13. Gastronomi Enstitüsü Afyonkarahisar'da açılacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Türbe Camisi’nde kıldığı Cuma namazı sonrasında “Gastro Afyon 4. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali”nin kortej yürüyüşünü başlattı. Yürüyüş sırasında konuşan Bakan Özer, eğitim ile ilgili çok ciddi yatırımları Afyonkarahisar’a yapacaklarının müjdesini vererek, 12 ilde Gastronomi Enstitüsü açtıklarını söyledi   '2022-2023E ğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı'na katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut [&hellip]

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Türbe Camisi’nde kıldığı Cuma namazı sonrasında “Gastro Afyon 4. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali”nin kortej yürüyüşünü başlattı. Yürüyüş sırasında konuşan Bakan Özer, eğitim ile ilgili çok ciddi yatırımları Afyonkarahisar’a yapacaklarının müjdesini vererek, 12 ilde Gastronomi Enstitüsü açtıklarını söyledi

“2022-2023E ğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı”na katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Vali Kübra Güran Yiğitbaşı ve bürokratlarla birlikte okul müdürlerinin de katıldığı toplantıda konuştu. Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde yapılan toplantıda Bakan Özer, Türkiye’de uzun yıllar sorun olan kaynak ders kitabı konusuna değindi. Bakan Özer, “Herkesin ders kitaplarına ücretsiz ulaşması için o geleneği devam ettirdik. 153 milyonu ücretsiz olarak onları hazırladık, tüm illerimize ve ilçelerimizdeki okullarımıza gönderdik. Covid-19 salgını sürecinde öğretim kayıplarını telafi etmek için yaptığımız bakanlık olarak ilave kaynak desteklerini ilk kez eğitim ve öğretim başladığı zaman kaynakları basarak öğrencilerimize ulaştırdık. 136 milyon yardımcı kaynağı Türkiye’deki tüm okullarımıza ulaştırdık. İnşallah ekim ayı içerisinde 20 milyon ilave yardımcı kaynak ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüzün göndereceği 4 milyon kaynakla 160 milyon kaynağı tüm okullarımıza, tüm çocuklarımıza, yavrularımıza eriştirmiş olacağız. İlk kez bir eğitim öğretim yılında dağıtılan yardımcı kaynaklar ders kitapları sayısını geçmiş olacak. Yıllardan beri okullarımızda konuşulan, velilerin şikayet ettiği aslında yaygın bir davranış olmayan ama okullarımızda hep töhmet altında bırakan o yardımcı kaynak problemlerini de inşallah sizlerin de destekleriyle bakanlık olarak tarihe gömeceğiz.” dedi.
“2016 YILINDA KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANLARI ERKEKLERİNKİNİ GEÇTİ”
Kız çocuklarının okullara gönderilmediği ve bu yüzden muhafazakar kesimin suçlandığını, başörtü yasağının kaldırılması, sonrasında kız çocuklarının okullaşma oranında ciddi artış olduğunu dile getiren Bakan Özer, “Türkiye’de yıllardan beri kız çocuklarının okullaşma oranı ile ilgili yapılan kampanyalar ve projeleri hatırlayın. Hatta ‘muhafazakar kesimin sürekli suçlandığını hatırlayın, kız çocuklarını okula göndermiyorlar.’ Ya neden göndermesin muhafazakar kesim kız çocuklarını. Okul mu yapıyorsun, yeni derslik mi açıyorsun? Hayır sen bunların yapmadığın gibi bir de başörtüsü yasağı uyguluyorsun. İlk kez 2016 yılından itibaren ortaokul seviyesindeki kız çocuklarının okullaşma oranları erkeklerinkini geçti. 2014 yılından sonrada yükseköğretimdeki kadınların, kızların okullaşma oranları erkekleri geçti. Demek ki hiçbir problem yokmuş, problem imkan meselesiymiş. Mesele erişimin önündeki engellerin kaldırılma meselesiymiş.” ifadelerine yer verdi.
“BUGÜN KADINA ŞİDDETLE
İLGİLİ KONUŞANLAR, O GÜN KONUŞUYOR MUYDU”
Bakan Özer, son 20 yılda sadece eğitim yatırımlarının yapılmadığını ya da okullaşma oranları arttırılmadığını söyleyerek, “Eğitimin önündeki bütün antidemokratik uygulamalar kaldırıldı. Bunların başında en temel anayasal hak olan eğitimin önündeki başörtüsü yasağıydı. Kız çocuklarımız, kadınlarımız başörtüleri ile eğitime erişemiyordu. Yükseköğretim kurumlarının önünde acılı hikayeler ortaya çıkıyordu. İmkan olanı kendi ülkesini terk edip başka ülkelerde yükseköğretime erişmenin yollarını arıyordu. Peki bugün kadına şiddetle ilgili konuşanlar, o gün konuşuyor muydu? Bugün beyin göçünden bahsedenler bunun spekülasyonunu yapanlar o gün kadınlarımızın yurt dışına gitmesine başörtülü kadınların beyin göçü kapsamında değerlendiriyor muydu? Hayır, hiç umurlarında bile değildi. Umurlarında olsaydı 5 yaşındaki okullaşmalar yüzde 11 olmazdı. Ortaöğretimde okullaşma oranı yüze 44 olmazdı, o zaman başka bir dert vardı. Sadece başörtüsü yasağı mı kaldırıldı, hayır. Kat sayı uygulaması da kaldırıldı.” dedi.
Bakan Özer’in konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Özer’e hediye takdim etti.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme