• Haberler
  • Gündem
  • 1300’lü yılların sultanları Kadınanalar yad edildi

1300’lü yılların sultanları Kadınanalar yad edildi

AFYAŞAD tarafından organize edilen Kadınanalar panelinde Afyonkarahisar'ın imarında etkin rol oynayan yaptıkları hayırlı işler nedeniyle 'Kadınanalar' olarak anılan toplumun kanaat önderi kadınlar yad edildi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği (AFYAŞAD) tarafından Kadınanalar Paneli düzenlendi. Hattat Karahisari Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Milletvekili Veysel Eroğlu, Belediye [&hellip]

AFYAŞAD tarafından organize edilen Kadınanalar panelinde Afyonkarahisar’ın imarında etkin rol oynayan yaptıkları hayırlı işler nedeniyle “Kadınanalar” olarak anılan toplumun kanaat önderi kadınlar yad edildi

Haber

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği (AFYAŞAD) tarafından Kadınanalar Paneli düzenlendi. Hattat Karahisari Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Milletvekili Veysel Eroğlu, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, il protokolü üyeleriyle davetliler katıldı.
“KADINANALIK CİNSİYETİ
DEĞİL KARAKTERİ İFADE EDER”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını AFYAŞAD Başkanı Muharrem Günay yaptı. Günay, dernek faaliyetleri ve program içeriği hakkında bilgi verdi. Günay, “Sayın Valimiz Gökmen Çiçek ve değerli eşi Sümeyra Çiçek hanımefendinin öncülüğünde Afyonkarahisar’da çok ilklere imza atıldı. Bu ilklerden bir taneside Kadınana panelidir. Afyonkarahisar’da kadınlık ve kadınanalık bir cinsiyeti ifade etmeden öte bir karakteri ifade eder.” dedi.
“İNANCIMIZ KADINA EN BÜYÜK DEĞERİ VERİYOR”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek yaptığı konuşmada, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak sözlerine başladı. Zeybek, “Yeryüzünde bizim inancımız kadar kadına değer veren başka bir inanç sistemi yoktur. Hadisi şerifte, ‘Cennet anaların ayakları altındadır.’ diye buyurulan bir inancın sahibiyiz. Son zamanlarda eğitimdeki bazı yanlışlıklar sonucu manevi eksikliklerden dolayı bozulmalar olduğunu görüyorum. O nedenle eşini ya da annesin boğazlayan nesiller yetişmeye başladı. Bunun milli ve manevi eğitim anlayışından yoksun olunmasından kaynaklandığını düşünüyorum.” diye konuştu.
“KADINLAR KÜLTÜR EVLERİNDE ÜRETİYOR”
AK Parti Milletvekili Veysel Eroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile Afyonkarahisar’a hizmet eden tüm kadınanaları yürekten kutladığını dile getirdi. Eroğlu, “Tüm kadınlarımızı gönülden seviyor ve onlar için dualar ediyoruz. Allah kadınlarımızdan razı olsun. Kadına gerçekten çok değer vermek lazımdır. Bilhassa Sayın Valimizin başlattığı Kadın Kültür Evleri Projesi ve Kadın Kültür Kooperatiflerinden gerçekten çok heyecan duydum. Yaklaşık 25 noktada Kadın Kültür Evi var. Kadınlarımız bu evlerde çok çeşitli üretimler yapıyor.” şeklinde konuştu.
“TÜM SORUNLAR KADINLARIN ELİYLE ÇÖZÜLÜR”
Vali Gökmen Çiçek toplumdaki sorunların en sağlam ve en kestirme yoldan çözümünün kadınlar eliyle olacağını belirtti. Çiçek şunları kaydetti: “Eğer bugün uyuşturucuyla mücadele etmek istiyorsak, gençlerimizi uyuşturucudan kurtarmak istiyorsak bunun çözümü kadınlardadır. Eğer bugün toplumu birçok dert yandığımız eleştirdiğimiz şiddetten kurtarmak istiyorsak bunun çözümü kadınlardadır. Ben bundan yaklaşık 2-3 ay önce bir kadın kültür evimizde kadına karşı şiddetle ile ilgili kadınlara verilen eğitime katılmıştım. Bana akşam attığımız sosyal medya paylaşımın altına yorum yapılıyor. Sayın valim; şiddete biz uğruyoruz, eğitimi bize veriyorsunuz bu nasıl iş diye. Şiddeti erkekler yapıyor, sen eğitimi kadınlara veriyorsun diye. Mantıklı değil mi? Ben de mantıklı bir cevap vereceğim. O eğitim aslında şuydu. Kadına karşı şiddeti uygulayanı da kadınlar doğuruyordu ve kadınlar yetiştiriyordu. Size (kadınlara) laf söylemek haddime değil. Dedim ki; çocukları nasıl yetiştirelim ki, ileride kadına karşı daha nezaketli, çocukları nasıl yetiştirelim ki ileride kadının değerini daha iyi anlasın diye o eğitimi verdik aslında. Yoksa başka bir niyetimiz yoktu.”
“KADINANALARI TÜRKİYE’YE TANITMAK LAZIM”
Kadın Kültür Evleri Projesi’ne ilk adan itibaren çok inandığını vurgulayan Çiçek sözlerini şöyle tamamladı: “Aslında herkes annesine aşıktır. Bakanımız Veysel Eroğlu’na Sayın bakanım babanız nasıl biriydi? diye sordum. ‘Muhteşem biriydi’ dedi. Peki, anneniz dediğimde içine çekerek o başka birisiydi dedi. Gerçekten kadınların gücü bizi var edecek, bizi başka bir yere götürecek. Ben buna inanıyorum. Bu sebeple Afyonkarahisar’da Kadın Kültür Evi projesine çok inandım. İstiyorum ki, bu toplumun milli, manevi değerleri birçok değişimi belki uzun süreli olacak ama kadınların evde çocukları yetiştirmesiyle başlasın. Afyonkarahisar hem Valiliği hem de belediyesiyle beraber kadına en çok yatırım yapan illerin başında gelmektedir. Çünkü Afyonkarahisar şuna inanıyor. Üzüldüğüm bir şey var onu da belirtmek istiyorum. Şimdi salona kadın kahramanları sayın desem kaç tane sayarsınız. Kadın kahramanımız az değil oysaki. Dünyada en çok kadın kahramanın olduğu milletiz. Biraz daha bunları öğrenmeye hatırlamaya ihtiyacımız var. İşte en yakın örnek Kadınanalar. Afyonkarahisar’da her bir kızımızın bilmesi gerekmiyor mu? Okullarda sorduğumda bazen kadınanaları tanımayan öğrenciler çıktığında o kadar çok üzülüyorum ki. Sadece Afyonkarahisar’da değil tüm Türkiye’de kadınanaları tanıtmamız lazım.”
“KADIN İLK ÖĞRETMENDİR”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu programın son konuşmasını yaptı. Burcu şöyle konuştu: “Fedakârlıklarıyla, sevgileriyle, emektar olan kadınlarımız aslında hepimizin rol modeli ve ilk öğretmenidir. Kişiliklerimiz evde şekillenir, tüm sığınağımızda kadınlarımızdır. Ne kadar büyürsek büyüyelim anne yani kadın hiçbir zaman unutulmaz. Her insanın annesi onun hayatında özel bir yeri kapsar. Afyonkarahisar’da ilk Kadın Kültür Evini Çobanlar ilçesinde açmıştık. Orayı ilk gördüğümde hayran kalmıştım. Kültür evi ortamınmı Afyon’da kadınlarımızın kendilerini hiç yalnız hissetmeyecekleri, kendilerini güçlü hissedecekleri bir ortam olarak gördüğümde kadının sanki yeniden doğuşu gibi bir kurtuluş savaşının hali gibi gelmişti çok heyecanlanmıştım. Bu vesile ile tekrar Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’e ve kıymetli eşi Sümeyra Çiçek’e teşekkür ediyorum.” Şiir dinletisinin ardından liselerarası düzenlenen Kadınanalar temalı kompozisyon ve makale yarışmalarında derece alanlara ödülleri takdim edildi.
PANEL SONUNDA PLAKETLER VERİLDİ
Av. Nilgün Seçen’in moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacılar Raziye Demiralay Celep, Zekiye Sönmez ve Av. Gönül Ar Güngör tarafından başta kadınanalar olmak üzere kadınları ilgilendiren konular hakkında sunum yapıldı. Panelin sonunda yaptıkları örnek çalışmalar, yardımlar, yatırımlar ve örnek projelerle bugünün Kadınanası unvanını almayı hak eden isimlere plaket takdim edildi. Plaket alan isimler: Sümeyra Çiçek, Sevim Zeybek, Emine Çoban, Ümmühan Yıldız, Nurten Telek, Methiye Dumlu, Saniye Sayıoğlu’na, Hacı Hayriye Özsoy’a, Ayşegül Arsoy, Rahmiye Sare Palalı, Neziha Arslan, Nurinnisa Bozca Kurtbaş, Huriye Aşkar, Maver Arsoy, Neriman Küçükkurt, Vediha Kızılkaya, Sultan Ulu, Fatma Üye, Emine Kumartaşlı, Nurfil Birgül, Huriye Seviye Özsoy, Gülgün Özkum, Nejla Can, Hatice Özkan, Halise Gül Saygı’, Lütfiye Polat, Yıldız Değer, Ayşe Aksoy, Halime Kötürgü, Gülsün Acun, Nuriye Kocausta, Canser Kuzu, Esra Küçükkurt, Fatma Mert, Hilal Kalafat, Sevdegül Çekiç, Emine Hız, Esra Işık, Fatma Kilci Kavas, Ferda Ertürk, Nilgün Seçen, Ferhan Çınar, Azime Çavdar Gürlek, Şule Öztürk, Şengül Neşe Yılmaz, Deniz Özcan, Münevvere Aydoğmuş, Fadime Akar, Hülya Kasnak, Pınar Akarsu, Fatma Gülşen Koçak, Mürşide Oklu Ayhan, Rabia Barış, Safiye Samyeli, Gönül Ar Güngör, Zekiye Sönmez, Raziye Demiralay Celep, Damla Poyraz. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme