'112'yi ne zamandan beri kullanıyoruz?

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hasan Erbay, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi'nde Türkiye'de Acil Servis için neden 112 sayısının kullanıldığını yazdı. Erbay, 'Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, sağlık sisteminin en önemli basamaklarından biridir. Türkiye, 1994 yılında günümüzdeki ismiyle Avrupa Birliği'nin ortak tek acil [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hasan Erbay, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi’nde Türkiye’de Acil Servis için neden 112 sayısının kullanıldığını yazdı. Erbay, “Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, sağlık sisteminin en önemli basamaklarından biridir. Türkiye, 1994 yılında günümüzdeki ismiyle Avrupa Birliği’nin ortak tek acil numara tavsiyesini dikkate alınmış ve 112’yi kullanmaya başlamıştır. O dönemin telekomünikasyon teknolojisinin gerektirdiği bir isimlendirme, günümüzde geniş bir acil sağlık hizmetinin genel isimlendirmesi olarak kullanılmaktadır. Henüz çevirmeli telefonların kullanımda olduğu o günlerde; üç basamaklı, üçü de aynı olmayan ve en hızlı şekilde aranabilecek numaralar; 112, 121 veya 211’dir. Tavsiye edilen numara 112 olmuştur” dedi.
İLK HÂLİ 077 İDİ
Erbay, makalesinde şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de 1985 yılında ‘077-Hızır Acil Servis’ ismiyle tanıtılan sistem, ülkenin sosyo-kültürel dokusuyla uyum konusunda önemli bir örnektir. Günümüzde Türkiye’de, geniş bir kesim ambulansa ‘Hızır Ambulans’ demeye devam etmektedir. ‘077-Hızır Acil Servis’; kurumların, derin bir felsefeden ve geçmişten gelen değerlerle beslendiğinde ne denli kalıcı olabileceğinin güzel bir örneğidir. ‘077 – Hızır Acil Servis’ dokuz yıl kadar işlev gördükten sonra yerini, 1994 yılında 112’ye devretmiştir. Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri, günün modern teknolojisinin her türlü imkanını kullanarak gelişmeye devam etmektedir.”
DERİN BİR FELSEFESİ VAR
Anadolu’da Acil Servis’e neden “Hızır” denildiğini de izah eden Erbay, “Türkiye için sosyo kültürel karşılığı derin bir isimlendirme olan Hızır, birinin en sıkışık zamanında yardımına yetişen, kutlu bir karakter olarak bilinmektedir. Anadolu kültüründe zor bir zamanda aniden yardıma gelen bir karakterin ambulans hizmetlerine isim olarak verilmesi, bu sistemin halk arasında benimsenmesinide kolaylaştırmıştır. Örneğin bugün, belli bir yaşın üstündeki kişiler ambulansa Hızır Ambulans demeye devam etmektedir. Aynı şekilde, dünyadaki ambulans sistemleri incelendiğinde de yerel motiflerin önem kazandığı ve hem isimlendirmede hem de görsel şekillendirmede dikkate değer farklılıklar olduğu görülmektedir. Bütün bunların sonucunda, hastane öncesi ambulans hizmetlerinin isminin Hızır Acil Servis olarak belirlenmesi, hem akılda kalıcılığı hem de ifade ettiği derin sosyolojik anlam bakımından isabetli bir tercih olmuştur” ifadelerini kullandı.
>> Murat ARISOY’un Haberi

Bakmadan Geçme