12. çağrı da son başvuru 10 Mart’ta

TKDK İl Koordinatörü Kemal Yıldırım, 12. Başvuru Çağrı İlanı için başvuruların 10 Şubat tarihi saat 09.00’dan itibaren, İl Koordinatörlüğü’nde kabul edileceğini söyledi. Yıldırım, başvurularda son teslim tarihinin 10 Mart saat 21.00 olacağını, desteklenecek yatırım alanları bazında toplam destek bütçesinin ise yaklaşık 1 milyar 460 milyon TL olduğunu belirtti TKDK İl Koordinatör Vekili Kemal Yıldırım düzenlediği [&hellip]

12. çağrı da son başvuru 10 Mart'ta

TKDK İl Koordinatörü Kemal Yıldırım, 12. Başvuru Çağrı İlanı için başvuruların 10 Şubat tarihi saat 09.00’dan itibaren, İl Koordinatörlüğü’nde kabul edileceğini söyledi. Yıldırım, başvurularda son teslim tarihinin 10 Mart saat 21.00 olacağını, desteklenecek yatırım alanları bazında toplam destek bütçesinin ise yaklaşık 1 milyar 460 milyon TL olduğunu belirtti

TKDK İl Koordinatör Vekili Kemal Yıldırım düzenlediği basın toplantısında IPARD programında yapılan yeni değişiklikler, 2013 yılında yapılan İl Koordinatörlüğü faaliyetleri ve 15 Ocak tarihinde çıkarılan 12. Başvuru Çağrı ilanı hakkında bilgiler verdi. Toplantıda; TDK Birim Amirleri Salih Yonca, Mukaddes Elitok ve Zülgari Özdemir’de hazır bulundular.
2013 ÇOK VERİMLİ BİR YIL
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Koordinatör Vekili Kemal Yıldırım toplantı başlangıcında üç konu üzerinde duracağını belirtti. İlk olarak, 2013 yılı İl Koordinatörlüğü faaliyetlerinden söz eden Yıldırım; “Bilindiği üzere 2013 yılı, İl Koordinatörlüğümüz açısından çok verimli bir yıl olmuştur. 2013 Yılında IPARD Programı kapsamında ilimizde 69 proje ile yaklaşık 53 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirildi. Bu yatırımın 29,3 milyon TL’lik kısmı İl Koordinatörlüğümüzce hibe olarak ödenmiştir. Bu yatırımlar sonucunda ilimizde modern Hayvancılık İşletmeleri ile AB standartlarında et ve süt işleme tesisleri kurulmuştur. Mermer atölyeleri ya yeni makineler almış, ya da mevcut makinelerini yenilemiştir. Arıcılar kovan ve traktörlerini almış, tıbbi ve aromatik bitki üreten çiftçilerimiz ise makine-ekipmanlarmı ve traktörlerini almışlardır.” dedi.
165 BAŞVURU DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA
TKDK İl Koordinatör Vekili Kemal Yıldırım, yatırımların tarım ve hayvancılık sektörünün verimlilik ve rekabet gücüne katkı sağlarken, gıda işleme sektörüne yeni teknolojiler ve yenilikler sunup, tarımsal ürünler için yeni pazar fırsatları oluşturduğunu söyledi. IPARD yatırımlarının ayrıca yeni iş imkânları yaratarak il genelinde istihdama da katkı sağladığını ifade eden Yıldırım; “Ödeme yaptığımız projelerin dışında 2013 yılı Ekim – Kasım aylarında 11. çağrı projelerini kabul ettik. 11. Çağrı projelerine de ilgi çok fazla oldu yaklaşık 51 milyon liralık yatırım için 165 projenin başvuru kabulünü yaptık bu projelerin değerlendirmeleri devam ediyor. Projelerin tamamı uygun bulunması halinde yatırımlar için yaklaşık 26,5 milyon TL hibe ödemesi yapılacaktır. Bu projeler de en kışa sürede sonuçlandırılıp yatırım olarak İlimize dönecektir.” diye konuştu.
MESLEKİ
YETERLİLİKTE
YOL AÇILDI
Koordinatör Vekili Kemal Yıldırım, AB Komisyonu ile aylarca süren müzakerelerin meyvesini verdiğini, IPARD programında önemli değişiklikler yapıldığını kaydetti. Bu değişiklikleri ana hatlarıyla anlatan Yıldırım; “Süt Üreten Tarımsal İşletmeleri İçin, yeni kapalı ahır/ağıl yapımı da destek kapsamına alınmıştır. Daha önce, açık veya yarı açık ahır, ağıl yapımı desteklenmekteydi. Et Üreten Tarımsal İşletmelerde desteklenen koyun ve keçi sayısı üst sının 300 koyun veya keçiden 500 koyun veya keçiye yükseltilmiş oldu. Yani, yatırımcılar 500 kapasitede koyun veya keçi ağılı inşası ile ilgili projelere müracaat edebilirler. Mesleki yeterlilik kriteri önceden, gerçek kişi başvurularında, sadece başvuru sahibinin kendisi tarafından uyulması gereken bir uygunluk şartı iken yapılan değişiklik ile başvuru sahibi bu şartı sağlayamıyor ise bir daimi çalışanın bu şartı sağlaması da uygun olarak kabul edilecektir.” şeklinde konuştu.
UYGUNLUK ŞARTI KALDIRILDI
Bundan böyle işleme tesisleri başvurularında mesleki deneyim şartı aranmayacağını söyleyen Yıldırım, bu alanda yatırım yapmak isteyen herkesin mesleki deneyim şartı aranmaksızın yatırım yapabileceğini belirtti. Önceleri, süt toplama merkezi kurulumu başvurularına sadece üretici örgütleri başvurabilirken; yapılan değişiklikle bundan böyle gerçek ve tüzel kişilerin de süt toplama merkezi yatırımlarına başvurabileceklerini aktaran Kemal Yıldırım; “Üretici örgütü olarak, süt toplama merkezlerine başvurularda üretici örgütleri için yer alan ‘Bir yıldan fazla süre mevcut ve faaliyette olmalıdır’ uygunluk şartı kaldırıldı. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbirinde kapasiteler arttırıldı. Artık işletmeler en az 100 ton-yıl, en fazla 2000 ton-yıl su ürünleri, balık yağı veya yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu işleme için üretim kapasitesine sahip olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
BELGE YATIRIM BİTİNCE İSTENECEK
Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi yatırım alanında uygun yatırım toplam değerinin 250 bin avrodan 400 bin avroya yükseltildiğini belirten Yıldırım şöyle konuştu: “Bundan böyle, mermer işletmeleriyaklaşık 1,2 milyon TL kadar proje hazırlayıp 200 bin avro hibe alabilecekler. Kırsal turizm yatırım kaleminde uygun yatırım toplam değeri 400 bin avrodan 500 bin avroya yükseltildi. Kırsal turizm kapsamında kurulacak konaklama tesislerinin yatırımın sonunda 25 yatak kapasitesine sahip olması kriteri ’25 Oda’ olarak değiştirildi. Kırsal turizm ile ilgili son olarak da; mevcut işletmeler için proje başvurusunda bulunurken istenilen ‘Turizm İşletme Belgesi’ bundan böyle yatırım tamamlandıktan sonra istenecek. Bundan sonra, Turizm İşletme Belgesi olmayan konaklama tesisleri de IPARD projelerine başvuru yapabilecekler, yatırımlarını tamamladıktan sonra Turizm İşletme Belgesi alacaklardır. Bu değişiklik de ilimiz için oldukça olumlu bir değişiklik olarak göze çarpmaktadır.”
DESTEK KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Süs bitkilerinde sera yapımı destek kapsamında iken yapılan değişiklikle tıbbi aromatik bitkilerin de seralarda yetiştirilmesinin destek kapsamına alındığını bidiren Yıldırım şunları söyledi: “Kültür balıkçığının geliştirilmesi yatırım alanında uygun yatırım toplam değeri 200 bin avrodan en fazla 400 bin avroya yükseltildi. Ayrıca, bundan sonra, kültür balıkçılığı tesislerinin yanına restoranların inşası, genişletilmesi veya modernizasyonu ve restoranlar için gerekli ekipman satın alınması da destek kapsamına alındı. Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi Yatırım Alanında mesleki deneyim şartı aranmayacaktır. Yani bu alanda yatırım yapmak isteyen herkes mesleki deneyim şartı aranmaksızın yatırım yapabilecek.”
15 OCAK’TA 12. BAŞVURU
ÇAĞRISINA ÇIKILDI
TKDK’nun 15 Ocak Çarşamba günü 12. Başvuru Çağrı İlanına çıktığını vurgulayan İletişim Uzmanı İl Koordinatör Vekili Kemal Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “12. Başvuru Çağrı İlanı için başvuru tarihleri, 10 Şubat tarihi saat 09.00’dan itibaren, İl Koordinatörlüğümüzde kabul edilmeye başlayacak olup, son teslim tarihi 10 Mart saat 21.00’dir. Bu çağrı için son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir. Bu çağrı ilanı kapsamında desteklenecek yatırım alanları bazında toplam destek bütçesi yaklaşık 489 milyon avrodur. Bu da Türk Lirası olarak yaklaşık 1 milyar 460 milyon TL değerinde bir tutara karşılık gelmektedir. Yani eski parayla 1 katrilyon 460 trilyon TL.’dir. Başvuru yapmayı düşünen ilgililer en doğru bilgilere ulaşmak, kurumumuzun istediği formatta başvuru paketi hazırlamak için İl Koordinatörlüğümüz yardım masasından her zaman bilgi alabilirler. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme