11 milyon lira harcama, 3 yılda amorti
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası için 11 milyon lirayı aşkın bir para harcanacağını söyledi. Projeyle birlikte kayıtdışının önüne geçeceklerini anlatan Mühsürler, 'Projemi anlatıyorum, inanmıyorlar. Bana inanmayanları Canlı Hayvan Borsası'na götürünce 'helal olsun' diyorlar' dedi Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, büyük bir hayalini 2014 yılı içinde hayata geçirmek için yoğun mesai [&hellip]
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası için 11 milyon lirayı aşkın bir para harcanacağını söyledi. Projeyle birlikte kayıtdışının önüne geçeceklerini anlatan Mühsürler, “Projemi anlatıyorum, inanmıyorlar. Bana inanmayanları Canlı Hayvan Borsası’na götürünce ‘helal olsun’ diyorlar” dedi
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, büyük bir hayalini 2014 yılı içinde hayata geçirmek için yoğun mesai harcıyor. Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası’nı kurduktan sonra Afyonkarahisar’ın etin gerçek merkezi olduğunun tescilleneceğini kaydetti. Mühsürler, proje için 11 milyon lira harcanacağını, bu paranın hem tescil hem de diğer gelirlerle kendini 3 yılda amorti edeceğini söyledi. Projeyi anlattığı işadamlarının, besicilerin ve kurum yöneticilerinin kendine inanmadığını kaydeden Mühsürler, “Projemi anlatıyorum, inanmıyorlar. Bana inanmayanları Canlı Hayvan Borsası’na götürünce ‘helal olsun’ diyorlar. ‘Bu proje senin değil’ diyorlar, ‘Avrupa’dan görmüştür’ diyorlar. Bu sözler beni mutlu ediyor. Ama Avrupa’da böyle bir Canlı Hayvan Borsası yok” dedi.
BİLGİSİYARLI TAKİP
Canlı Hayvan Borsası hakkında Gazeteniz Kocatepe’ye açıklama yapan Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, “7500 metrekarelik kapalı alanımız olacak. 6 buçuk metrekarelik yükseklikte olacak. Prefabrik olacak. Hayvanlar rampadan iner inmez, yıkanacak. Fıskiyeden girecek, hayvanın üzerinde dışkı ve pislik kalmayacak. Yıkandıktan sonra kontrol noktasına girecek. Bir de hayvan, suyu tuttuğun zaman dışkıyı dışarı atıyor. Kantara tertemiz girecek. Kantar var. 10 tane hayvanın kantarı girilecek. Boyunlarına barkotlar girilecek. A’dan Z’ye kadar bilgisayarda işlenecek. Alıcının da satıcının da I-pad elinde, artırmayı sürdürecekse oradan takip edecek. Adam ben sattım deyince işaret edecek. Yeşil yanacak. 8 tane podogun olduğu yerde çıkış işlemi yapılacak. Alıcı ile satıcı birbirini tanımayacak. Vadeli işlem borsasını yaptığımız zaman teminat alıcı mektubu verecek. Parayı alamıyorsa satıcı, bana getirilen teminat mektubunu nakde çeviriyoruz” diye konuştu.
ALICI VE SATICILAR DÜŞÜNÜLDÜ
Canlı Hayvan Borsası’nda hayvan alıp satacakların, il dışından da gelme ihtimalinin olduğunu hatırlatan Mühsürler, alıcı ve satıcıların rahatı için tüm ayrıntıları düşündüklerini belirtti. Mühsürler, “Hayvanı dışarıdan gelip satacaksın. Hayvanı dinlendireceksin. Bunun için özel yer yaptık. Hayvanlar podoglara girecek. Diyarbakır’dan hayvan getirdin, yorgun hayvanı satmamak için dinlendirmesi gerekiyor. 250-300 hayvan alır bu dinlenme yerleri. Kavga-dövüş yok. Giriş parasız olacak. Mescidinden kafelere kadar alıcı ve satıcı için pek çok şeyi düşündük. 20 yataklı bir pansiyon da yapmayı düşünüyoruz. Dışarıdan gelen satıcı hem hayvanını dinlendirecek, hem de kendisi dinlenecek. Saman deposu yaptık. Burayı da bir kişiye kiraya vereceğiz. Herkes para kazanacak” ifadelerini kullandı.
MEVZUATI AŞINCA İNŞAAT BİTECEK
Canlı Hayvan Borsası’nda tescilden para kazanacaklarını anlatan Mühsürler, “Ben tescilden para kazanıyorum. Tescilimle, alım-satım yaparsam para kazanırım. Ben yıllarca İstanbul’da kaldım. Etin tanımı vardı. Sığır eti yazardı, dana eti yazardı. Türkiye’de etin tanıtımını gerçekleştireceğiz. Türkiye’de ette lisanslı depoculuk yapacağız. Prefabriğin boyutunda 7 bin metrekare daha yerimiz olacak. Ne zaman bitecek? Mevzuatı aştığımız zaman sıkıntıları aşıyoruz. Projeyi çıkar, ruhsatı ver, ihaleye çık, bekleme süresini geç. Kendi şirketim olsa yarın bitiririm. Sadece 6 ay elektrik direkleri ile uğraştım” dedi.
GÜNDE 700 HAYVAN SATILACAK
Projenin bitimiyle birlikte Afyonkarahisarlı besicinin ticaretin zevkini yaşayacağını belirten Mühsürler, “Türkiye ve dünyada, önemli bir iş başarmış olacağız. Buradaki insanlar, buraya baktıkça ticaretin keyfini yaşayacak. Erzurum, Van, bu projenin aynısını yapmak istiyorlar. Sayın Başbakanımız buraya gelecek diye düşünüyorum. Burası ihale dahil 11 trilyonu geçiyor. Burası 3 yılda kendini amorti edecek. Bunu dünya seyredecek. İnternetten de takip edebilecek. Çarşamba-Pazar 3 gün geliyor. Günlük 700-800 hayvan satılacak. Esas küçük haycancılığı koruyor. Etin merkezi olacak Afyonkarahisar” şeklinde konuştu.
Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası’nın bitişiğinde Ağaç Kafe yaparak, hayvanların yukarıdan izlenmesine imkan sağlayacaklarını belirtti. Mühsürler, “Burada insanların dinlenecekleri bir yer de olması lazım. Çay-kahve içebilecekleri ağaç kafe yapacağız. Alanın üzerinde olacak, altı boş. Podogların temizlenmesi için Podoglar kendiliğinde yukarı çıkacak. Süpürgeler temizleyecek, hidrolik olacak. Her şey modern olacak. Bunun zevkini başladıktan sonra görecekler. Lüks olacak. Allah izin verirse bu yıl içinde bitireceğim burayı” diye konuştu.
EN GÜZEL
YER, SALON
ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası’nın en güzel tarafının “alıcı-satıcı salonu” olduğunu kaydetti. Mühsürler, “Alıcılar bir tribünde, satıcılar bir tribünde. 150’şer koltuk var. Girişler çıkışlarda kantar var. 3 tane projeksiyon cihazı bulunacak. I-pad olacak herkesin elinde. Sessiz sedasız yapılacak. Borsa personeli de burada işlem yapacak. Borsa alanını üniversite yaparsak, borsayı buraya taşırız. Bankolar olacak, alışverişler tamamlandıktan sonra buraya gelinecek. Tarım İl Müdürlüğü’nden direkt havuza geçirelecek, kapıdan da sagğlık raporunu alacak. Et Üreticileri, Süt Üreticileri, Damızlık Birliği, Koyun Yetiştiricileri Birliği burada olacak” ifadelerini kullandı.
Mühsürler: Afyon’da Ticaret Odası bir tarafa çekiyor, Esnaf Odaları bir tarafa çektiyor, Ticaret Borsası bir tarafa çekiyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor.
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası’nı kurduktan sonra bölgede başka yatırımlar da yapılacağını söyledi. Mühsürler, şöyle konuştu: “Hedefimiz burada canlı hayvan borsası ve tarım ticaret merkezini entegre halinde birbiri ile buluşturmak. Buranın yüzde 70’ini kamulaştırdık. Burası 400 bin metrekareyi buluyor. Pankobirlik Ambaryolu’nda TIR giremiyor. Biz burayı nasıl yapacağız? Buradan başlayacak, ileriye kadar. Oruçoğlu Yem Fabrikası’na bağlatacağız yolu. Burayı Tarım Ticaret Merkezi yapacağız, burası Afium gibi bir alışveriş merkezi olacak, aynı zamanda. 400 bin metrekareye ulaşacağız. Kooperatifleşmeyi yaptıracağız, herkes mal sahibi olacak. Ortasında da labaratuvar, kantar ve alım satım salonlarını yapacağız. Biz veterinerleri de dışlayamayız. Veterinerler için de böyle bir çalışma yapacağız. Burası 1-1,5 yılda bitecek. Kayıtdışı da ortadan kalkacak. Masrafsız olacak. Burada dezenfekte çadırları kurulacak. Afyonkarahisar Akredite Labaratuvarı inşa edilecek.” (Kocatepe Haber Merkezi)