112 Kar buz demeden çalıştı

112 Ekiplerinin her türlü ortamda 7 gün 24 saat cansiperane çalıştığını açıklayan 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün, yoğun kışta tüm görevleri alınlarının akıyla atlattıklarını, gelecek kış için tedbirler aldıklarını bildirdi. Dr. Göyün, yol açılması için 112’nin aranmamasını özellikle rica ederken, gerçek dışı ihbarları Savcılığa bildirdiklerini, adli takibin başladığını belirtti Afyonkarahisar 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün, [&hellip]

112 Kar buz demeden çalıştı

112 Ekiplerinin her türlü ortamda 7 gün 24 saat cansiperane çalıştığını açıklayan 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün, yoğun kışta tüm görevleri alınlarının akıyla atlattıklarını, gelecek kış için tedbirler aldıklarını bildirdi. Dr. Göyün, yol açılması için 112’nin aranmamasını özellikle rica ederken, gerçek dışı ihbarları Savcılığa bildirdiklerini, adli takibin başladığını belirtti

Afyonkarahisar 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün, bu yıl yoğun bir kış yaşandığını, özellikle bu yoğunluğun Ocak-Şubat aylarında daha derinden hissedildiğini söyledi. Yoğun kış ve yağış şartlarının ulaşımı ciddi ölçüde etkilediğini belirten Dr. Hamza Göyün, kapanan, buzlanan yollar, tipiye bağlı olarak engellenen ulaşımlarda kara taşıtı ambulansların son derece zor zamanlar atlattığını vurguladı.
Doğa ile mücadele edildi
112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün, kış döneminde zorlu hava şartlarında vakalara ulaşmada yüksek kar yığını geçişlerinde zorlandıklarını dile getirdi. Dr. Göyün, özel araçlar, 4×4 araçlar, kar paletli ambulansla belli bir yüksekliğe kadar kar seviyesi olan ve buzlu zeminlerde hareket ederek; vakalara, ihtiyacı olan kişilere ulaşabildiklerini aktardı. Zaman zaman zorlu hava şartları ve doğal koşullar nedeniyle belli ölçüde gecikmeler olabildiğini ama mutlaka tüm vakalara ulaştıklarını söyleyen 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün; “Şartlar doğrultusunda olabildiğince seri şekilde tüm vakalarımıza ulaştık. Kar paletli ambulansımız çok seri değil. Ama hastamıza gerektiği yerde yaya intikaliyle ulaştığımız yerler oldu. Şuhut ilçesinin Bademli köyünde hayvan bakıcılığı yapan bir kişiye gece saatinde zor şartlarda ulaştık. Yol güzergahı belli olmadığı için dere yatağı bir tarafta kar yığınları arasından yaya intikallerle hastamıza ulaştık. İl Özel İdaresi’nin Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nden, Karayolları Şube Şefliği’nden yolların açılması için yardımlar istedik. Sağ olsunlar onlar bizim ihtiyacımız olan yolları öncelikli olarak açtılar. Greyder, kepçe önde ambulanslar arkada olmak üzere ilerleme sağlandı.” dedi.
Tipide yaralı
kurtarma mücadelesi
Yoğun kar yağışında kara saplanan ambulanslarında olduğunu belirten 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün, buzlu zeminlerde kar lastikleri ve zincir takılmasına rağmen, trafik akışı durmasına bağlı hareket kısıtlaması ve hareket edemez hale gelebildiklerine dikkat çekti. Kar paletli ambulanslarla yeri geldiğinde yol dışında tarla, arazi vb yerlerden ilerleyerek vakalara ulaştıklarını söyleyen Dr. Göyün, Ankara yolunun tipi ile 27 saatlik kapanması sonucunda 200’e yakın aracın yer aldığı yolda 7 tırın birbirine girdiğini ağır bir kazaya müdahale ettiklerini anlattı. Sıkışmalı yaralıların olduğu kazada araç göstergesinin sıfırın altında 15 dereceyi gösterdiğini belirten Dr. Hamza Göyün; “Sıfırın altında 15 derecede yaralıyı hayatta tutarak kurtarmaya çalıştık. Arkadaşlarımız nöbetleşe 5 ile 7 dakika arasında başında anca durabildiler. Kesinlikle görev ihmal edilmedi. Arkadaşlarımız gerçekten fedakarca çalıştı. Tipi ve soğuğa 4 saat dayanarak çalıştılar. O kişininde 4 saat soğuğa dayanması bir mucizeydi. Başından ayrılmadan yaralıyı 7 ayrı battaniyeye sararak koruduk. Bir taraftan battaniye ile tipiye karşı siper ederek bir taraftan üzerini kapattık ve kurtarmayı başardık. Kepçe ve dozerlerle duran trafiğin arasından yolun dışına çıkarak hastayı hastaneye ulaştırdık.” diye konuştu.
Ocak ve Şubat sıkıntılı geçti
“Şunu rahatlıkla ve gurur duyarak söyleyebilirim ki tüm ilçelerdeki ekiplerimiz ciddi anlamda fedakarlık gösterdiler. Yeri geldiği ambulansı terk ederek yaya olarak vakaya ulaşmak için kendi hayatlarını tehlikeye attılar.” diyen 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün; “Önemli olan arkadaşlarımızın hasta yanına ulaşabilmesidir. Ondan sonra zaten gereken yapılır. Arkadaşlarımız kar tipi demeden olay yerlerine gidip hastaya ulaşarak müdahalelerini yaptılar. Gerek yaya olarak gerekse ambulanslarımızın ulaşabildikleri mesafede hastalarımızı aldık. İl genelinde Ocak ayı içerisinde 14 vakamız, Şubat içerisinde 17 tane vakamız mevcuttur. Ankara yolunda, İscehisar, Emirdağ, Bayat, köylere ve Şuhut bölgesinde müdahaleler yaptık. Esas sıkıntı bizim için Ocak ve Şubat aylarındaki 1,5 metre yükseklikte kar yığınlarını tarlaların üzerinden tipinin yolların üzerine getirerek biriktirdiği anlardaki ulaşım sıkıntısıdır. Ambulansı bıraktığınızda ne kadar mesafe yol yürüyeceğiniz belli değildi.” şeklinde konuştu.
Sahte ihbarlarla yol açtırmak istenildi
Yetişilemediği için mağdur olan ya da ağır bir tablo yaşayan bir vaka olmamasından duydukları memnuniyeti dile getiren Dr. Hamza Göyün, herhangi bir ölümün meydana gelmediğini kaydetti. Hava muhalefetinde ambulans helikopterin kullanılamadığını belirten Dr. Göyün, kar yığınlarından ambulansların ulaşamayacağı bir kaç köyden helikopterle hastaların alındığını ifade etti. Bu hastaların özellikli hastalar olduğunu belirten Göyün şöyle konuştu: “Bir tanesi organ nakli yapılmış hastaneden gelen bir hasta yolda mahsur kalıyor. On 12 saat sonra rahatsızlanmaya başlayınca 112 aranıyor. İki hastamız yaklaşık 3 gün boyunca diyalize giremedikleri için böbrek yetmezliğine bağlı koma tablosu gelişmek üzere olan hastalarımızdı. Bunun gibi 5 vakayı helikopterle bulundukları yerlerden aldık. 112 Ekipleri her türlü ortamda ve hava şartında 7 gün 24 saat aralıksız cansiperane şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 30 yıldır böylesi bir kış yaşanmadığı söyleniyor. Biz bunun altından başarılı bir şekilde kalktık. Yoğun bir kışı yine yaşanabilir diye tedbir alma noktasında çalışmalara başladık. İki aylık dönemde yaşadığımız bazı sıkıntılarda kapalı olan köy yollarını açtırabilmek için sahte ihbarlarda bulundular. Yapılan ihbarlarda telefonun öbür ucunda ne olduğunu bilemiyoruz. Net teyit edemiyoruz. Bazı zamanlarda iletişimde sıkıntı yaşıyoruz. Bir kaç vaka boş çıktı. Bunları biz Savcılığa bildirip suç duyurusunda bulunduk. Adli takibe alındı. Böyle zamanlarda yol açılması için 112’nin aranmamasını özellikle rica edeceğim.

“Haber: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme