13 yılda orman varlığı arttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2016 yılı orman yangınları değerlendirme toplantısını Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) binasında basının hazır bulunduğu toplantıyla değerlendirdi.Basın toplantısında konuşan Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu şunları kaydetti:'Orman varlığımız son 13 yılda 20,8 milyon hektardan 22,3 milyon hektara yükseldi. Türkiye'nin yüzölçümüne göre ormanlık alanımız yüzde 28.8'e ulaştı. [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2016 yılı orman yangınları değerlendirme toplantısını Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) binasında basının hazır bulunduğu toplantıyla değerlendirdi.
Basın toplantısında konuşan Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu şunları kaydetti:
“Orman varlığımız son 13 yılda 20,8 milyon hektardan 22,3 milyon hektara yükseldi. Türkiye’nin yüzölçümüne göre ormanlık alanımız yüzde 28.8’e ulaştı. Ormanlardaki ekim, bakım çalışmaları ile odun servetimiz de arttı. 2003’te 1,2 milyar metreküp olan odun servetimiz, 1,6 milyar metreküpe yükseldi. Son 13 yılda 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Dolayısıyla, Türkiye orman varlığını hem alan olarak hem de odun serveti olarak artıran nadir ülkelerden birisidir.”
ÜLKENİN YÜZDE 60’INDA
YANGIN RİSKİ VAR
Türkiye’nin yüzde 60’ının yangın riski altında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bilhassa Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri’nde orman yangınları daha fazla çıkıyor. Orman yangınlarıyla mücadele de özellikle önleme, söndürme ve yanan alanları yeniden ağaçlandırma gibi 3 temel strateji belirlendi. Ayrıca, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında vatandaşlara eğitim verildi. Bu maksatla Sincap Tiyatrosu, Sincap Dergisi çıkarıldı. OGM’ye ait eğitim tırı bütün ülkeyi dolaştı ve kamu spotlarına destek verildi. Bu arada orman yangınlarıyla mücadelede şehit olanlar var onlara da Allahtan rahmet niyaz ediyoruz. Bu tür yaralanma ve ölüm hadiselerinin olmaması için her yıl eğitimler yapıyoruz. Orman yangınlarında görev alan işçi kardeşlerimizin eğitimi için İzmir Buca’da bir eğitim merkezi bulunuyor. Ayrıca Antalya’da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın toplu açılış merasimiyle hizmete aldığı Antalya Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi’de faaliyetlerine devam ediyor. Söz konusu merkezlerde 10 ülkeden 60 teknik elemana eğitim verildi” dedi.
Orman yangınlarıyla mücadelede orman teşkilatının 19 bin personel, yaklaşık 2.300 araç ve iş makinası ile sahada teyakkuz halinde bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Ayrıca 35 adet hava aracının da mevcut olduğu teşkilatımızda orman yangınlarını kısa surede söndürmek için yangına müdahale süresini 45 dakikadan 15 dakikaya indirdik. İlk müdahale süresini daha da azaltmak maksadıyla orman teşkilatı bugüne kadar 2.942 havuz ve gölet tesis etti. Ayrıca Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen 1000 Günde 1000 Gölet (GÖL-SU) kapsamındaki göletlerden de su alınıyor. DSİ’nin 2019’un sonuna kadar planladığı 1071 göletin de orman yangınlarını söndürmekte büyük faydası olacak. Orman yangınlarında gözetleme ve haberleşme konusu da oldukça önemli. Şu anda 776 kuleden sürekli gözetleme yapılıyor. Ayrıca Dünya’da ilk defa uygulanan ve bizim de orman yangınlarına karşı kullandığımız kamera takip sistemi şu anda en ileri yangın erken uyarı ve takip sistemi özelliğini taşıyor. Gerek Bakanlığımdaki ekrandan gerekse Yangın Harekat Merkezi’nden ve bölgelerden havadaki bir helikopterin koordinatlarını, hızını ve kaç dakika sonra yangın mahalline ulaşacağını rahatlıkla görebildiğimiz bir sistem kullanıyoruz. Kamera görüntüsü sayesinde yerleşim alanlarını ve civar yerlerini de görebiliyoruz. Zaten bir yangında öncelikli olarak civardaki yerleşim yerlerinin görülüp can kaybının önlenmesi önem arz eder” diye konuştu.
AKDENİZ’DE EN BAŞARILI
ÜLKE TÜRKİYE
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “2016 yılı bütün Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de sıcak ve kurak geçti. Türkiye’ye baktığımızda çıkan orman yangınların yüzde 87’si insan kaynaklı yüzde 13’ü ise tabii kaynaklı.  Ülkemizde son 10 yıllık süreçte ortalama 8.900 hektar alan yandı. Bu sene 2.435 yangın çıktı ve toplam 8.400 hektar alan zarar gördü. Ancak bu yangınlardan özellikle 5 bin hektarı tepe yangınıdır. Geri kalan 3.400 hektarı örtülü yangındır. Bu arada 3 bin civarında da kırsal orman yangını çıktı. Orman teşkilatımız vazifesi olmadığı halde bu yangınlara da müdahale etti. Ülkemizde çıkan orman yangınları Dünya’da ki orman yangınlarıyla mukayese edildiğinde orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye, Avrupa’daki Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı ülke konumunda bulunuyor. 2016 yılında Dünya’da büyük yangınlar oldu. Mesela Marsilya’da 19 Ağustos’ta çıkan orman yangınında bir seferde 3.300 hektar alan zarar gördü yani nerdeyse Türkiye’de 1 yılda zarar gören orman alanının yarısı sadece bir yangında zarar gördü. Kaliforniya’da ise bir seferde 120 bin hektar alan yandı buda Türkiye’de bir yılda orman yangınlarında zarar gören alanın takriben 15 katı kadar alana tekabül ediyor. Dolayısıyla Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede örnek bir ülke. Bu bakımdan gerektiğinde komşularımıza da destek oluyoruz. Geçmişte KKTC, Gürcistan, Yunanistan, Bosna Hersek, Rusya, İsrail, Libya dahil bir çok ülkeye destek verdik” değerlendirmesinde bulundu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme