihraç edilen Doğan Kılıç, hakkında tanıklık yapan Önder Akci ve Erman Bağcıoğlu’nun etkin pişmanlıktan yararlanan isimler olarak örgüt bağı olmadığı yönünde bilgi verdiklerini söyledi. Örgüt konusunda herkesi uyardığını, ad çıkması halinde kimsenin bu konuda aklanamayacağı uyarılarında bulunduğundan söz eden Doğan Kılıç, “Eski bir asker çocuğu olduğunu öğrendiğim, top sakallı, spor giyimli Erman Bağcıoğlu psikiyatri uzmanı diye kayınvalidemin uyku problemini danışmıştım. Kendisinin FETÖ ile ilgili olduğuna dair hiçbir emare belirmedi. O da beni kazanamadığını söyledi” dedi. Doğan Dalgıç karar öncesi sorulan son sözünde, “Bir yıldır eşimle masumiyetimizi ifade etmeye çalıştık. Beceremedik. Üzerimize atılan bu çamur temizlensin” diye konuştu. Doğan Dalgıç’a 9 yıl 10 ay 15 gün ceza verildi.
GENECİ: HAYIRLISI OLSUN
Polislikten ihraç edilen ve tutuklandığında stajyer avukat olduğu öğrenilen Yusuf Geneci’ye 10 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Geneci, ilk duruşmasında hakkındaki tanık beyanları reddetmiş, kullandığı bylock programına dair analiz raporu okunduktan sonra “bylock hukuka aykırı delil” gerekçesiyle bylock kullandığı iddiasının dosyasından çıkarılmasını talep etmişti. Geneci’nin duruşmasında Vedat Aksoy, Talha Gülsoy tanık olarak dinlenirken eşinin ağabeyinin eski eşi olan A.H.G’nin de soruşturma aşamasındaki beyanı duruşmada okunmuştu. İlk celsedeki savunmasını tekrarlayan Geneci son sözünde, “Hayırlısı olsun” dedi. Kamu görevinden ihraç edilen ve karar celsesinde de sağlık sorunları nedeniyle tahliyesini talep eden Ahmet Uslu’ya 9 yıl hapis cezası verildi. Sanık Mikail Kaya’nın dosyasını yeni aldığını belirten avukatına esasa dair savunma hazırlaması için talep ettiği süre verildi. Kaya’nın duruşması Ocak ayı içerisinde görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi