Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

100. YIL

Bu yıl Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yıldönümünü kutlayacağız. Bu büyük gün hepimize kutlu olsun.
1. Dünya Savaşı’nı Osmanlı İmparatorluğu açısından bitiren (30 Ekim 1918) Mondros mütarekesi ile Atatürk’ün 23 Nisan 1920’de TBMM’yi kuracağı Ankara’ya ulaştığı 27 Aralık 1919 arasındaki yaklaşık 14 aylık zaman Türkiye tarihi açısından çok önemli bir dönemeçtir.
15 Mayıs 1919’da İngiltere tarafından Yunan Kuvvetlerinin Küçük Asya’ya (Anadolu) İzmir Limanına çıkarılması müttefikler arasında bazı sıkıntılara yol açtı.
Fransa izlenen politikalardan memnun değildi. Yunanlıların 15 Mayıs’ta İzmir’e çıkışı üzerine 9. Ordu müfettişi Mustafa Kemal Bandırma Vapuru ile 16 Mayıs’ta İstanbul’dan Samsun’a hareket ediyordu. 19 Mayıs Pazartesi günü sabah saatlerinde Samsun’a geldiler. Sandallarla iskeleye çıktılar. Resmi görevli olması nedeniyle bir heyet tarafından karşılandı. Samsun kurtuluş fişeğinin ateşlendiği yer oldu.
Samsun Anadolu’ya çıkış noktasıydı. Bu tarihimizin en önemli noktalarından biridir. Atatürk bu durumu Nutuk’u 19 Mayıs tarihi ile başlatarak özetler. Kendi doğum tarihinin 19 Mayıs olduğunu söyleyecektir.
Atatürk Samsun’dan sonra Havza ilçesine geçti. Kısa süre sonra bu görevinden azledildi. Mustafa Kemal Büyük Türk Milletinin bir bireyi olarak Anadolu direnişini örgütledi. Erzurum ve Sivas Kongrelerini toplayarak Ankara’da yeni meclisin yolunu açtı. Bu arada Mustafa Kemal’e bağlılıklarını bildiren Refet Bala, Rauf Orbay, Kazım Karabekir Paşa, Ali Fuat Cebesoy Paşa’nın Anadolu direnişine çok büyük katkıları olmuştur.
Vatansever, yetenekli ve mücadele taraftarı tek komutan Mustafa Kemal Paşa değildi. Ancak onu diğerlerinden ayıran en önemli farklılığı dehasıdır.
En önde gelen komutanlarımız bile Bursa’yı, Antalya’yı, İzmir’i kurtarmakla uğraşmayıp Anadolu ve Doğu Anadolu ile yetinilmesi gerektiğini söylüyorlardı.
Mustafa Kemal’de ise “İlk hedefiniz Akdeniz”dir düşüncesi vardı.
Tamimler, görüşmeler, kongreler devam diyordu. Bu arada Misak-ı Milli (Milli And) kararı alan son Osmanlı Meclisi 16 Mart 1920 tarihinde İngilizler tarafından dağıtılarak kapatıldı. İstanbul resmen işgal edildi.
Bu olaydan sonra Ankara’da yeni bir meclis toplanmasına karar verildi. (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Bu Gazi Meclis 3 yıl yurdumuzu yöneterek yurdumuzu işgallerden kurtarmıştır.
1. ve 2. İnönü savaşları, Sakarya Savaşı ve Dumlupınar, Başkomutanlık Meydan Muharebesi kazanılarak Büyük Zafer’e ardından da Cumhuriyet yönetimine kavuşulmuştur.
Samsun’dan İzmir’e doğru yapılan büyük yapılan büyük mücadelenin komutanlarını, askerlerini rahmetle anıyoruz. Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramının 100. Yıldönümü ulusumuza kutlu olsun.
GENÇLİK MARŞI
Dağ başını duman almış
Gümüş dere durmaz akar
Güneş ufuktan şimdi doğar
Yürüyelim arkadaşlar
***
Sesimizi yer, gök, su dinlesin
Sert adımlarla her yer inlesin
Sesimizi yer, gök, su dinlesin
Sert adımlarla her yer inlesin
***
Bu gök, deniz nerede var
Nerede bu dağlar taşlar
Bu ağaçlar güzel kuşlar
Yürüyelim arkadaşlar
Sesimizi yer, gök, su dinlesin

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti